A kilencedik hónap a danswineblog.comon és a Nárcisztikus négyzet nyitott kérdések

Kilenc hónap saját domain neven, ennyi idő alatt már egy gyereket is kihordtam volna (persze akkor szigorúan kerültem volna az alkoholt). Ha angolul írnék, játszhatnék a szavakkal, hogy I was in labour (jelen kontextusban a labour a szülésre vonatkozik, ugyanakkor a labour gazdasági értelemben vett munkát, vagy hétköznapi értelemben kemény vagy keserves munkát jelent), de ez a viccelődés most elmarad.

Kis kitérő a borítóképpel kapcsolatban: remélhetőleg magyarázatot nem kell hozzáfűzni, a művészeti alkotásokat direkt úgy választottam a wikipédiáról, hogy mindenki (fel)ismerje őket. Attribution (sorrend fentről le és balról jobbra): Marie-Denise Villers; Leonardo da Vinci; Vincent van Gogh. Ezek mind [Public domain] képek. Michelangelo Dávidja viszont Rico Heil (User:Silmaril) fényképének részlete. Nem kell aggódni azért, lesz insta, csak kicsit több energiát kell belefeccölnöm, hogy ne legyenek a képeim kockák… vagy négyzetek, whatever. Térjünk vissza a tárgyra!

A hónap egyediségéhez hozzátartozik még a karácsonyi… hívjuk nevén: őrület, meg persze a szilveszter, de haladjunk csak sorjában!

Beaujolais Nouveau 2019 (Les Coups de Coeur)
Beaujolais Nouveau 2019 (Les Coups de Coeur)
Kattintva elérheted az elemzést

A hónapot azzal indítottam, hogy próbáltam utolérni magam. Becsúszott egy szívszorító Beaujolais Nouveau elemzés, amit már a kutya sem olvasott két héttel a nedűk piacra dobása után, így nyugodtan írhattam arról, hogy a bor titrálható savtartalmát meg lehet-e állapítani ránézésre? Hagyjuk nyitva a kérdést (arról nem is beszélve, hogy ki olvasna ilyet önszántából?)!

Észrevettem továbbá, hogy kijött az „új”, 2013-as Baturrica, így írtam egy elemzést róla. Érezni az évjáratkülönbséget? Nos… úgy tűnik ez a nyitott kérdések hónapja lesz.


Grande Alberone Vino Rosso D’Italia
Kattintva elérhető
Grande Alberone Vino Rosso D’Italia
Kattintva elérhető

Volt két elemzésem ildÁs vörösekről, amik… nem szárazak. Hrrr. Az első a Grande Alberone (amúgy a jelentése nagy fa–szeretném elkerülni a szóvicceket), a második pedig Terra Grande Puglia Appassimento (ha már itt tartunk, nagy föld. Úgy tűnik nem sok kreativitás szorult az olasz ildÁsokba).

Volt még egy komoly elemzésem a komortalan Takler Szekszárdi Bikavérről is. Összeállítottam továbbá egy karácsonyi borvásárlási ajánlót, majd teljesen ledöbbentem, hogy valaki említette: ez alapján választott ajándékot. Ez volt a célom nem? Hasznos tudás. Miért lepődtem meg? Csak az ismétlés kedvéért hagyjuk nyitva a kértést!

Collin-Bourisset Bourgogne Chardonnay 2018
Kattintva elérhető
Collin-Bourisset Bourgogne Chardonnay 2018
Kattintva elérhető

Karácsony környékére felpörögtek persze a dolgok: kóstoltam egy csodás Tempranillot, az Auténtica Reserva Rioja-t odavágós hordós ízvilággal, majd egy alsó árkategóriás Bock cuvée-t, ami Cultus névre hallgat. Nem úgy, mint a rapperek. Volt egy fehér Burgundi elemzésem, töltött káposztához csodás, majd szilveszter előtt két pezsgőelemzésem, egy Champagne Comte de Brismand és az egyik kedvencem: a kék Hungária Extra Dry. Többről akartam írni, de karácsony környéke annyira volt békés és nyugodt, mint amennyire fehér. Viszont nagyon jól éreztem magam a millió családi és baráti programon. Természetesen szilveszter este azért bepótoltuk a kóstolást, de az elemzések megírása és feltöltése már januári feladat lesz.

Statisztika helyett: karácsonyi statisztika!

Értek hozzá, hogy mindenki kedvet kapjon a statisztikához igaz? December legelején féltem, hogy a kiugróan magas novemberi számokat hogyan fogom elérni, sőt inkább überelni, de hála az égnek sikerült, méghozzá bőven! A részletekkel nem untatnálak, viszont… de, mégis!

