194. Les Hautes Terres Côtes du Rhône Vignerons d’Enclave 2017 és a szomjas pápák

ittam: 2018. december

Les Hautes Terres Côtes du Rhône Vignerons d'Enclave 2017
Les Hautes Terres Côtes du Rhône Vignerons d’Enclave 2017

Sztori

Côtes du Rhône (persze felírtam a neve mellé). Grenache és Syrah szőlők cuvéeje, 13,5%-os alkoholtartalom. A pincészetről nem sok infót találtam, de azt igen, hogy van egy gyönyörűen összehozott, de egyszerű weboldaluk van. Magáról a borról semmi információt nem közöl, viszont ír egy legendát (tehát elképzelhető, hogy semmi köze a valósághoz, de lehet mesélni a turistáknak), miszerint XXII. János pápa egyszer (1371-ben) útban Avignon felé beugrott a Valréas nevű településre (innen ez a bor) és annyira ízlett neki, hogy megvette. Mármint, a falut. Az egészet. Csak, hogy ne fogyjon ki a borból. Nagy forma volt. (Sajnos csak ebben, Eckhart mester több kijelentését is eretnekségnek titulálta, ezért már kevésbé tartjuk jófejnek.) Az utódjai folytatták gyűjtőszenvedélyét és felvásároltak még pár környékbeli falvat. Később a települések térségét L’Enclave des Papes néven kezdték el emlegetni.

A bor származási helyéről elég annyit megemlíteni, hogy Châteauneuf-du-Pape és Orange szomszédságában van (dióhéjban: jó környék).

Sajnos fogyasztás közben nagyon szűkszavúan jegyzeteltem, a következőket írtam: igazából rendben van. Közepesen testes csak, a tannin-sav egyensúly rendben van, az alkohol érződik viszont nem annyira gyümölcsös. Esetleg csipkebogyót említhetnék.

Sajnos árról szinte semennyi információ sincs (ajándékba kaptam ezt is, csak a változatosság kedvéért). Valószínűleg a pincészet egyik legegyszerűbb bora. Amennyiben 3-4€ az ára, teljesen megéri.

Ha szeretnél hozzászólni...