214. Domaine Benoit Trichard Moulin à Vent Mortperay 2003 – Öreg kecske és a Moulin Rouge

ittam: 2019. március

Domaine Benoit Trichard Moulin à Vent Mortperay 2003

Keresztkérdés: mi jut eszedbe Beaujolaisről?

Nem az, hogy elteszed az ottani borokat tizenöt évre!

Beaujolais egy borvidék Franciaországban, Burgundia déli szomszédja. Leginkább a Beaujolais Nouveauról ismert, a nouveau jelentése új. Az azévi újbort lepalackozzák és ezen a néven értékesítik. Minden évben november harmadik csütörtökén éjfél után egy perccel juthatsz hozzá leghamarabb. Siess, mert elfogy! Hamar meg kell inni.

De akkor ez miért közel 16 éves? Nos, Beaujolais nem jelent egyet az újborral, csak arról a leginkább ismert. Gamay szőlőből (amiből az újbor is készül) készítenek bort, hogy úgy fogalmazzak, hosszabb távra is. Ennél a bornál a termelő azt javasolja, hogy 10-13 évre tedd el. Tehát még épphogy az utolsó pillanatban (vagy egy lehelettel utána) bontottam fel. Borospincében tárolták, mielőtt hozzám került volna, ez sokat segített megőrizni a palack tartalmát.

Moulin à Vent: A tíz Cru egyike, Beaujolais királyaként is emlegetik. A név szélmalmot jelent igen, mint a Moulin Rouge nevében. Gránitos a talaj és az itteni (Gamay) borok a legdúsabbak tanninban és a legtestesebbek. Mármint Gamay viszonylatban, mert róla tudni kell, hogy sem a nagy test, sem a jelentős tannin nem jellemző rá. Könnyed, gyümölcsös, florális borokat ad. Elég egyszer Beaujolais Nouveaut kóstolnod és tudni fogod miről beszélek.

Van amikor az öreg kecske már nem olyan lelkes, hogy megnyalja a sót.

A kecske fiatalon: A termelő oldala kifejezetten sok információt közöl, de amolyan Franciásan. Ez mit jelent? Azt, hogy (legalább már) van választható angol nyelv az oldalukon, de miután kiválasztod, ugyanúgy francia a szöveg. Kutyából nem lesz szalonna.

Ami jó, hogy külön egyoldalas .pdf fájl ad meg minden infót, amit csak szeretnél. Kézzel szüretelik, felelősségteljes gazdálkodásból való. Ír egy olyat továbbá, hogy egész szőlő, ez valószínűleg egy Beaujolais területén kedvelt eljárásra utal. Az eljárás abból áll, hogy a szőlőfürtöket egészben helyezik el egy tartályban. A szőlőhéjon lakozó természetes élesztőgombák elkezdik tenni a dolgukat, aminek következtében szén-dioxid képződik, ami kiszorítja a tartályból az oxigént. Így megy végbe az erjedés és a szőlőszemek szétrobbannak. (Minden bizonnyal ismerős a szitu, elég egyszer bármilyen frissen préselt bogyós gyümölcs levét üvegpalackban kint hagyni a konyhapulton egy szép nyári napon)

Az ízről megtudhatjuk, hogy … dobpergés … írisz, nárcisz, széna, rozmaring, főtt gyümölcs, csonthéjas gyümölcs (nem aprózzák el, az összes), fekete bors, koriander, fenyő (egy másik borukhoz képesek voltak ráírni az erdei talaj ízt is – amúgy ezek nélkül senki sem venné őket komolyan, érted), méhviasz. Kihangsúlyoznám, hogy ez mind a pdf tartalma, nem írtam hozzá semmit (habár a széna után a Xéna még kellett volna csak, hogy komolyan vegyenek).

Egy pillanatra tedd félre a hőzöngő énedet és vizsgáld meg a felsorolt ízek listáját! A fekete borsot leszámítva mindegyik inkább a fehér boroknál kerülhet elő! Tudni kell ugyanis, hogy a Gamay szőlő nagyon világos színű vörösbort ad.

Na de térjünk vissza a kecskére. Mit keres a címben? Az első jel: a dugó kettétört (ha olvastál már tőlem, vagy értesz hozzá, akkor kapisgálod). Először egy kép, hátha a színe alapján magadtól rájössz a helyzetre:

tégla a dekantálóban

Vagy ha még mindig nem (segít az a tény is, hogy elővettem a dekantálót):

botrányos borkőmennyiség

Öregecske már ez a kecske. Még a határon kaptam el, de már érződik a főtt gyümi illat és íz, jó kraftos az alkohol íze, lett egyfajta Jägeres beütése, kicsit már zavarosodik (határ eset) és nem utolsósorban borkő. Botrányos mennyiségben.

Mivel a múltkor írtam, hogy ilyenkor még egy próbát tehetsz a dekantálóval, így tettem én is. Nem prédikálok vizet. Bort prédikálok. Meg dekantálót (mindig fekantálót írok véletlenül). Mindig megszívlelem a saját tanácsaim. Ugyanitt azt írtam, hogy „Természetesen a lefolyóról az ízérzékelés dönt: ha szerinted iható, akkor idd meg – hasznos tanácsok by Dan”. Szóval a dekantálás utáni ivás mellett döntöttem. Annyit még érdemes hozzátenni, hogy a képen látható állapot után kimostam a borosüveget, majd egy külön csak erre a célra használt (közönséges) teaszűrővel leszűrtem a feka… deakantáló tartalmát, visszajuttatva azt az üvegbe, aztán megcsináltam ugyanezt fordítva: dekantáló kimos, bor leszűr. Aztán vártunk.

Kellő szellőzés után (megettük a vacsorát, megnéztük a Moulin Rouge videoklipet – lehet ettől éledt fel a kecske) az illaton egyáltalán nem érződik már semmi kellemetlen mellékesség. Ízre a fent említett Jäger mellett átjönnek a csonthéjasok (na ez hülyén hangzik) és a méhviasz is. Nagyon dominánsak a savak és megbújik egy kis koviubi a háttérben (csak úgy visszafogottan), viszont ízre leginkább a cseresznye dominál, olyan tüzes, fűszeres, borsos kiadásban. Amúgy olyan, mintha a pohárban megállt volna az idő, a könnyek meg sem jelennek az első egy percben…

Egy új palack ára közel 20€. Megéri ennyiért? Nos nehéz kérdés, mert újonnan minden bizonnyal üdébb és ezért kellemesebb volt. Nem mondanám, hogy ez a hónap legjobb bora, de kellő szellőztetés után rendben volt, másnap sem volt semmi bajom, pedig kb az üveg felét én ittam meg. Az öreg kecske is jó, csak dekantálni kell!

3 Comments

Add Yours →

Ha szeretnél hozzászólni...