Angyalmaffia, nagyképű avar és kerek glória 262. Szent Andrea Borház Áldás Egri Bikavér 2017

kóstoltam: 2019. július

St. Andrea Áldás Cool Climate Wine Egri Bikavér Superior 2018
Mivel azóta sokszor kóstoltuk a ’18-as évjáratot, már több képem van róla, mint a ’17-esről, jelen bejegyzésünk boráról.

A palack rövid története, hogy a szülői házban találtam elfekvőben. Már egy ideje terveztem, hogy bevásárlok „Andiéktól” (amikor leírtam, nem tudtam, hogy egy hús-vér Andreáról kapta a borház a nevét), de eddig még sajnos csak terv maradt a dolog, úgyhogy adódott a csodás lehetőség. Elöljáróban legyen elég annyi, hogy nagyon jó döntés volt felbontani ezt a palackot! Kerekgyanús? Ne szaladjunk ennyire előre!

St. Andrea Áldás Cool Climate Wine Egri Bikavér 2018
Majdnem egy évvel később kóstoltuk a 18-as évjáratot is. Ferdén csináltam a képet, pedig akkor még szomjas voltam… vagy lehet, pont azért!

Külcsín

A címke végtelenül egyszerű, elegáns, de a palack dombornyomott, a St. Andrea címer… logó… izé, fejes emblémájával. A dugó magas minőségű plasztik, első ránézésre még parafának is tűnhet (A Petrény Big Bandnél már írtam róla: ez a megoldás nagyon jó, mert a plasztikdugó nem szárad ki, védve a drága nedűt, de ugyanakkor olyan érzetünk van, mintha igazi lenne. 15 év múlva mi lesz vele, na meg főleg a palack tartalmának ízével? Na ez egy nagyon jó kérdés, valójában senki sem tudja (tényleg nem. Nem használnak olyan rég óta plasztik dugókat, hogy komoly felmérést végezhettek volna hosszú távon. Azokat a borokat, amiket hosszú időre eltehetsz amúgy is jellemzően parafával zárták/zárják le). A dugó biztos kibírja vagy tízezer évig, csak az a kérdés, hogy az ízhatást befolyásolja-e bármi módon? A hátsó címkéről elég sok infó derül ki, de a prímet egy logó viszi, ami pont úgy néz ki, mint az Antióchiai Szent Kézigránát repesz változata (amúgy a Pannon Bormíves Céh logója, röviden összefoglalva azt garantálja, hogy minőségi borokat készítenek és etikus magatartást tanusítanak). Fontos még, hogy Kékfrankos, Cabernet Franc, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon, Menoire és Kadarka cüvéeje. Továbbá a 14,5%-os alkoholtartalom.

Országszőlő vagy az Antióchiai Szent Kézigránát repesz változata?
Egyik sem: a Pannon Bormíves Céh logója

Szín és illat

St. Andrea Áldás Cool Climate Wine Egri Bikavér pohárba töltve
A 18-as évjárat pohárba töltve
Expozíciós érzék? Még mindig nincs: akkor is szomjas voltam még

Amikor pohárba töltjük nagyon gyorsan megvilágosodik számunkra: így kell egy igazi Bikavérnek kinéznie! Mély lila szín, a könnyek nem csak extrémül színezettek, de nem indulnak meg lefelé! Csak úgy nem. Illatra nagyon telt, nagyon összetett! Van benne gyümölcsösség, floralitás, fűszeresség egy picike édeskés illat, egy csipet gyógynövényesség és az égig érő alkoholtartalmának illata csak valahol megbúvik a háttérben. Mint az ördög a részletekben. Sőt a nagy komplexitásban simán mondhatjuk még az illatára azt is, hogy szilvalekváros-vaníliás süti! (Azért érdekes lehet ilyen bejegyzést olvasni; én biztosan azt gondolnám, minimum meghibbant, aki ilyet képes leírni. Mindenesetre igaz.) Fél évvel később, az újabb évjáratot kóstolva mentségemre mondanám: ízvilágában sem egy tradicionális Egri Bikavérrel állunk szemben, részletek később.

