A negyedik hónap a danswineblog.comon

Robothumor, faviccek, SEO és a jövő havi dőzsölés

Megdöbbentően mozgalmas volt ez a hónap. Először azt hittem, hogy nyugisan elnevezem a Pinot Noir hónapjának. Mert abból ittam bőven. Először a német tanulópénzt, aztán a TITI csalfáját és a Puca egész jól sikerültjét. Kis hatásszünet, aztán derült égből egy Burgundit kóstoltam, majd végül egy afrikai Pinotage-t, ami legyen mondjuk a PN unokatesója. Szóval, kitaláltam, hogy ez lesz a borítókép, hogy Caesar július helyett Pinot Noirnak nevezi el a hetedik hónapot. Aztán jött a BarbieFarkas!

Azzal már korábban is tisztában voltam, hogy a budget Didlis borok elemzései iránt érdeklődve sokan vetődnek az oldalamra, azt is tudtam, hogy közöttük élen járt a The Man Eater Syrah… épp csak azt nem tudtam, hogy…

A Ned Stark GOT mémem

Szóval az úgy indult, hogy megint akciós lett a Didliben. Tekintettel arra, hogy nem voltam elragadtatva tőle, továbbá, hogy képi szinten nagyon jól lehet asszociálni róla a Starkokra a Trónok Harcából, gondoltam csinálok egy Ned Starkos mémet. Ehhez viszont kellett egy kép a címkén szereplő farkasról. Tehát Googlebe beír és… És ott virítok az első találatok között! WAAT?

SEO nindzsa vagy kezdők szerencséje?

Nos… Ha nagyon őszinte akarok lenni, az első semmiféleképp (amúgy a SEO a keresőmotor optimalizálás: magyarul annak a… tudománya, hogy képes vagy elérni, hogy a Google és más keresőmotorok a te oldaladat sorolják előre). Ugyanakkor a második sem. Miért?

Biztos nem a kezdők szerencséje, a folyamatosság miatt: elsősorban ebben a kategóriában, de folyamatosan az első oldalra kerültem a keresésekben. Természetesen ez személyenként változhat, mert a Google és más online felületek arról váltak hírhedté, hogy úgymond buborékba zárnak téged: ha valami érdekel és rákattintasz, legközelebb hasonló tartalmakat fog priorizálni számodra.

Az első pedig… ha akkora SEO mester lennék, már tudnék róla, hacsaknem valami kiválasztott vagyok… Eddig még nem szóltak, hogy kövessem a fehér nyulat (popkultúra utalások harmincasoknak).

Tehát, visszatérve az eredeti témára, gyors keresésbe kezdtem. A válasz leegyszerűsítve annyi, amit egy ismerősöm úgy fogalmazott: „hiánypótló, amit csinálok”. Nem sok hasonló van. A keresőmotor érzékeli, hogy újszerű a tartalom és informatívnak tartja.

Google Search Console

Így jutottam el a címben említett (rövidítsük innentől csak GSC-nek) eszközhöz. Röviden és velősen összegzi, hogy átlagosan hányadik vagy a sorban bizonyos címszavakra keresve és visszajelzést ad számodra, hogy az oldalukról organikus kereséssel (ez azt jelenti, hogy olyan kereséssel, amiért nem fizettél, tehát nem reklám, csak sima Google keresés) hányan látták az oldaladat a listában (impressions) és hányszor kattintott át, hogy meglátogassák azt (kitalálod? clicks). A lenti képen láthatod a tegnap éjjel (hónap utolsó napjának utolsó órájában) készített screenshotot.

Egy kis értelmezés: A listában az első a „baturrica gran reserva 2012”, mellette láthatod, hogy összesen 25 ember kattintott rá és jutott el innen a posztomhoz (amúgy a wordpress elemzője a poszton magasabb látogatottságot mutat, hiszen más címszóról, mondjuk a „baturrica gran reserva 2012 terragona” címszóról is átkattintottak 6-an), míg összesen 476-szor látták a Google keresőben.

Habár nem másoltam ki minden egyes kulcsszónál, de van még egy érdekes funkció. Ha rákattintasz egy-egy kulcsszóra, kidobja, hogy átlagosan hányadik helyezett vagy a keresőben.

Dobpergés: A barbieFarkas (the Man Eater Syrah) esetében ez a szám 4.5: Tehát az emberek többségénél a negyedik, vagy az ötödik helyen jelenik meg a keresőben (ha gondolod keress rá te is és privátban írd meg nekem a helyezést, kíváncsi vagyok). Ez egy kimagaslóan jó szám, mert az emberek többsége csak az első oldalt zongorázza végig.

Robothumor

Szóval nézelődtem új eszközömön (GSC). Elől, ahogy említettem a Didlis budget borok voltak. A Vylyan Kecske még összevakart magának egy kattintást. Utána jött a Bertram pár kereséssel, aztán néhány furcsaság. A „vásárolj fehérborot” (igen, „borot”, nem bort) kulcsszóval 18 ember látta az oldalam. A vicc az, hogy azt írja, átlagosan a 3,9. helyen vagyok. Gondoltam, ez egy vicc. Az! Mert hála az égnek nem vagyok az első két oldalon (csak addig néztem). Nagy égés lenne.

