204. Szicíliai összeállítás: Eruzione 1614 Nerello Mascalese PLANETA 2016 – hosszan húzza

ittam: 2019. január

A palack rövid története, hogy Szicíliából hazafelé jövet a reptéren vettem. A korábbi Szicíliáról szóló bejegyzéseimből kiderül, hogy habár általánosságban a szicíliai borok fantasztikusak, valahogy pont most éppen nem volt szerencsénk. Leszámítva ezt a palackot, no meg a kimondhatatlanul hosszú nevű Cusumanot!

Szín és illat

Pohárba töltve egészen mély-lila színnek lehetünk tanúi és sűrű, mint a vér. A pohár falán a könnyek csak lassan ereszkednek. Animalitást, bőrösséget és ásványosságot hangsúlyoznék az illatánál, amit kiegészít a gyógynövényesség.

Ízvilág

A korty elején, még nem annyira dominánsak a tanninok. A savak és az ásványosság átható. Aztán fűszeres. Aztán tanninbomba. Nagyon hosszú lecsengésű! És ásványos. 13,5% alkoholtartalom. És még mindig cseng lefelé. És a tannin húzza az ínyem.

Pincészet és terroir

A címkéről kiderül, hogy a nevét az Etna 1614-es kitörésről kapta, ami a leghosszabb a feljegyzett történelmében. Az akkori lávafolyásokon terem a szőlő. Nerello Mascalese és egy kevés Nerello Cappuccio szőlők cuvéeje, melyek nagy tengerszint feletti magasságon termettek fekete talajon. A bort később 25 és 36 hektoliteres hordóban érlelték14 hónapig. A címke intenzív aromákat említ (de még mennyire), meggyet, cseresznyét ééés hatásszünet… Méhviasz! Bamm! Mint az állat. Nem is kell többet írni róla. Egyszerűen fenomenális.

Nerello Mascalese

Nicosia Pinot Nero 2018 Terre Siciliane
A Nicosia Pinot Nero 2018 elemzésem borítóképe
Kattintva elérheted

A borszőlőkről annyit érdemes kihangsúlyozni, hogy szinte csak az Etnán és környékén termesztik őket. A Nerello Mascalese mediterrán borokhoz képest relatív könnyed borokat ad, visszafogott tannintartalommal. Az okosok szerint a Pinot Noirra kísértetiesen hasonlít az ízvilága, habár hozzátenném, hogy a vulkáni talaj és a tengerszint feletti magasság hatása kiemelendő különbség lehet. Egy kis tudomány: a magasabb tengerszint felett termett szőlőnek vastagabb a héja, ez erőteljesebb tanninokat eredményez. A vulkáni talajjal és a szicíliai terroirral kapcsolatban pedig olvasd el a Nicosia Pinot Nero 2018 elemzésem!


Verdikt

Megéri az árát? A reptéren €15-ért sikerült hozzájutni. A kinti félig-meddig sikertelen próbálkozásokért többszörösen kárpótol! Egy csoda! Külön érdemes kiemelni a cuvée-t adó borszőlők ritkaságát, így intellektuális szempontból is sok meglepetést tartogat a palack, igazi kuriózum. Mindezeket figyelembe véve, lelkesen mondhatom, hogy számomra minden egyes centet megért!

7 Comments

Add Yours →

[…] Tanninok: a tannin (más nevén csersav, de nem szabad összekeverni a savas ízérzettel!) alapvetően a szőlőmagból és héjból oldódik bele a borba, fanyarabb, kesernyésebb, fekete teára, sötét színű gyümölcsökre illetve azok héjára emlékeztető ízt ad. Ízérzetnél ide sorolható még a csokoládé (testesebb, zamatosabb boroknál), olíva, dió, mandula, illetve a dohány ízérzete is. A hordós ízek és a füstösség is ide sorolható, ha általánosítunk, mert a hordót alkotó fából kioldódó anyagok is hasonló jellemzőkkel bírnak. Domináns tanninokkal bír a fent említett Dula Bence Kékfrankos és a Vili Papa és a Petrény Big Band Bikavér is. Ha Szicíliában jársz éppen, vegyél egy Cusumano benuara Tenuta Presti e Pegni-t vagy bármilyen Nero’d Avolát! […]