Szicíliai összeállítás: Shut up and take my money! 220. Cusumano benuara Tenuta Presti e Pegni 2016

ittam: 2019. március

Cusumano benuara Tenuta Presti e Pegni 2016

A szicíliai összeállításom (idei) utolsó darabja. A reptéri duty freeben vettem a visszaúton. Érdekessége, hogy üvegdugós (látható a képen). Nagyon ritkán találkozni üvegdugóval, ezért nehéz véleményt mondani róla, de az biztos, hogy teljesen hermetikusan zár és, hogy drága.

A színéről annyit elég elmondani, hogy amikor kitöltöttem, csak ennyit hallhatott, aki a másik szobában olvasott: „Ahhhhr ez jó lesz!” Majd felcsendült a Deep Purple Smoke on the water! (Meg aztán amikor kóstoltam, a hamnyamnyamnyam)

Na akkor hol is kezdjük? 70% Nero d’Avola és 30% Syrah! 14,5%-os alkoholtartalom!

Illatra extrém füstös és a magas alkoholtartalom kiugró! A könnyek nemcsak, hogy tanyáznak a pohár falán, de sötétek is! Ezek után tippelsz a tanninra?

Igen pontosan! Úgy összerántja a szád mint egy plazmaimplózió! Kénytelen vagyok sok felkiáltójelet használni! Van benne még egy kevés csokoládé, fekete tea, feketemeggy, baking spices, dohány… továbbá megdöbbentően gyümölcsös! Csak ezért nem írom le az olívát. Úgy érzem van benne egy leheletnyi maradványcukor is! 14,5%-os alkohol mellett?!! (Just in case leírom, csontszáraz bor)

Egy kis tudomány: Palermótól hangyányira délre fekszik a termőterület. Hektáronként 5000 tőke van és 6000kg/ha termést hoz. Kézzel szüretelik, a Nero d’Avolát szeptember első tíz napja során, a Syraht pedig augusztus utolsó tíz napján szüretelték. Héjon két napig volt, 7°c fokon. 80% acél és 20% hordós érlelésen esett át.

Talán meglepődhetsz, hogy mindössze két napig hagyták héjon. (Én meglepődtem) Az ok nagyon érdekes: 1, ha hidegen hagyják héjon (ugye 7 fok) erőteljesebben kiázik a színanyag. 2, Ha rövid ideig hagyják héjon, a pigmentek kiáznak, de a tannin kevésbé (mert annak több idő kéne).

Úgy érzem rövid lesz ez az elemzés. Egyszer Müller Péter írta, hogy a boldog családoknak nincs „története”. Boldogan elszürcsölgetek majd valamelyik kényelmes fotelban.

Megéri az árát? 12€ volt a reptéren:

Shut up and take my money!

Kiegészítés: Úgy tűnik, mindkét a reptéren vásárolt bor kimagaslóan jó választás volt! Vállveregetés magamnak.

9 Comments

Add Yours →

[…] A palack rövid története, hogy Szicíliából hazafelé jövet a reptéren vettem. A korábbi Szicíliáról szóló bejegyzéseimből kiderül, hogy habár általánosságban a szicíliai borok fantasztikusak, valahogy pont most éppen nem volt szerencsénk. Leszámítva ezt a palackot, no meg a kimondhatatlanul hosszú nevű Cusumanot! […]