A következő sokkhatás a „faviccek” keresőszó volt 12 megtekintéssel (nulla kattintás), majd a „fa viccek” 11-el. Nálam a „fa viccek 2018” vitte a pálmát. Ez egy favicc? Vagy fa vicc? A 2017-es fa vicc évjárat nem volt olyan jó, hűvös volt a július és túl csapadékos.

Honnan tudja a keresőrobot, hogy milyen egy favicc? Jajj Dan, már megint faviccesre ittad magad! Nem tudja, hogy a legnagyobb ökörségeket teát kortyolgatva írom. Mindenesetre ne mondj fa viccet nyelvtannácinak.

Persze lehet, hogy ez csak a Kecske bosszúja (Vylyan). Ott elég sokat írtam a humor különböző elemeiről. Persze az is lehet, hogy sokat írom azt, hogy ez vicces, meg azt, hogy fahordó… Nem tudom.

A „popcorn tüdő” kulcsszóval is látták hatan az oldalam. Állítólag az elektromos cigitől kialakulhat. A „drága magyar borok”-ra keresve is látták hatan az oldalam, senki sem kattintott. Jobb is. Láttak engem a „konyakmeggy alkoholtartalma” és a „gomba angolul” keresőszavaknál is.

Ezek a fent leírt dolgok tudom hülyéskedésnek és hülyeségnek tűnnek. De nagyon nem azok. Miért?

Tegyünk egy próbát! Szerinted a „görög” szó visszafelé olvasva is ugyanaz? Igen, „görög”. Na és a „Dan”? Az nem, mert az „naD”. Na és az, hogy „///|\\\”? Nos? Gondolkodj el egy kicsit!

Szinte biztos vagyok benne, hogy a válaszod az, hogy igen. Mert úgy gondolkozol, mint egy ember. Jelen esetben vizuálisan. Hogy gondolkodik egy gép? A „görög” visszafelé is „görög”. Ellenben a „///|\\\” valójában visszafelé „\\\|///”. Tehát így lesz a „tölgyfa”, „hordós érlelés”, „Vylyan kecske 2018” meg, „az a vicces, hogy” szavakból „faviccek 2018”. Meg az „angol kolbi EJE Monastrell”-ből, amikor az angol reggelivel poénkodok (van benne gomba), „gomba angolul”.

A fenti gondolatmenet arra is megadja a választ, hogy félnünk kell-e attól, hogy a terminátorok leigázzák a földet mondjuk 50 éven belül? Nagy valószínűséggel nem. Ugyanis attól még, hogy valamit intelligensnek vélünk, mert annak tűnik, még nem az. Attól még, hogy a Google Assistant megválaszolja neked a kérdést, hogy „hány holdja van a Marsnak”, még nem érti, hogy mit kérdezel. Persze ha megkérdezed, „mi az élet értelme”, viccesen odaveti, hogy 42. De ez csak algoritmus. Minden bizonnyal hard-coded (tehát egy élő ember gépelte be a kódot, ha ezt kérdezik ezt olvasd fel neki először, csak azután a netes keresést).

Kísérlet: A „MiLFesedés” szót én találtam ki. Másold ki, keress rá Googleben! Kattints az oldalamra! Csak egyszer tedd meg! Meglátjuk mi lesz. Következő hónap végén beszámolok róla.

Kiegészítés: leírtam a fenti okosságaimat, roppant elrugaszkodott filozófiai gondolatmenetemet. Aztán olvasom a posztot, javítom a hibákat, rakosgatom be a linkeket… és van egy olyan posztom, hogy a faviccek erdésze. Bammm! Tehát mégiscsak lehet, hogy a terminátorok… hagyjuk.

Instagram

Múlt hónapban elterveztem, hogy csinálok egy insta (a lelkem sír a háttérben) profilt. Egy dologra megtanított. A külsőség igenis fontos. Emlékszem régen beszélgettünk erről Ritával és Ő mondta, hogy természetesen valóban a belső tulajdonságok azok, amik fontosak, de ha bűn ronda az egyén, nem jutsz el addig, hogy megismerd belülről, oda se mész hozzá.

Természetesen ezzel lehet vitatkozni, „Don’t judge a book by its cover”, na bort aztán meg végképp ne! De főleg a mai világban sajnos ez fontos.

Szóval az instával való szenvedésem közben (már az elején rühelltem, de nagyon) jöttem rá, hogy botrányos képeket csinálok. Amint korábban már írtam, ha profi képeket szeretnék, annyit kéne költenem felszerelésre legalább, mint amennyiért a borospincét vettem, plusz szaktudás sem árt. De leleményeskedtem egy kicsit és sikerült átdolgoznom a fotózási technikámat. Egy profi fotós barátom véleménye az volt, hogy „ez már egész f*sza”. Egy lakberendező ismerős pedig azt, hogy „túl steril”. Ennek örültem. Ez volt a célom. Az érzékelés legyen objektív!

