210. Teleki Merlot 2016 – fakó de nem frankó

ittam: 2019. február

Bevezető gyanánt annyit emelnék ki, hogy ez egy régebbi elemzésem, még abból az időszakból, amikor csak magamnak jegyzeteltem. Később, amikor elindítottam a blogot, feltöltöttem. Utólag visszaolvasva úgy éreztem, érdemes lenne kicenzúráznom a leginkább negatív részeket. Ezért lett rövid a bejegyzés.

Még egy dolog: azóta többször említettem már, hogy nem érdemes egy pincészetet csak a legalsóbb árkategóriás boraik alapján megítélni, ezt érdemes fejben tartanod, ha mégis továbbolvasnál. Szóval, íme:

Kaptam karácsonyra valakitől. Korábban már volt rossz élményem Teleki borokkal, úgyhogy egy álmos estére (a mai) hagytam a kóstolását. Egy pohár, aztán pizsilövés.

A bor csomagolásáról egyértelműen virít, hogy egyszerű, a hétköznapokra szánt nedűvel van dolgunk. A hátsó címkén van egy Kölcsey idézet, miszerint „Minden ismeret kútfeje a tapasztalás.” Kiderül még a manapság leginkább átlagosnak mondható 13,5%-os alkoholtartalom és az, hogy szerintük mélyvörös színű, testes vörösbor bársonyos ízekkel és gyümölcsös aromával. Majd gombás ételekhez ajánlja.

A gombás ételekhez való ajánlás rendben van. Meg az idézet is (számomra nem éppen világos, vajon miért ez az idézet került a palackra, de a kötekedést hagyjuk későbbre).

Pohárba töltve a nedűt azt tapasztalhatjuk, hogy a címkén említett mélyvörös szín helyett a poszt címében is olvasható fakóság jellemzi a bort.

A tannin-sav egyensúly alapvetően rendben van, habár szellőzés után a tannin átcsúszik egy túláztatott teás, csikorgó gumisapkás ízbe, ami sem kellemesnek, sem túl természetesnek nem mondható. Test szempontjából csak annyit emelnék ki, hogy nagyon maximum a közepesen testes kategóriába sorolnám a nedűt (amúgy az alkoholtartalma is kifejezetten átlagosnak mondható manapság vöröseknél).

Most jönne a szokásos kérdés, hogy megéri-e az árát, egyértelmű, úgyhogy kérdezzük inkább azt, hogy kinek ajánlanám? Érettségiző diákoknak verselemzés után (persze szigorúan csak akkor, ha már elmúltak 18). Ők úgyis kólával isszák az ilyesmit.