Ízvilág

Ízre ugyanez a telt összetettség jellemző! Igazából nem tudom mivel kezdjem. A tanninok nagyon nagyon karakteresek, de egyáltalán nem tolakodóak. A savtartalma nagyon magas, de egyáltalán nem zavaró, mert a bor annyira telt és összetett és… kerek, mint a glória… (tudod, igyekszem havonta csak egyszer használni a kerek szót, hogy maradjon súlya). Szóval kerek, mint a glória. Ezt leírtam még egyszer. Tehát, markáns tannin, karakteres sav. Az alkoholtartalom a számadat után egyértelműen egekbe szökő. De ízre mégis annyi minden van még itt. Gyümölcsösség vonalon mondhatunk nagyon sok mindent, leginkább a szilvalekvárt emelném ki, de igaz lenne a mazsola, a fekete meggy és a fekete cseresznye is. Leginkább lekvár formájában persze. Továbbá a fekete ribizli eszméletlen módon. A maradványcukorra visszatérek majd az adatokról szóló bekezdésben.

Fűszeresség is van bőven elsősorban pirospaprika formájában. A hordós jegyek számomra relatív visszafogottnak tűnnek, de lehet, csak a komplex ízvilág miatt. Az illatnál említett vanília az ízében is megbújik valahol. Valamennyi füstösség is van még a háttérben. Összegezve ez a bor az, amit egy téli hóeséses éjszakán egy kandalló mellett szürcsölgetsz boldogan. Olyan melegséget áraszt (tán az égbeszökő alkohol tenné?).

Technikai részletek

A számadatok: A Szent Andrea weboldalán nagyon részletes információval szolgálnak a borról és ez néha meg is lepett, bevallom. Kezdjük az elején!

Kékfrankos 33%, Cabernet franc 25 %, Pinot Noir 17%, Merlot 13% , Cabernet Sauvignon 4%, Menoir 4%, Kadarka 4%

Szent Andrea Borház Áldás Egri Bikavér 2017
Szent Andrea Borház Áldás Egri Bikavér 2017 – A bejegyzés régi borítóképe

Nos, ez lehet az első meglepetés. Nem is tudom, min lepődjek meg jobban, a Merlot és a CS alacsony arányán, vagy azon, hogy csak az egyharmada Kékfrankos? Természetesen Bikavér lévén a Kékfrankos kell, hogy domináljon, de ízvilágában a francia borszőlők sokkal dominánsabbak (leszámítva a Pinót, az egy rejtély). Amúgy az egész bor karaktere nagyon hasonlít a Châteauneuf du Pape-ra. Miért? Ja, fogalmam sincs. Semmi köze a GSM cuvéehez, sem az éghajlathoz.

Zárójelben azért: ilyen magas alkoholtartalom és ízvilág ilyen hűvös klímájú borrégiónál? Minden bizonnyal van egy titkuk. Ami természetes megoldás lehet. Mert induljunk ki abból, hogy (ízvilág alapján erre következtetnék) az. Mármint természetes a megoldás. Ha józan paraszti ésszel (borivás közben) próbáljuk megoldani a talányt, akkor a következőképpen haladhatunk: Első lehetőség, hogy maga a must úgymond sűrűbb, vagy a borkészítés folyamata során történik valami, ami koncentráltabb ízeket eredményez. Minél tovább kutakodtam a szakirodalomban, annál több megoldást találtam a talányunkra, na meg persze annál több új kérdés merült fel. Ezek közül egy lehetséges (de nem valószínű) megoldást írok most le:

Angels’ share

Amennyiben hordóban tárolnak vagy érlelnek bort, valamennyi folyamatosan párolog belőle, tehát effektíve a hordóban lévő nedű mennyisége csökken. A whisky és Cognac készítők ugyanezzel a problémával szembesülnek és ezt nevezik az „angyalok részesedésének” (Angels’ share, franciául: part des anges) Sajnos arra nem találtam egzakt utalást, hogy a mennyiségi vesztés milyen mértékben víz és mennyi lenne belőle az alkohol, habár a pince páratartalma természetesen befolyásolja ezt. A whiskyknél amúgy az angyalok részesedését általában minimum 2%-ra teszik évente (de állítólag akár 10% is lehet). Angyalmaffia. Jön és kopogtat. Itt már sok lenne még azzal is poénkodni, hogy minden szentnek maga felé hajlik a keze?

