A jó, a rossz és a csúf 281. Ikon Merlot – Shiraz 2015 – Dióstető

Kóstoltam: 2019. szeptember

Az Ikon CS 2015 borítóképe
Kattintva ezt az elemzést is elérheted

A palack rövid története, hogy az ildA (tudod…) szupermarket borkatalógusában ez volt számomra a legszimpatikusabb vörös és úgy döntöttem veszek. Az Ikon borászattól eddig (szinte) csak jó bort ittam életem során (például Ikon Shiraz 2017 vagy Ikon Cabernet Sauvignon 2015). Tehát megvettem. Nézzük hát!

A borítóképpel kapcsolatban: egy kiragadott kép A jó, a rossz és a csúf című filmből és Clint Eastwood látható rajta.

Ikon Merlot – Shiraz 2015 – Dióstető
Ikon Merlot – Shiraz 2015 – Dióstető
Visszatértek a steril borfotók juhú!

Külcsín

A palack elülső címkéje elegáns és modern a dombornyomott mintázattal (ugyanaz, mint a Shiraz esetében), a hátsó címkéről a 14%-os alkoholtartalom a szembetűnő. Parafadugóval látták el.

Szín és illat

A nedű pohárba töltve mély rubin színben pompázik. A könnyek erőteljesen színezettek és egész lassú tempóban csordogálnak lefelé. Illatra nagyon markáns, átütő dohányos fanyarság és egy picike fűszeresség jellemzi (és én ezt nagyon szeretem) természetesen a magas alkoholtartalom illatával kiegészülve. Percekig el lehet ücsörögni és csak az illatára figyelni. Számomra nagyon kellemes!

A jó

Ízre a markáns tanninok a legátütőbbek. Savassága pont kellemesen ellensúlyozza ezt. Gyümölcs vonalon nem említenék túl sok mindent (vagy ha igen, az fekete bogyós lenne, például fekete ribizli és szeder), ellenben a tanninhoz kapcsolható ízvilág ezt nagy mértékben kárpótolja: dohány, gyógynövények, aszalt paradicsom és fekete olíva. Egye fene, egy kevéske fekete csokoládét még odacsaphatunk a sor végére. A bor készítésének folyamatáról jóformán semmi sem fellelhető az interneten, viszont sejthetünk hordós érlelést, mert a tipikus hordós jegyek nagyon erőteljesen képviseltetik magukat. Elsősorban a füstösséget és a tölgyfa ízét emelném ki! Igen, így felkiáltójellel. Megemlítendő még a fűszeresség is, elsősorban fekete borsra asszociálhatunk, sőt ennél az Ikon bornál is mondjuk ki: babérlevél! Továbbá egy kifejező szó: édesfűszer. Ahogy már említettem, az alkoholtartalma igencsak magas és ez az ízvilágát is befolyásolja: ez egy roppant robusztus, karakteres, férfias bor. Annyira, mint a vadnyugati cowboy napfénytől kicserzett borostás arcbőre. Tudod, beszélni is szigorúan csak összeszorított fogakkal és cigivel a szájában hajlandó.

Az illatával egyszerűen nem tudok betelni. Csak gondoltam, leírom megint.

A rossz

Két dolgot sajnos ki kell emelnem, mint negatívum. Az első, hogy 2-3 óra szellőzés után a tannin kezd egy picikét átcsapni amolyan gumi-úszósapkás beütésbe. Határeset igazából és van a bor olyan minőségű, hogy nem fog szétesni szellőzéssel, de az alaposság kedvéért leírtam (holnapra úgyis kiderül). A második, hogy a háttérben felsejlik egy „eperjoghurt íz”, erről már többször írtam.

Egy érdekesség: feljebb említettem, hogy az interneten semmi sem található erről a borról. Viszont az érdekesség az, hogy az Ikon Áfium… nos, az Merlot-Syrah házasítás… és valójában a Shiraz a Syrah borszőlőfajta egy másik elnevezése…

és véletlenül pont van itthon egy üveg…

és a csúf

Meg is van a holnapi kóstolási alapanyag! Ma már nem bontom fel, ellenben hagyok ezen üveg tartalmából, és összehasonlítjuk! Miért vagyok a leginkább kíváncsi? Nos a két bor ára között kb egy ezres a különbség, ez matematikailag kb. 1/3. A legvalószínűbb eshetőség, illetve az előzetes tippem (tipp és vélemény, ne vedd túlzottan komolyan) a következő lenne: ugyanarról a házasításról van szó, csak a „jobbja” ment Áfiumnak, a többit eladták így.
A „B” verzió már kicsit csúnyább: az ildA kedvéért átcímkézésre került a nedű és le tudták alkudni annyira az árat, hogy a borászatnak még így is megérje. Valóban csúnya? Nos, ha felismered, hogy a két nedű neagy’isten ugyanaz… Akkor spórolsz egyharmadot palackonként és boldogan szürcsölhetsz…

Verdikt

Megéri az árát? Nos, ildAéknál 1899ft-ot kérnek egy palackért. Ez magyar boroknál pontosan az az árkategória, amiért lehet belépő árú, ámde már jó vörösbort kapni (remélem nem romboltam le senkinek az illúzióját, tapasztalat alapján tényleg így látom). Ezért egy mediterrán ízvilágú füstös, férfias és karakteres bort kapsz. Ha lesz idén indiánnyár… lehet lövöldözni! Számomra nagyon megérte, lehet veszek még pár palackkal a borospincébe, főleg ha ízvilágában gyanús lesz a hasonlóság az Áfiummal… mert akkor WANTED (na jó, elég már a szóviccekből)

3 Comments

Add Yours →

Ha szeretnél hozzászólni...