A nagykönyvben író 331. Ikon Cabernet Franc 2015 Evangelista

kóstoltam: 2020. február

Ikon Cabernet Franc 2015 Evangelista
Ikon Cabernet Franc 2015 Evangelista
Van_Gogh_-_Trauernder_alter_Mann és egy bor, borhiba
A Bor alapszótár, kis borszótár 3. Borhibák a palackban című bejegyzésem borítóképe
Kattintva elérheted
A Bor alapszótár, kis borszótár 3. Borhibák a palackban című bejegyzésem borítóképe
Kattintva elérheted

A palack rövid története, hogy még tavaly vettem az ötbetűs brit áruházláncban (szemezek a gondolattal, hogy innentől kezdve Brexconak hívjam őket) leárazva, egy készletkisöprés keretében. Azóta már többször írtam, hogy óvatosan kell az ilyen helyzeteket kezelni. Ha az utolsó palackok egyikét vásárlod meg, sokkal magasabb az esélye a különböző borhibáknak. Ezekről a Bor alapszótár, kis borszótár 3. Borhibák a palackban című bejegyzésemben olvashatsz. Jelen palackunk dugója kiszáradt, de egyáltalán nem vészes a helyzet, egy kis dekantálás simán megoldja a problémát. Nézzük a borelemzést!

Külcsín: Az elülső címke kifejezetten ízléses, népi motívumokra emlékeztető mintával, arannyal szedett betűkkel, a pincészet logójával. A hátsó címkéről kiderül Balatonboglár, mint eredetmegjelölés és a roppant 14,5%-os alkoholtartalom.

A nedű pohárba töltve mély rubin színben tündököl, a könnyek roppant teltek és színezettek, lassított tempóban csordogálnak csak a pohár falán. Ilyen alkoholtartalom mellett persze ez nem is meglepő, sőt illatában is először ezt kell kiemelnem. Mellette találhatunk még valamennyi floralitást és gyümölcsösséget, de az alkohol kipárolgása annyira elsöprő és átütő, hogy minden mást a háttérbe szorít. Hosszabb szellőzés után egy kevés dohányosságot még írhatunk azért a listára.

A kortyban a tanninnal kell indítani. Roppant markáns és karakteres. Találunk ezen a vonalon fekete teát, fekete csokoládét, füstöt, tölgyet, fekete olívát, egyszóval mindent, ami a tannin nagykönyvben meg van írva. Másodiknak mindenféleképpen az ásványosságot emelném ki, majd a fűszerességet, elsősorban fekete borsot, de azt minden mennyiségben. Gyümölcsösség terén mondhatunk mindent, ami fekete. Elsősorban fekete ribizlit. A fent említett fekete olívát kiemelném még egyszer és írnék még mellé fekete cseresznyét és szedret.
Nem véletlen, hogy a sav vonalat hagytam a végére. A domináns tannin és a kimagaslóan magas alkoholtartalom mellett csak annyit érzünk a savból, hogy struktúrát ad a bornak, de minden bizonnyal a számszerűsített savtartalma magas kell, hogy legyen. Többször írtam már arról is, hogy az ízérzékelésünk inkább relatív arányokat és nem abszolút értékben vett mennyiségeket érzékel. Maradványcukor tartalma elenyésző a bornak, ilyen karakteres ízek mellett már-már kiérezhetetlen.

Mi fán terem az amerikai hordó? A posztból kiderül

Sajnos pontos számadatok nem elérhetőek a borról (mármint titrálható sav, ilyesmi), annyit tudtam csak összevadászni a netről, hogy egy évet töltött a nedű magyar és amerikai hordókban. Az amerikai hordókról (is) olvashatsz a Hordótan és Francesco felesége 318. Auténtica Reserva Rioja 2015 Pagos del Rey című bejegyzésemben. Sátorságéktól derül ki, hogy héjon 28 napig hagyják, hűtött tartályban.

Visszakanyarodva eredeti szálunkra: ha esetleg kinyitsz egy borászati könyvet, a Cabernet-Francra jellemző ízeket szinte mind megtalálod jelen nedűben. A fenti felsorolásból kihagytam az extremitásokat, de tannin vonalon kevéske fantáziával (vagy akár anélkül is) említhetünk még kávét (ami amúgy az illatában is megjelenik haloványan) és dohányt is. Fűszeresség vonalon a grillezett Jalapeñót (frankón), sőt még a francia hosszú zöldbabot is. A kavics (gravel) szót már le sem merem írni, mert fellázadnak az olvasók, maradjunk az ásványosságnál, az mindenki számára emészthető (a kavicsnál, azért valljuk be, minden könnyebben emészthető, leszámítva az epekövet). Hogy eltereljem a szót a kavicsról, írjuk még le, hogy a nedűnek roppant hosszú a lecsengése, ami kellemesen fanyar és fűszeres.

Korábban már említettem pár bejegyzésemben, hogy a legjobb sommelier-k elmondása szerint a vakon kóstoláshoz a legjobb előkészület, ha az ember fajtaborokat kóstol. Jelen nedűben megvan minden, ami a nagykönyvben a Cabernet Franc címszó alatt szerepel. Értékeljünk!

Verdikt: Megéri az árát? Nos, mivel régen vettem a palackot és akkor is kedvezményesen, az akkori ár nem releváns (ez a diplomatikus megfogalmazás volt, mondhattam volna azt is, hogy fogalmam sincs már, anno mennyibe került). A 2017-es évjáratot BorSÁTORságék most 4350 forintért kínálják, ha klubtag vagy. Induljunk ki ebből az árból! Habár ebben az árkategóriában kifejezetten telített a piac, véleményem szerint roppant jó választás. Az első indok, hogy a nedű a Cabernet Franc minden jellegzetességét hozza, így vakon kóstoláshoz nyugodtan leemelheted a borszaküzlet polcáról: akár csukott szemmel is. A második érv szubjektív: ha hozzám hasonló ízlésed van, imádni fogod a bort: testes és karakteres, abszolút hangsúlyos tanninnal. Ahogy a nagykönyvben meg van írva.

Ha szeretnél hozzászólni...