423. Pálosi pince Badacsonyi Rajnai Rizling 2022 és 424. Soltész Delelő Egri Cuvée 2018 Superior

Jelen bejegyzés apropója, ha úgy adódna, hogy egy rendezvényen véletlenül pont ez a két opció lenne, ami közül választhatsz, legyen bőséges információd a helyes döntés meghozatalára. Előre szólok, nem lesz könnyű, így a vagy-vagy gordiuszi csomójára a frappáns válasz: igen, mindkettőt, ebben a sorrendben! Na nézzük!

Purgatórium nélkül 423. Pálosi pince Badacsonyi Rajnai Rizling 2022

Kóstoltam: 2024. június
Pálosi pince Badacsonyi Rajnai Rizling 2022
Pálosi pince Badacsonyi Rajnai Rizling 2022

Szín és illat

Pohárba töltve könnyed szalmasárga színben tündököl, a könnyek közepesen teltek. Illatában abszolút a floralitás dominál, szinte már egy tavaszi rét jázminnal, aminek kevés gyömbér ad lendületes karaktert.

Pálosi pince Badacsonyi Rajnai Rizling 2022
Pálosi pince Badacsonyi Rajnai Rizling 2022

Ízvilága

A korty gyümölcsös vetületén körtét, bodzát, és kevés ananászt említhetünk. Savai belesimulnak ízvilágába és inkább a lecsengésében erősödnek fel, melyeket visszafogott ásványossága ellensúlyoz és kerekít ki. Sav vonalon meglepetésszerűen mondjuk azt, hogy szamóca, kiegészítve kevéske lime-mal. 12%-os alkoholtartalmával amolyan teltkarcsúnak hat. Kevés magvas fanyarság még árnyalja, komplexebbé teszi ízvilágát, így ez a Rizling csodás keresztmetszetet képez könnyű nyári beszélgetős, lazulós és karakteresebb, komolyabb társai között. Talán akkor sem végezzük a purgatóriumban, ha szofisztikált fröccsként fogyasztjuk!

Őszinte crowd pleaser 424. Soltész Delelő Egri Cuvée 2018 Superior

Kóstoltam: 2024. június
Soltész Delelő Egri Cuvée 2018 Superior
Soltész Delelő Egri Cuvée 2018 Superior

Szín és illat

Pohárba töltve mély meggyvörös színben tündököl, a könnyek nehézkessége testességről árulkodik.

Illata meglepően florális a felső peremen, amit valljunk be, nem igazán várnánk egy csaknem hat éves vörösbortól. Mellette kevéske szantálosság árulkodik hordós érlelésről és hangyányi avar és dohány figyel még. Hosszabb szellőzés után jelenik meg kevéske vanília.

Ízvilága

Soltész Delelő Egri Cuvée 2018 Superior
Soltész Delelő Egri Cuvée 2018 Superior

Ízvilága kiabál a beérett gyümölcs testes zamatától, ugyanakkor markáns, karakteres és ami a legfontosabb: őszinte. Gyümölcsök vetületén egyértelműen a fekete bogyósok irányában kell haladnunk, mint a fekete ribizli és a fekete meggy. Savak mentén említhetjük a hibiszkuszt és csipkebogyót. Mielőtt a tanninra áttérünk, még a homoktövist is. Tanninjaiban a héjas ízek mellett a hordós jegyek is érvényesülnek. Itt fekete olívával nyitnám a sort, de a fent már említett fekete bogyósok héjas ízei is ugyanúgy megjelennek. A dió mellé a polgárpukkasztás kedvéért írjunk még barackmagot is. 14%-os alkoholtartalma ízvilágában is markánsan, mégis abba belesimulva érvényesül. Fűszerességében találhatunk fekete borsot és kevés zöldpaprikát is.

Soltész Delelő Egri Cuvée 2018 Superior pohárba töltve
Soltész Delelő Egri Cuvée 2018 Superior pohárba töltve

Cabernet Sauvignon, Merlot és kevéske Zweigelt házasításról van szó, az utóbbi kettő acéltartályos, míg a Cabernet Sauvignon 225 literes új hordókban töltött 14 mesés hónapot. Gazdag ízvilága miatt számomra gyanús, hogy szűretlen, de erre utaló utalást nem találtam a neten.

Zárásnak két dolgot hangsúlyoznék: egyrészről azért bontottam, mert crowd pleaserként ajánlották: olyan bor, amit egy összejövetelen mindenki imádni fog. Meglepetésemre viszont csodásan őszinte, ahogy már írtam, harsog benne a beérett termés zamata. Vak kóstolásnál elsőre talán könnyen vélnénk Bordeaux-inak, ugyanakkor szellőzés után, kis figyelemmel, gyönyörűen felismerhető az egri tájjelleg.

Ha szeretnél hozzászólni...