A második hónap a danswineblog.comon

Eljött a saját domain neven lévő létem második hónapjának vége, itt az idő tehát egy havi összegzésre!

A második olyan mint az első: még minden újdonság. A második más: egy picikét már mindenhez jobban értesz.

A motorháztető alatt

Mozgalmas hónap volt. Az alapok összerakásával már sikerült végeznem az első hónap végére és a „motortérben való szereléssel” már jóval kevesebbet kellett foglalkoznom. Annyi változtatást eszközöltem csak, hogy megváltoztattam a betűtípust egy írógépet imitálóra, erről írtam is a múlt havi összegző bejegyzésben egy kicsikét. Aztán visszaállítottam az eredetit. Különleges volt és egyedi és tetszett, de volt két nagy hibája: 1, nehezítette az olvashatóságot (csak egy picit, de az épp elég, főleg ha sokat olvasod). 2, Kicsit komor volt. Egy nyomdász (vagy manapság már inkább egy webes UX designer: felhasználói felület tervező. Mondhatnánk, hogy a weboldalak nyomdásza) biztos sokat tudna erről mesélni, de a betűtípus nem csak az olvashatóság miatt fontos, érzelmeket is árnyalhat. Legyen itt egy példa, hogy miről beszélek:

danswineblog.com variációk egy témára

Az első betűtípus a Times New Roman. Kb mindenki ismeri. Ez a betűtípus egy megbízható újság objektív és informatív minőségét sugallja. A Második az impact. Mémeknél használják és amint a neve is sugallja: erőteljes hatást kelt. A harmadik az a betűtípus, amit használtam, egyedi de a múlt évszázad második felét idézi hangulatra. Ez pedig mindenkinek más lehet. Az alsó három betűtípust csak beraktam összehasonlításnak. Mindegyik teljesen más érzetet sugároz, az utolsóról pedig előbb jutna eszembe egy őrült, vagy egy sorozatgyilkos írása, mint bármi más.

Tehát rövidre zárva a dolgot, örültem, hogy módosíthatok valamit végre a motortérben is és írtam pár sor CSS-t, beraktam az írógép betűtípust, de aztán pár hét után visszaváltottam.

Egyéb dolgokkal, mint a Google Analytics kitanulmányozása, sajnos nem sok időm volt foglalkozni, viszont az nagy előrelépés volt, hogy sikerült beállítanom, hogy a wordpress saját lájkoló rendszerét lehessen használni.

Statisztika, statisztika

második hónap poszt olvasottsági statisztika

Az előző hónapban említett BarbieParadoxon sokat foglalkoztatott, de aztán rájöttem. De először nézd meg az e havi legnézettebb posztokat: A kolbi EJE Monastrell, a legolvasottabb borról szóló cikk (tehát nem általános cikk, mint a borvásárlásról szólóak), a requiem Baturrica és a Zorro Carivin Old Vine is Didlis borok. Akkor kerestek rájuk a legnagyobb mértékben, amikor akciósak voltak. Tehát az emberek a boltban állva azért előkapják a mobilt, hogy megnézzék, mit érdemes venni. Vagy legalábbis én erre gondolnék. A fondue Takler Trió egy régebbi írásom, látszik is, hogy még elöl van a sorszáma és a neve. Amikor sok megtekintést kezdett adni, kicsit átdolgoztam, mert anno nem is nagyon ízlett és nem is feccöltem sok időt a leírás kidolgozásába. Nagyon élveztem a cikk újraírását. A Thummerernek nagy neve van. Gyanítom ez az egyik ok, hogy a komoly Classicus Bikavérük sok megtekintést kapott. A Vili Papát gondolom azért nem olvassák sokan, mert árban ott van, hogy a legtöbb ember egy palack vásárlásának megfontolásáig sem jut el. Meg persze ott a KözKecske is a legnépszerűbbek között. Ez egy vicc. Ezt értsd szarkasztikusan!

Tehát összegezvén kijelenthetjük, hogy nagy mértékben számít látogatottság szempontjából, hogy a tömegek miket vesznek. Megoldódott a BarbiFarkas paradoxon: nem, nem a dekoltázs a csábító, hanem, hogy könnyen elérhető. Értsd ahogy akarod! Boroknál az árra gondolunk természetesen.