Erre természetesen a franciák is rég rájöttek. A vin jaune (sárga bornak fordítható) készítésének folyamata pontosan ezt a jelenséget használja ki. Az amúgy relatív északon lévő borrégióban a fehér borszőlőt késő októberben szedik le. A szokásos eljárással préselik stb. majd hordókba töltik. Ezután várnak vele évekig és nem töltik fel az elpárolgott nedűt. A párolgás következtében a bor sűrűbb és nagyon aromatikus lesz. Kicsit hasonlít a Portohoz, annyi különbséggel, hogy egyrészről nem erősített bor (tehát alkoholtartalmát nem párlat hozzáadással érik el), másrészről pedig fehér. Illetve sárga. Szóval érted…

Vin Jaune félig átlátszó oldalú hordóban a wikipedián.
Attribution: User:Arnaud 25 [Public domain]

Miért nem lehet ez az ok mégsem? Lejjebb az oldalukról letöltött adatokból kiderül, hogy csak egy évet töltött hordókban.

További adatok és meglepetések

Cukortartalom, g/l: 1,3, Alkoholtartalom, %: 14,33, Titrálható sav-tartalom, g/l: 5,1, Cukormentes extrakt tartalom, g/l: 27,7

Itt a második meglepi. Cukor 1,3g/l? Az a helyzet, hogy ízérzetre ez magasabbnak tűnik. A magyarázat az, hogy a jól beérett gyümölcsnek van egyfajta zamata, teltsége. Ezt nagyon jól kiérezhetjük ha valódi házi pálinkát hasonlítunk össze boltival (legcélszerűbb a Füty… Füty… Fuvolással megtenni, mert annál egyértelműen kiérezhető, hogy a gyümölcsíz mesterséges).

Erjesztés módja: irányított, Almasav bontás: igen, Érlelés: fahordó 3,0 – 25,0 hl használt, Érlelés hossza: 12 hónap, továbbá Palackozás ideje: 2018.10.01. és 11.09., Készült (teljes palackszám): 70.000

Bevallom az almasavbontás volt ma az első dolog, ami nem lepett meg az adatokon. Nagyon komplex az ízvilága, ezért nem jön ki annyira az ízén, de érezhető.

Végül zárásnak (még mindig az oldalukról): Ez a klasszikus Bikavér egy mangalicapofához vagy más sertés, kacsa vagy libaételhez jó páros. A közép test mellé igazítsuk az étel struktúráját is. Érett meggy, cseresznye, szeder, avar, kis levendula megjelenik benne.

A klasszikus szót ne értsük félre: nem éppen mondható szokványos, tradicionális Bikavérnek. Azt mondja közepes test. Ez a bor nekem testes. Meggy, cseresznye rendben van, szeder helyett fekete ribizlit írtam, abszolút belefér. Avar? Nos igazság szerint utánakerestem a neten (angolul), milyen ízű az avar? Nem, nem mentem ki erdőbe legelni. Használható infót nem találtam, csak egy számomra vicces cikket arról, hogy egy borszakértő nőt a férjével együtt elkergettek (!) és kitiltottak egy pucc étteremből, mert panaszkodott a Beaujolaisre és nem volt hajlandó kifizetni. Tanulság? Az avar íze olyan, hogy ne legyen nagy az arcod. Viccet félretéve gyanítom, hogy a szivar és/vagy dohány ízhez lehet közel a dolog. Innen nézve viszont nagyon is igaz az avar jelenlét.

És eljutottunk a levendulához. Bevallom egyik oldalról nagyon meglepett, másik oldalról viszont nagyon betalált. A levendula nagyon jól leírja azokat az illatokat, amiket eddig úgymond „tinta” illatnak hívtam (mivel jellemzően magas színanyagtartalmú boroknál érződnek).

Verdikt

És kérdezék vala: Megéri-é az árát? Nos, már lelőttem a poént (angyalmaffia) azzal, hogy kerek glóriáról és hasonlókról… prédikáltam. Vagy inkább locsogtam (eljárt a szám). A weboldalukon az ára 3600ft, számoljunk ezzel! Röviden: Nagyon nagyon megéri! Gyümölcsösen zamatos és telt, így gyakorlatilag mindenkinek ízleni fog. Mindent összevetve egy mennyei bornak lehetünk tanúi. Tanúi! „…és belehalt? Bele, pedig nagyon kapaszkodott az ablakpárkányba.” (popkultúra utalás) Az angyal maffia megtette a dolgát, csodálatos lett a bor! Kis komolysággal: mindenféleképpen kihangsúlyoznám, hogy jelen borunk egyáltalán nem a szokványos, ódivatú, kicsit komor Egri Bikavéres ízvilágot hozza, sokkal inkább a zamatos, gyümölcsös teltség és a komplexitás jellemző rá.

3 Comments

Add Yours →