Karácsony hetének statisztikája
Karácsony hetének statisztikája

A karácsonyi időszak kifejezetten sok érdekességet tartogatott. Egyrészről karácsony hete kimagaslóan sok olvasót hozott az oldalra és egy all time recordot állított 765 heti megtekintéssel. A december így 2397 megtekintést hozott 1310 egyéni látogatóval.

Szenteste és karácsony napja tartogatott még egy érdekes meglepetést. Hirtelen sokan kezdtek el bizonyos posztokat olvasni, amiket amúgy (egyáltalán) nem szoktak. Ez arra engedett következtetni, hogy ezeket kaphatták ajándékba az emberek! Mit is?

A decemberi havi statisztika
A decemberi havi statisztika

Nos, sokan látogatták a Terra Grande Puglia-t (fülszőrnyíróról nincs info), San Zenone-t és Baturrica-t: költséghatékony ajándék nagybácsiknak és távoli rokonoknak. A semmiből ismét érdeklődtek az Etalon, NémethJanó Vörös Cuvée és az Outlook Bay Pinot Noir sőt, még a Varga Töpszli iránt is. Biztosan lesz néhány üveg, amit a konyhaszekrény tetejére fognak száműzni belőlük. Van amiért nem annyira nagy kár. Voltak páran akik (szerintem) biztosan boldogan szürcsöltek, mert a bestiális Sauska Cuvée, Szeleshát Merlot, Châteauneuf-du-Pape és a Vili Papa elemzésemre kerestek rá.

Nézzük a szokásos díjakat:

A leglátogatottabb e-havi poszt díja

Terra Grande Puglia Rosso Appassimento 2018 (Puglia IGT Rosso appassite)

Terra Grande Puglia Rosso Appassimento 2018 (Puglia IGT Rosso appassite)

Na, ha valami, ez tényleg nagyon meglepett! Toronymagasan megelőzte még a Baturricát is, pedig az nem sok nedűnek sikerül! Érdekes info lenne tudni, hogy vajon az elemzést átfutva hányan döntenek úgy, hogy megveszik, annak ellenére, hogy cseppet sem száraz. Ellenben karakteres, semmi kétség!

A kedvenc poszt díja (az én kedvencem)

Hogyan vásárolj bort, úgy mint a profik 5. rész – Bort venni karácsonyi ajándéknak?

Hogyan vásárolj bort, úgy mint a profik 5. rész – Bort venni karácsonyi ajándéknak?

Habár egyértelműen ezen posztom visszaolvasását élveztem a legjobban (igen, szeretem visszaolvasgatni a posztjaim, így mondhatod, hogy ez a Nárcizmus egy fajtája, viszont saját mentségemre hoznám fel, hogy még rosszabb lenne a helyzet, ha nem szeretném visszaolvasni, amiket írtam: akkor miért szeretné bárki más? Továbbá ha annyira nárcisztikus lennék, fenn lennék az instán és… Ó, a francba.), nehéz választásom volt. Kicsit én is meglepődtem, milyen sok olyan posztot írtam, amikben bortechnológiai eljárásokat vagy épp régiókat taglaltam hosszasan. Nagyon sok munkám volt velük, de élveztem is őket!

A hónap legjobb bora számomra

Auténtica Reserva Rioja 2015 Pagos del Rey

Auténtica Reserva Rioja 2015 Pagos del Rey

Ilyet is ritkán mondok, de ebben a hónapban roppant könnyű volt a választás. Nyilván nem fogok pezsgőt választani a legjobb bor posztra, a Chardonnayt nem szeretem (habár korrekt volt a Burgundi, szó se róla) és a többi vörös vagy nem volt száraz, vagy nem volt kirívó. Persze ez nem csökkenti jelen nedű teljesítményét: roppant karakteres az ízvilága, a Tempranillo az egyik kedvenc borszőlő fajtám és olyan hordós jegyekkel bír, hogy csuda!

Terveim a következő hónapra

Ha lesz elég időm, írni fogok egy hihetetlenül izgalmas évértékelőt! Tudod olyat, amiket vállalati állófogadások előtt szoktak elmondani és mindenki csak a kaja miatt megy, meg mert mellékesen kötelező. Jövőre most már tényleg lesz fb csoport és így, hogy sok energiát feccöltem bele a fényképek minőségének emelésébe, felélesztem az instás oldalam is. Ha még megvan egyáltalán; nem foglalkoztam vele hónapok óta. Továbbá most már nagyon érik egy átfogó leírás a borospince történetéről és biztos, hogy január elejére fog csúszni pár pezsgő elemzése is, ami a kutyát nem fogja érdekelni… jövő Szilveszterig.

Így elnézve nagy falat lesz mindez januárra, de… minden út egy lépéssel kezdődik, még akkor is ha később érünk oda, mint terveztük.