A Komoly 235. Thummerer Egri Bikavér Classicus 2015

ittam: 2019. május

Thummerer Egri Bikavér Classicus 2015
Thummerer Egri Bikavér Classicus 2015

A palack rövid története, hogy a Tekkóban le vannak árazva a Thummerer borok. Elmentem venni pár palack Bertramot, hogy legyen elfekvőben… illetve inkább állítva tekintettel arra, hogy csavarós kupakos. De ha már ott voltam, kihasználtam a kedvezőbb árakat és vettem Bikavért meg egy két dolgot még (például Cabernet Francot). Amúgy is most már amikor a borospincéről beszélek, mindenki azzal jön, hogy bor van-e már benne? Most már legalább azt tudom mondani, hogy más bora van…

Kis kiegészítés a borítóképről: Hérakleitosz mellszobra látható a képen. A bal oldali idézet tőle van. A jobb oldalon az én kiegészítésem. Évekkel ezelőtt ódákat zengtem erről a borról magamnak, a privát jegyzeteimben.

Kezdjük az elején! Külcsín: a palack Thummererék minden más termékéhez hasonlóan letisztult, nem túl hivalkodó. Van rajta egy 2018-as országos borverseny arany… nem érem hanem rombusz.

Illatra eszméletlenül florális lett, miután megfelelően kiszellőzött. A domináns alkohol (14%) a pohár szájánál érződik inkább. Az elején inkább a friss dohányillat dominált, ennek a helyét vette át szellőzés után a floralitás.

Színre mély lila egy kevés sötét rubin beütéssel. A könnyek színezettek és komótosan csordogálnak lefelé. Az alkoholtartalom látványos is, nem csak illatra jön át!

Íz. Nos, kezdjük a tanninnal jó? Kéne keresni az odab*szósra valami (digitális) nyomdafestéket tűrő szinonimát. Egyelőre mondjunk valami olyat, hogy roppant erőteljes. Az én ízlésemnek ez pont nagyon jó, de lehet, hogy a magyaros ízlésű öreg Béla bácsinak nem lesz annyira bejövős. Természetesen a savak is karakteresek de háttérbe kell, hogy szoruljanak egy ilyen tanninbomba mögött. A maradványcukrokat és a gyümölcsösséget inkább felejtsd el! Ha nagyon megerőlteted az ízlelőbimbóid találhatsz benne fanyar áfonyát és szedret, de ha a gyümölcsösség a te világod, akkor igyál inkább TITIt! Ez a bor inkább a fekete olíva irányába megy (illetve menne, ha kicsit délebbről származna). Természetesen az alkoholtartalom is roppant karakteres.

Nem a fűszerességgel kezdtem, pedig az már kevés szellőzés után is nagyon erőteljes volt. A hordós ízekből is mondhatunk bármit a fanyar oldalról, elsősorban dohányt és füstösséget. Talán egy kevés soványka csokoládét. Van benne kellemes gyógynövényesség, bőven.

A roppant magas alkoholtartalom ellenére a bor testessége inkább a közepesen testes és a testes között helyezkedik el valamerre. Sajnos negatívumként mindenféleképpen megemlíteném, hogy hosszú szellőzés után (2-3 óra), mintha kezdene szétesni. Ez nem jó. Holnap kiderül mi lesz belőle.

Az oldalukon 18 hónap hordós érlelést és teljes almasavbontást említenek. Ez utóbbi bevallom, kicsit meglepett, csak az ízvilága alapján nem gondoltam volna. Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Kékfrankos, Merlot, Pinot noir borok cuvéeje. Nem meglepő a nyugatias ízvilág, a Kékfrankost leszámítva mindegyik úgymond „nemzetközi” borszőlő. A sav (minden bizonnyal teljes titrálható) 5.6g/l. Ezt az értéket nagyon, hangsúlyozom nagyon érdemes lenne összevetni Tóth Ferenc Bikavérével! Ott a titrálható sav mindössze 5g/l, ízérzetre mégis sokkal, de sokkal dominánsabban érződik, mint itt! A válasz egyszerű: a tannin és az alkohol segít kiegyensúlyozni!

Ha van lehetőséged rá, a bor mellé nagyon jó kísérő lehet az érett áfonya és/vagy a fekete csokoládé. Természetesen a szokásos marha stb. mellé is tökéletes. Főleg lila káposztával (a kápit írják az angol oldalukon is, a marhát nem).

Verdikt: Megéri az árát? Az eredeti ára olyan 2500ftkörül mozog. Az igazat megvallva nekem idén ez a második legjobb Bikavérem. Ár-érték arányban nagyon a helyén van. Korábban írtam már, hogy nehéz jó áron (jó) Egri Bikavért találni. Amit kiemelnék, hogy komor, esős, kraftos tanninos ízvilága van. Az élet nagy dolgairól való elmélkedés mellé. Ezért a borítókép is.

4 Comments

Add Yours →