A tizenegyedik hónap a danswineblog.comon és gyúrós Napóleon

Habár csak nyolc (plusz egy töredék) elemzés feltöltésére volt időm ebben a hónapban, kóstolás terén elég sűrű időszakon vagyok túl. Jelenleg három bor elemzésének befejezése és feltöltése van várólistán, többek között a ‘96-os St Joseph-é.

Az Ikon Áfium 2016 jegyzetemet a Sherlock Holmes bora 282. Ikon Áfium 2015 című posztba illesztettem be.
A képre kattintva elérheted
Az Ikon Áfium 2016 jegyzetemet a Sherlock Holmes bora 282. Ikon Áfium 2015 című posztba illesztettem be.
A képre kattintva elérheted

A hónap legelején az Ikon Cabernet Franc 2015 Evangelistát kóstoltam, olyan ízvilággal, ami a nagykönyvben meg van írva! Ezután próbáltam megszeretni Portugieser ízvilágát, de Gere Tamás Villányi Portugieser 2019-nek sem sikerült ezt elérnie. Sajnos pont ellenkezőleg. Természetesen objektivitásra törekszem mindig, de nem véletlen került a diszkomfort szó a címbe. Ezután robbant be a Valentin-napi őrület, ami rövid volt, de megbánás nem társult hozzá: először egy Martini Asti fogyott el villámsebesen, majd egy Pannon Imperial Méthode Traditionnelle rosé. Habár papíron a második pezsgő nyerőbbnek tűnik a tradicionális eljárás megléte és (ehhez képest) alacsony ára miatt, de ha arra kellene fogadnom, melyik pezsgő képes birodalmi babérokra törni, a Martinira szavaznék. Végül is Napóleon sem tűnt ránézésre hadvezérnek, aztán tessék!

A Erő, izom leGooglizom! 335. Nemea Agiorgitiko 2017 című bejegyzésem borítóképe
Kattintva elérheted
A Erő, izom leGooglizom! 335. Nemea Agiorgitiko 2017 című bejegyzésem borítóképe
Kattintva elérheted

Ezt követően kóstoltam a Didlis idénykínálatában szereplő Nemea Agi… Agio… Agi… Agiorgitiko 2017-et. Nem ért el akkora nézettséget, mint amire számítottam tőle, de lehet csak azért, mert az emberek képtelenek voltak lebetűzni és leGooglizni a teljes nevét, tekintettel a görög betűkre. Teljes mértékben együttérzek velük, elsőre én sem tudtam volna, csak kitartó voltam. Olvastam egy életbölcsességet (egy gyúrós oldalon, köhömm), hogy a kitartó embert nem lehet legyőzni. Most utánanéztem és a vicc az, hogy Napóleonnak is van egy hasonló mondata: „La victoire appartient au plus persévérant.” Ezt magyarul úgy találod meg, hogy „A Győzelem a kitartóbbaké!”. Tudod hol? Hát egy gyúrós oldalon!

Luis Felipe Edwards Seleccion Cabernet Sauvignon 2019 amolyan részegesen fotózva: ferde és homályos. De a fények gyönyörűek! Kattintva elérheted a posztot
Luis Felipe Edwards Seleccion Cabernet Sauvignon 2019 amolyan részegesen fotózva: ferde és homályos. De a fények gyönyörűek! Kattintva elérheted a posztot

IldÁéknál februárban a félszáraz és édes vörös… dolgokra helyezték a hangsúlyt, ezek mellett csak a saját márkás boraikat akciózták le. Az ilyen borok iránti nagy érdeklődésre való tekintettel kóstoltam a Luis Felipe Edwards Seleccion Cabernet Sauvignon 2019-et. A chilei költséghatékonyságból sajnos a hatékonyság kimaradt jelen esetünkben. Túltolták a hordót annak ellenére, hogy hordós érlelés nem is volt! Hogy lehet ez? Olvasd el a bejegyzést!

Terroir, kukac és pszichológia 337. Mészáros Pál Grandiózus Syrah 2016 Szekszárd
Grandiózus könnyek. Az elemzést a képre kattintva elérheted

Ezután elemeztem Mészáros Pál 2016-os Grandiózus Syrah-ját. A csomagolás és a címkéjén szereplő leírás is grandiózusak és a nedű? Kiváló! A hónapot végül egy olasz tájborral zártam, ami a Didli idénykínálatának részét képezi: Negroamaro Salento 2018. Kezdeti szkepticizmusom ellenére az árkategóriájában kifejezett befutónak mondanám. Avanti! (Már csak azért is érdekes a szóhasználatom, mert tudtad, hogy Napoleon olasz családból származott?)

Facebook csoport és SEO

Régóta ígérgettem a Facebook csoportot (kattintva elérheted), most végre rászántam magam, hogy megcsináljam. Érdemes kiemelni, hogy a közösségi médium nagyon határozottan próbál meg az emberből mindenáron pénzt kicsikarni. A csoport létrehozása után elkezdett bombázni, hogy hirdessem magam, akár tizenötezer megtekintést is ígérve 6000 forintért. A hiba csak ott csúszott a számításukba, hogy hobbiból és nem pénzért csinálom az oldalt, így a hirdetések által generált bejövő forgalom hidegen hagy.