Bor és buggyantott tojás
Régen ilyen csodás minőségű képeket csináltam
Bal oldalon a kulisszák… előtt, jobb oldalon pedig a sztárfotó.

Szóval, visszatérve az instára, egyrészről nem az én világom, másrészről, pedig nem pont a legjobb lehetőség célközönség generálásához, viszont arra megtanított, hogy a külsőségek igenis fontosak. A belső tartalmat nem kárpótolhatják, de fontosak.

Most, hogy megbeszéltük, hogy robotok egy darabig még nem fogják elpusztítani az emberiséget (vagy de) és, hogy a külsőségek fontosak, de nem kárpótolhatják a belső értékeket, térjünk vissza a statisztikához! Nem, „száraz faviccek” keresést még nem kaptam, ellenben megpróbálhatom érdekesen tálalni: legyen mondjuk pucér statisztika!

Statisztika juhúúú

Megfeszült erővel, de tudtam tartani a növekedést. Mindössze 7% emelkedést tudtam elérni. Van itt jó hír is. A keresőmotorokról elég erős volt a beáramlás, összesen 98 ember, míg ez a facebookról csak 83 volt. Ez nagyon jó hír, mert előző hónapban sokkal több megtekintés jött faceről, mint a keresőmotorokról, olyan szempontból viszont rossz, hogy az ismerősöknek lankad az érdeklődése. Megoldás a bejegyzés végén a céloknál lesz. Az egy szem instás referálás… az én voltam csak, hogy lecsekkoljam, működik-e a link.

Nézzük a leglátogatottabb posztok listáját! Az elemzések közül ismét a Baturrica végezte az első helyen. Mivel nem akarom újra és újra neki adni az első helyet, változtatok a legnézettebb poszt díjon:

A leglátogatottabb e havi poszt díja

Petrény Syrah 2015

Petrény Syrah 2015

Örülök. A bor nagyon jó volt. Nem annyira, mint egy Rhône völgyi Syrah, de nagyon jó. A legnagyobb örömömet abban leltem a cikk írása kapcsán, hogy a végén ki tudtam vesézni a Borgundi Bikavér és a Big Band Bikavér francia párhuzamait. Nagyon érdekes volt! Remélem nem csak számomra. További érdekesség, hogy retusáltam a hátteret, mert akkor még lusta voltam elmenni papírboltba.

A kedvenc poszt díja (az én kedvencem): Maison Roche de Bellene Bourgogne Pinot Noir 2017

Maison Roche de Bellene Bourgogne Pinot Noir 2017

A bor nagyon kellemes volt, ha nem ittam volna már meg ebben a hónapban a lejjebb megemlített győztest, akkor még azt is mondtam volna, hogy kerek. Mindenesetre a technikai információk boncolgatását nagyon nagyon élveztem.

A hónap legjobb bora számomra: Szent Andrea Borház Áldás Egri Bikavér 2017

Szent Andrea borház Áldás Bikavér 2017 a szüleimnél fotózva

Az angyalmaffia! Kerek, mint a glória, nem is volt kérdés, hogy Ő kapja a díjat!

A kedvenc saját artworköm díja

Én és a Pinot Noir letagadhatatlan maradványcukor-tartalommal

Az ovis tea Anselmann Pinot Noir Lieblich 2017 Pfalz! Bevallom, sokat vacilláltam, hogy Ő vagy a borszótár vigye, a díjat, de végül Ő kerekedett felül. A félig teli üveg még mindig ott figyel a hűtőben amúgy.

Terveim a következő hónapra

Igazából sikerült az erre a hónapra kitűzött céljaim nagyjából elérnem. Megcsináltam az insta oldalt, a borszótárt, ebbe fogom beintegrálni a maradványcukorról szóló elemzést is. Mármint a második részébe. Merthogy az lesz. Mert így is túl hosszú lett, hogy a dolgok felét még nem írtam bele. A Google Analytics-szel egész jól megismerkedtem, ezt még folytatom. A következő cél egy facebook csoport létrehozása. Keresni kell az új marketing területeket. Továbbá szüleim hoztak Franciaországból rakatszámra bort. Többek között két üveg Châteauneuf-du-Papeot. Úgyhogy dőzsölés lesz!

Addig is, az e havi artworkjeim:

És akkor beleírom, hogy bőr íz
És akkor beleírom, hogy bőr íz, a borszótár borítója
Az angyalmaffia, whisky, Cognac és Egri Bikavér
Az angyalmaffia, whisky, Cognac és Egri Bikavér, a Szent Andrea borház Áldás Bikavérének artworkje
És akkor most mosolyogsz, vagy mi van? Próbálok... amúgy babérlevél.
És akkor most mosolyogsz, vagy mi van? Próbálok… amúgy babérlevél. Az Ikon Shiraz artworkje
Végül az e havi artwork

Borítókép Attribution: Pietro da Cortona [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]
Caesar giving Cleopatra the Throne of Egypt