198. Bergerac Pierre Chanau 2015 avagy a módusz átlagának mediánja

ittam: 2019. január

Bevezetőül annyit érdemes kiemelni, hogy ajándékba kaptam, továbbá azt, hogy a mAUdarAS hypermarket saját forgalmazású terméke lehet. A hozzá hasonló saját márkás termékek előnyeiről és hátrányairól egy elég részletes elemzést írtam az ildA (érted, ugye?) saját márkás boráról, a San Zenone Toscana Rosso 2014-ről szóló bejegyzésemben.

Külcsín

A míves, dombornyomott üveget, parafadugó zárta. Az elülső címke képi világáról virít, hogy próbálták megtalálni az egyensúlyt az egyszerűség és a figyelemfelkeltés között. Innen derül ki a 12,5% alkoholtartalom és az, hogy Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc cuvéeről van szó (tehát lényegében egy sztenderd bordeaux-i jellegű házasításról van szó). Hogy csináld meg a lehető legátlagosabb bort? A módusz átlagának mediánját? Hát valahogy így. Nem rossz, nem is annyira jó, teljesen átlagos, csak semmi kirívó.

Ízvilága

A tannin-sav egyensúly rendben van, kicsit amolyan gyümölcsös, kicsit fűszeres, kicsit hordós (ez utóbbi nem nyújt kifejezetten… köhömm, természetes érzetet: relatív erőteljes vanília érződött rajta bontás után, habár ez szellőzéssel finomodott).

Utánanéztem neten, csak az ár miatt (mivel ajándékba kaptam). Természetesen a vivinot dobja ki. Egyik arc (93 értékeléssel a háta mögött) azt írja, hogy száraz és van benne tannin. Okosabbak lettünk. Minek mentem a vivinora, úgy kell nekem! Az átlagárat viszont megtudtuk: 1283 Ft. Ez nagyjából reális érte.

Ahogy már írtam, gyaníthatóan a mAUdarAS francia áruházlánc saját márkás terméke, csak nem akarják nagy dobra verni. Általánosságban annyit elmondhatunk az áruházláncok saját márkás termékeiről, hogy jellemzően egy nagy szakértelemmel bíró régi motorost szoktak felkérni a bor elkészítésére de az ár alacsonyan tartására törekednek. Nem csoda tehát, ha jellegében egy ilyen bor születik, hiszen a nagy szakértelem gondoskodik róla, hogy ne legyen túl rossz, ellenben az alacsony árra fókuszáltság eredményeképp biztos, hogy túl jó sem lesz. Különleges meg végképp nem, hiszen a lehető legszélesebb körben kell elérniük a fogyasztókat.

Bergerac

Bergerac térkép a wikipédián
attribution: Cyril5555 / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)
Bergerac térkép a wikipédián

Bergeracról, ahonnan eme nemes nedű származik, annyit kell tudni, hogy Bordeaux-tól valamelyest keletre van. Meglepő, hogy innen választották saját márkás borukat? Egyáltalán nem, sőt kifejezetten nagy szakértelemre vall (továbbá arra, hogy egy francia döntött)! Miért? Nos, nem Bordeaux-t választották, mert az sokak szerint már túl kommersz, sőt proli (tényleg!). Persze, akik így gondolják, jellemzően Burgundit isznak, de azt ebben az árkategóriában nem fogsz kapni! Ugyanakkor, aki kicsit is ért hozzá (vagy francia) ismeri Bergeracot, ízvilágában a bordeaux-i jellegre fog számítani. Ami természetesen jó, hiszen azért nem véletlenül az egyik leghíresebb borrégió az egész világon!

Verdikt

Megéri az árát? 1283 Ft szerintem rendben van érte, ha egy átlagos élménnyel megelégszel. Olyan hétköznap estékre jó, amiket feldob, hogy van rajta domború címer. Plusz még kapsz parafadugót is. Meg francia.

Pozitívum, hogy a csomagolásra sokat adtak. Viszont, ha abból a nézőpontból közelíted meg a bort, hogy azok az emberek voltak a célcsoport, akik a míves csomagolás miatt veszik meg (tehát fogalmuk sincs mit csinálnak), akkor érdemes elgondolkodni, mielőtt a kosárba tennéd.