Találtam egy új SEO plugint, ami egyrészről nagyon hasznosnak bizonyult, mert különböző dolgok megszerkesztésére ad lehetőséget, mint például a keresőkben megjelenő kivonat szövege. Ugyanakkor itt is a természetességhez való csökönyös ragaszkodásom ütközött ki: nem vagyok hajlandó csak azért több alcímet berakni és a borok nevét többször (indokolatlanul) leírni, mert épp erre vannak ráizgulva a keresőmotorok. Ez meg is látszott a statisztikán.

Statisztika

februári statisztika
A rideg számok

A decemberi és januári robbanásszerű statisztika után… tudod, egyszer fent, egyszer lent. Egyszer (1808-ban) a bátyádat ülteted a spanyol trónra, majd egyszer (1815-ben) Szent Ilona szigetére száműznek és remélik, hogy minél hamarabb elpatkolsz.

Februárban 2247 megtekintésem volt, ez 564-el kevesebb a januárinál. Könnyen meglehet, hogy az emberek inkább azzal voltak elfoglalva, melyik hypermarketben tudnak venni lisztet, cukrot, meg konzervet azzal nem törődve, hogy ilyen helyzetben (direkt kerülöm a királyi fejdísz és a kórokozó szavak egymás melletti használatát, pláne azt az állapotot, amikor az emberek nem mehetnek ki az utcára) a klotyópapírból is jó hamar kifogy mindenki és az is hasonlóan nélkülözhetetlen, de nem akarom magyarázni a bizonyítványom, ez van.

A Vadító bestiális tinta 294. Sauska Villányi Cuvée 2014 Kékfrankos, Merlot, Cabernet Franc című bejegyzésem borítóképe
Kattintva elérheted
A Vadító bestiális tinta 294. Sauska Villányi Cuvée 2014 Kékfrankos, Merlot, Cabernet Franc című bejegyzésem borítóképe
Kattintva elérheted

Ugyanúgy, mint az év minden hónapjában (a karácsonyi időszakot leszámítva) a hétköznapibb és olcsósított borokra kerestek rá legtöbben, így természetesen tarolt a Baturrica és a San Zenone Toscana. Meglepő pozitívum, hogy az ildÁs Sauska cuvée és a Didlis Champagne Comte de Brismand Brut Reserve is szépen teljesített. A toplistások között voltak a nem száraz nedűk is (micsoda megkülönböztetés kérem!) mint a Terra Grande Puglia Rosso Appassimento és a Grande Alberone is, mindkettő ildÁs csoda.


A leglátogatottabb e-havi borelemzés díja

A diszkomformista 332. Gere Tamás Villányi Portugieser 2019

Gere Tamás Villányi Portugieser 2019
Gere Tamás Villányi Portugieser 2019

Jelen poszt győzelme egy érdekes mellékhatással társul. Mielőtt megírtam és feltöltöttem volna, elkezdtek eszméletlenül sokan rákeresni a 199. Günzer Tamás Portugieser 2017 és a MiLFesedés című posztomra. Miért? Gyaníthatóan mert Tamás és Villány és Portugieser. Na, de mi az a MiLFesedés? A múltam sötét bugyraiból előbukkanó lidérc.
Sikerült úgy megírnom a bekezdést, hogy nem jellemeztem a Gere-féle Portugieser-t (viszont meglepően sok kötőjelet tettem ki ebben a mondatban)!

A kedvenc poszt díja (az én kedvencem)

Erő, izom leGooglizom! 335. Nemea Agiorgitiko 2017

Nemea Agiorgitiko 2017
Nemea Agiorgitiko 2017

Nagyon élveztem a poszt megírását és a bor is finom volt, árkategóriájához mérten. Bevallom, vetekedett ezért a díjért a Mészáros Pál Grandiózus Syrah elemzésemmel, aminél a kóstolás is egy élmény volt (mert azt nem egyedül ittam, mint egy ökör), de végül Herkules vérére esett a választás. Itt nem kukacoskodtam. A feladat oroszlánrészét a név kibogarászása jelentette. Megint kezdek szamárságokat irkálni. Micsoda baklövés!

A hónap legjobb bora számomra

A nagykönyvben író 331. Ikon Cabernet Franc 2015 Evangelista

Ikon Cabernet Franc 2015 Evangelista
Ikon Cabernet Franc 2015 Evangelista

Habár itt is labdába rúgott MP Grandiózus Syrah-ja, de végül egyértelművé vált számomra, hogy végül az Evangelistának kell adnom a díjat. Nem csak gyönyörűen hozza a Cabernet Franc jegyeit, az egyik kedvenc pincészetemtől van és nem utolsósorban csodálatos ízvilággal rendelkezik!

Terveim a következő hónapra

Visszaolvasva az előző havi értékelőm ugyanezen bekezdését, sok mindent nem valósítottam meg. Főleg azt a tervet, aminél ködösen fogalmaztam és teszem azt most is. De még tervben van. Ködösítve. (Nem ködgépet akarok venni a borospincébe, habár brutál jól nézne ki!)
A másik legfontosabb feladat a SEO plugin segítségével folytatni a keresőmotorokban megjelenő rövid kivonatok megszerkesztését, továbbá befejezni és feltölteni a már kóstolt borok elemzéseit. Az ilyen jegyzetek mennyisége tetemesen nő, mint a Francia Birodalom (amit magyarul nem szeretnek így hívni, a franciák csak L’Empire néven illetik, az angolok meg… utálják a franciákat).