196. Egri Korona Borház Egri Cabernet Sauvignon 2016 – verbálkavalkád

ittam: 2018. december

Egri Korona Borház Egri Cabernet Sauvignon 2016
Egri Korona Borház Egri Cabernet Sauvignon 2016

Igazából a 196-os sorszámú bor nem Ő volt, csak lecseréltem, egyrészről mert az eredeti 196-os szörnyűcske volt, másrészről meg eme CS-ről nem készült leírás, merthogy Egerben ittam (ezt csak azért írom le, hogy ha a saját jegyzetemben keresgélek majd egyszer, tudjam, mi a helyzet).

Külcsín

A címke visszafogott stílusú, elegáns. Tetszik a franciás stílusú ceruzarajz. A hátsó címke szerint borunk testes, „nagy testű”, hogy pontosan idézzünk. Minden bizonnyal más véleményünk van a testességről, mert én nagyon maximum közepesen testesnek titulálnám. Álljunk meg egy szóra!

Kötekedés

Igen, eddig bírtam, két bekezdés (sem) és már kötekszem… Szóval úgy döntöttem, kicsit utánajárok, hogy a testességnek van-e valami számszerűsíthető leírása. Később még belekötök majd (lentebb) a bor színének megnevezésébe.

Jajrózsaszín a wikipédián
attribution: VirtualSteve at the English language Wikipedia / CC BY-SA (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)
Jajrózsaszín a wikipédián

A színeknél könnyű dolgunk van, mert egyértelmű színkód leírásokat találhatunk RGB, hexadecimális stb. számadatokban kifejezve. Angolban természetesen sokkal részletesebb ez a leírás, mint a magyarban. Az angol ruby szín RGB kódja pl. 224, 17, 95. (Hasznos dolog a neten mindenféle információra vadászni, például a magyar Wikipédiáról megtudtam, létezik olyan, hogy jajrózsaszín RGB 252, 15, 192 és angolul úgy hívják, shocking pink, úgy döntöttem ez lesz a második kedvenc borszínem a deep purple után. Pláne ha azt mondom majd egy rozéra, hogy jajrózsaszín, na az elég shocking lesz. Amúgy van még tickle me pink meg steel pink. Szerintem úgy adják a színneveket, hogy azt feltételezik, senki a büdös életben nem fogja azt mondani, hogy „csikizz meg rózsaszín” festéket kérnék, pláne a mai #metoo korban, inkább RGB 252, 137, 172.)

deep purple, illetve Deep Purple ábrázolás a youtube-on

Jól elkanyarodtam a témától. Visszatérve tehát a disszertációhoz (jaj…rózsaszín), a lényeg dió(RGB93,67,44)héjban, hogy utána akartam járni, van-e valamiféle számszerűsíthető besorolása a boroknak testesség szempontjából, vagy mindenki rámondja, ami tetszik.

A válasz: is-is. Leginkább azt mondják, a 12,5%-13,5% közötti alkoholtartományban közepesen testes, fölötte testes alatta pedig könnyed. A probléma az, hogy a testesség érzését befolyásolják még egyéb tényezők, például a tannin és a glicerintartalom. Tehát, lobogtathatom, hogy az én szubjektív észlelésemet alátámasztja az alkoholtartalom számszerűsíthető mértéke, bárki rámondhatja, hogy például a tannintartalom miatt neki ez testes. Továbbá kötekedőnek fog gondolni, pont ugyanúgy, mint amikor egy vessző,hibát megemlítesz valakinek. Ha érettségit javítasz, ez a munkád, amúgy meg kötekedőnek, meg nyelvtannácinak gondolnak (írd helyesen egybe azt, hogy nyelvtannáci AkH. 111. szabálypont).

Borelemzés dióhéjban

A borra visszatérve: A címkén szereplő leírás többi része viszont betalál (leszámítva a csokoládé ízt, mert én azt nem éreztem annyira). Írnak még fekete ribizlit, ezzel teljes mértékben egyet lehet érteni. Említenék még mellé cseresznyét is (ezt ők nem írták, csak én bátorkodom). 13%-os alkoholtartalommal bír. Színre kicsit haloványabb. Kb ennyi információtartalma volt a videojegyzetnek meg az, hogy kopaszodom. Sebaj, azt legalább megtanultuk, van olyan, hogy jajrózsaszín.

Jöjjön az internet! Az ötbetűs brit áruházlánc honlapján megtalálható a 16-os címkéjének leírása. Azt mondja, mély, rubinvörös színű. Én mindig próbálok nem belekötni dolgokba, de ez szimplán nem így van. Rubinvörös OK, de nem mély. Nyilván én sem írnám rá a boromra, hogy fakó rubinvörös színű, mert senki nem venné meg. De megelégedhettek volna egy szimpla rubinvörössel. A nagy testet megbeszéltük fent. A fekete ribizli teljesen rendben van. Vicces a „fekete bogyós gyümölcsök kavalkádja fedezhető fel étcsokoládéval körítve”. Verbálkavalkád jelzőfürtökkel körítve. 24 hónapos barrique hordós érlelést említenek, no meg azt, hogy nyugodtan eltehetjük még pár évre. Említ még ünnepi asztalt marhával (rajta, nem mellette).

Sajnos arra nem emlékszem, hogy mennyiért vettem. A britek oldalán 1500ft-os árat írnak. Ennyit megér. Nem csak ünnepi asztalra (tölgy RGB 120, 81, 45 ).

Ha szeretnél hozzászólni...