Heti lebontás

Heti lebontásban a látogatottsági statisztika

Három dolgot emelnék ki. Az ugrásszerű növekedés jelen hónap első heteiben leginkább annak köszönhető, hogy elkezdtem gőzerővel írni és meg is lett az eredménye. A legutolsó héten a visszaesésnek is ez az oka: egyrészről beteg voltam: szaglás és ízérzékelés nélkül nem lehet ilyesmiről írni, másrészről nagyon sok időmet vitte el a borospince felújítása. Ez a hét még rosszabb statisztikával zárult volna, ha nem rendeztünk volna bulit a pincében és a résztvevőknek nem hajtogattam volna serényen, hogy amúgy van egy blogom. Na azért nem voltam tolakodó, csak… biztosra mentem, hogy mindenki tudjon róla.

Egyéb statisztika

A töpörtyű a végén a hónap első két napja

Ebben a hónapban 55% növekedést sikerült produkálni nézettségben, ami nagyon jó szerintem. A megtekintő országok is változtak, bővültek.

Megtekintő országok

Referálás szempontjából kiemelendő, hogy habár fb-re mindig feltöltöm a posztokat, a Google még így is több embert hoz az oldalra. Meg három ember használt binget is ebben a hónapban.

A keresőmotorok viszik a pálmát

A leglátogatottabb poszt díja

Hogyan vásárolj bort úgy mint a profik 1, Az alapozás fontos. Nem csak buli előtt (nagyon vicces vagyok), hanem tudásban is. Remélem hasznosnak találtátok az információt. Privátban meg lehet nekem írni. Amúgy a sorozat többi tagja is jól teljesített, toplistán van a második rész is. Minden bizonnyal az is sokat számít azért, hogy ez volt a hónap legelső írása, így hosszabb ideje volt nézettséget gyűjteni, mint a második helyezettnek, az EJE Monastrell kolbinak. A kolbi csalódás volt, így örülök, hogy nem róla kellett írnom most.

A kedvenc poszt díja (az én kedvencem)

Petrény Big Band Egri Bikavér Superior 2013

Most nagyon nehéz dolgom volt kiválasztani a kedvenc posztot. Mindenféleképpen borelemzést akartam választani, ezért a borvásárlós posztok kiestek. A legjobb bor posztja nem volt kérdés számomra, így azt nem akartam kedvenc posztra is választani. Még így is volt több jelölt is, pláne ha beleszámítjuk, hogy a Takler fondue Triót átírtam ebben a hónapban, így az is játszott. Az artworkjeim nagymértékben befolyásolták az egyes posztokhoz való ragaszkodásom, de végül a győztes: spanyol viasz Big Band. Ez egy nagyon jó bor és élveztem az elemzés megírását is, ezért Ő a győztes.

A hónap legjobb bora számomra

Egyértelmű és nincs kérdés: A naprendszer legjobb bora a villámPápa Châteauneuf-du-Pape! A cikk megírását is roppantul élveztem, infót gyűjteni a borrégióról és az eszement marslakós törvényeikről, de mivel ez a bor egy szavakkal nehezen leírható és földöntúli élményt nyújtott, ezt a díjat kellett megnyernie!

A kedvenc saját artworkom díja

Egri Korona Borház Egri Cabernet Sauvignon Selection 2013 Barrique artworkje

Itt is roppant nehéz volt a dolgom. A borvásárlási kalauzokhoz készített artworkok is nagyon jók szerintem (csak szerényen Dan, csak szerényen!). Végül nem csak azért lett Ő a győztes, mert maga az artwork tetszik szerény személyemnek, de a bor is nagyon jó volt, amihez készült.

Itt a többi, az ebben a hónapban készült artwork:

Tervek a jövőre nézve

Nos, terv az van, idő meg kevés. Szeretnék még írni pár cikket alapvető borokkal kapcsolatos dolgokról. Az alapízeket, egy alap borszótárat és a tárolásról egy külön cikket. Meg a maradványcukorról is jó lenne írni még. Továbbá unokatestvérem készített nagyon jó képeket a borospincémben, többek között már csak ezért is el kéne kezdenem a pincefelújításról szóló cikksorozatomat is. Borelemzések terén, nos már annyi bor van itthon, hogy nem lehet hova tenni, meg kéne inni őket! Az Etalonról a múlt héten akartam írni, de ez elmaradt. Továbbá nézettséggyűjtés szempontjából kénytelen leszek olyan borokat is inni, amik akciósak a Didliben (sóhaj a háttérben, nem megállapítható, hogy boldog vagy gondterhelt).

Először megcsináltam ezt a borítóképet:

De aztán a program az „időm mennyisége” melletti szoborrészletet rakta be mindig a poszt háttérképének, az meg nem biztos, hogy jó, úgyhogy lett helyette ez: