A hetedik hónap a danswineblog.comon és a *kaján vigyor*

A hetedik hónap is mozgalmasan telt. A hónap legelején elemeztem kettő (Kovács Nimród Cool 2016 és NémethJanó Szekszárdi Vörös Cuvée 2017), az akkori Didlis magyar szüreti vásár vagy valami hasonló fantáziadús nevű esemény borát. A hónap közepe tájékán hazalátogatott egy régi nagyon jó barátom Németországból, kimentünk a borospincébe és ott ittuk Dula Bence 2009-es (Gőzmalmos) Kékfrankosát (én másodjára), majd egy nagykorút, a Château la Croix Pomerol J. Janoueix 1985. Ez utóbbiról tudni kell, hogy csinált róla egy videó összeállítást, amire a menyasszonya csak simán annyit mondott: borpornó. (magyarázat: a fotósok körében elterjedt kifejezés a felhőpornó, amikor szép képeket csinálnak felhőkről. Elterjedt kifejezéssé vált továbbá a kajapornó, a főzőcske műsorokról… és most megszületett a borpornó.)

Ilyen a felhőpornó
attribution: English Wikipedia, original upload on 6 October 2005 by PiccoloNamek
És ilyen a borpornó: Château la Croix Pomerol J. Janoueix 1985
készítette: Kálosi Tamás momental.org

A hónap végén megjelenő posztjaimat uralta, hogy Szicíliában jártunk. Itt sikerült első este egy szardíniai bort kóstolnunk (ha kíváncsi vagy miért, olvasd el a posztot), ezt követte egy amforában készült vörös cuvée (pont ma olvastam véletlenül, hogy nem csak az ógörögök, de már az ókori egyiptomiak is készítettek így bort). Természetesen kihagyhatatlan egy szicíliai utazás (legalább) egy Nero d’Avola nélkül, végül megkoronázván a hónapot, a 300. vörösborelemzést és az ehavi 1000 megtekintést Cusumano Benuara Tenuta Presti e Pegni 2017-es változatát elemeztem boldogan.

Ókori egyiptomiak és az amfórák
attribution: wikipedia, Matthias Seidel, Abdel Ghaffar Shedid: Das Grab des Nacht. Kunst und Geschichte eines Beamtengrabes der 18. Dynastie in Theben-West, von Zabern, Mainz 1991 ISBN 3805313322

Hónap közben persze voltak még érdekességek, egy Sauska cuvée zenei aláfestéssel, a kvantummechanikus macskák 2009-es bora, egy Didlis szicíliai Nero d’Avola, ami annak ellenére volt egész jó, hogy nem volt száraz és egy elemzés a francia CköRReFOURgalom (tudod…) egy álcázottan saját márkás termékéről. Jelen felsorolás legvégére hagytam egy Tempranillo cuvée elemzésem. Mert a tanulság: mindig legyen otthon (vagy a borospincében) költséghatékony Tempranillo elfekvőben! Bármikor szükség lehet rá!

Légiós statisztika

Légiós? Azért, mert úgy rémlett, hogy egy légió ezer katonát jelentett a rómaiaknál (amúgy nem mindig) és próbálom érdekessé tenni a statisztikát. Miért írok statisztikáról, ha azt feltételezem, hogy az embereket ez untatja? Jó kérdés. Rövid leszek.

Havi megtekintések
A rekorder hét

Szóval, amint már fent említettem, ebben a hónapban értem el először több mint ezer, egy hónapon belüli megtekintést (egész pontosan 1063-at). Ez egyrészről annak is köszönhető, hogy az egyéni megtekintők száma is megugrott, 429 volt, másrészről többször volt olyan, hogy egy-egy este valakik egész meghökkentő mennyiségű posztot elolvastak. Egyébként az eddigi legbombasztikusabb hét rekordja is megdőlt, 370 megtekintéssel.

Korábbi hónapokban már említettem, hogy véletlenül hogyan bukkanok rá olyan módszerekre, amikkel a keresőmotorok nagyon megszeretnek! Nem, nem vagyok SEO nindzsa, sem buta mázlista… valahol a kettő között. Ha beszélgettünk mostanában az oldalamról, tudod mi volt ez a lépésem, ha nem… milyen misztikus vagyok nem? *kaján vigyor*

Legkeresettebb posztok

Egyébként még mindig a keresőmotorokról érkeznek hozzám a legtöbben, közel háromszor annyian, mint a facebookról. Az olvasóközönség származásával kapcsolatban, nos a fent említett SEO nindzsáskodás eredményeképp jöttek hozzám japánok Vili Papáról olvasni, meg franciák Nero d’Avoláról… egy szó, mint száz: sokan, sokhelyről. Továbbá egész magas a kattintási arányom a keresőmotorokon belül. Miért? Nos ez is titkos, de egyszerűbb az oka, mint gondolnád! *kaján vigyor*

Na, jó itt egy kis információmorzsa: a rólam oldalon már írtam, hogy olyan oldalt akartam létrehozni, amire hatalmas szükségem lett volna nekem is, és így szívesen olvastam volna, amikor elkezdtem a borokkal foglalkozni. Ezért nem meglepő, hogy tudom, mire van szükségük másoknak is.

A leglátogatottabb e-havi poszt díja

Multikulti? MultiCOOLti? 290. Kovács Nimród Winery COOL Noir Nyilasmár & Nagyfai 2016

Kovács Nimród Winery COOL Noir Nyilasmár & Nagyfai 2016
Kovács Nimród Winery COOL Noir Nyilasmár & Nagyfai 2016
kattintva elérheted

KN nagyon jól ért a marketinghez, ezért gyanítom úgy él az emberek fejében, mint aki nagyon jó borokat készít. Jelen bor is gyaníthatóan azért vált a leglátogatottabb e-havi poszttá (mert a nem e-haviak közül ismét a Baturrica vitte volna a pálmát) mert a Didlis szüreti… izé, akcióknál a reklámújság azon oldalának majdnem az egyharmadát neki szánták. Szóval a marketinghez jól ért. A borkészítéshez? Olvasd el a posztot.

A kedvenc poszt díja (az én kedvencem)

Volt már olyan hónap is (talán), hogy nem azzal indítottam, hogy jajj de nehéz dolgom volt a kedvenc kiválasztásában. Ez nem az a hónap. Végül, két posztot választottam, de ha a borok elfogyasztásának élményét is hozzá vettem volna, egyből négy bor közül kellett volna válogatnom (főleg, ha nem számolom a Sauskát és a zenei aláfestést hozzá).

Érzelmek alapján a nyertes:

Kvantummechanikus macskák gondolatkísérlete 295. Domaine des Jonquiers Côtes du Rhône 2005 Gerus Casadevall

Domaine des Jonquiers Côtes du Rhône 2005 Gerus Casadevall
Domaine des Jonquiers Côtes du Rhône 2005 Gerus Casadevall

Tekintettel arra, hogy a kedvenc poszt díja eredetileg annak a bejegyzésnek jár, aminek megírását a legjobban élveztem, Ő kapta a díjat. Az artwork is nagyon bejövős, amit csináltam hozzá, még az is lehet, egyszer póló is lesz belőle. Ennek a valószínűsége? Van is, meg nincs is. *kaján vigyor* (olvasd el a posztot)

Szakmai szempontból a nyertes:

Szicília borai 2.1 Nem gasztro, intellektuális 298. Cos Pithos Rosso 2016 Vittoria D.O.C. Sicilia

Cos Pithos Rosso 2016 Vittoria D.O.C. Sicilia
Cos Pithos Rosso 2016 Vittoria D.O.C. Sicilia
kattintva elérheted

Igazából vért izzadtam a poszt megírása során. Szicíliában csak telefonra jegyzeteltem, a posztokat itthon írtam meg teát szürcsölgetve. Nagyon sok utánajárást igényelt az amforás borkészítés pontos leírása (habár találtam közben egy portugál pincészetet, ahova el kell jutnom egyszer). Azért szerettem volna kiemelni ezt a posztot és bort valahogy, mert habár a bor ízvilága és illata csalódás volt (pláne, hogy borsos áron vettük) mégis az amforás borkészítés egyedisége intellektuálisan hatalmas élményt nyújtott.

A hónap legjobb bora számomra

Vadító bestiális tinta 294. Sauska Villányi Cuvée 2014 Kékfrankos, Merlot, Cabernet Franc

Sauska Villányi Cuvée 2014 Kékfrankos, Merlot, Cabernet Franc
Sauska Villányi Cuvée 2014 Kékfrankos, Merlot, Cabernet Franc
kattintva elérheted
Cusumano Benuara Tenuta Presti e Pegni Sicilia DOC 2017
Cusumano Benuara Tenuta Presti e Pegni Sicilia DOC 2017
kattintva elérheted

Nagyon sokat vacilláltam, hogy Ő, vagy a Cusumano Benuara kapja a hónap legjobb borának díját. Mindkettő csodálatos bor. Sőt, mindkettő sűrű, mint a vér és tüzes, akár a mediterrán szerető a Csók és Könny legújabb számában (ha van még ilyen újság egyáltalán). Két okból döntöttem a Sauska mellett. Az egyik az, hogy ha valaki a magyar olvasók közül szeretné ezért megkóstolni, sokkal könnyebben juthat hozzá, mint szicíliai társához. A másik ok, hogy bontás előtt a Cusumanoról szinte biztosra vettem, hogy nagyon jó lesz, míg a Sauskáról ezt csak sejtettem.

A kedvenc saját artworköm díja

Keep calm and win the prize of best artwork. Itt legalább relatív könnyű dolgom volt.

A többi e-havi artworköm:

Az attribution a posztok elején található.

És persze az e-havi poszt borítóképe: attribution: wikipedia, Manaies.girona [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]
Egy érdekesség: eredetileg az október a nyolcadik hónap volt… benne is van a nevében.

Terveim a következő hónapra

Ebben a hónapban megcsináltam az országra és borrégióra való bontást a posztoknál. Egy kibővített szabad délelőtt és jó sok kávé kellett hozzá. Jó ötlet lenne egy hasonló bontást csinálni borszőlőkhöz is.

Ha szeretnél hozzászólni...