Aranymódszer másnaposság ellen húsvét hétfőre plusz egy locsolóvers

Tekintettel arra, hogy húsvét hétfő van, gondoltam leírok pár alapvető fontosságú dolgot, hogy elkerülhesd a másnaposságot, igyál bort, vagy bármi mást.

Kezdjük tehát az alapvető kérdéssel:

Mi okozza a másnaposságot?

A másnaposság tüneteit elsősorban az okozza, hogy az alkohol vizelethajtó hatású (nem kell részleteznem, ugye?) ezért ha alkoholt fogyasztasz, kiszáradsz. Természetesen a másnaposság érzéséhez hozzájárulnak még egyéb tényezők is például, ha nem alszol eleget (a legtöbb ember éjszaka bulizik) vagy sokat dohányzol közben. Megemlíteném továbbá, hogy az alkoholfogyasztás rövid távú eredménye, hogy megemelkedik a pulzusod, a vérnyomásod és kitágulnak a hajszálerek a bőröd alatt; ezért érzed úgy, hogy hirtelen nem fázol annyira, főleg ha töményet iszol (mellékes info: úgy érzed nem fázol annyira, de nem tart melegen, pont ezen hajszálerek kitágulása miatt több hőt veszíthetsz és megfázol). A vérnyomás emelkedése is bőven hozzájárulhat a másnapi fejfájásodhoz, főleg akkor, ha amúgy is magasabb a vérnyomásod a kelleténél.

Koncentráljunk a fejfájás problémájának megoldására! Mindenki tudja, hogy ha nem iszol elég folyadékot, főleg vizet, akkor fáj a fejed. Ha iszol alkoholt, ha nem. Ez a legfontosabb tényező, tehát:

Az aranyszabály: igyál sokat!

Hehe, ja igen, igyál sok alkoholmentes folyadékot, így a helyes! Ez kimaradt a címből. A másnaposság elkerülésére a legjobb, ha sok vizet fogyasztasz alkoholizálás közben és utána is. Víz helyett ihatsz mást (gyümölcslé), de a víz a legjobb. Minél több vizet iszol, annál jobb; ha elfogyasztasz egy egész üveg ásványvizet alkoholizálás után (akár éjjel) elkerülheted a másnaposságot. Ennyire egyszerű, ez az aranyszabály. Vannak azért még apróságok:

Egyéb apróságokra is érdemes lehet odafigyelni:

1, Életében mindenki (jó esetben) csak egyszer ivott éhgyomorra, aztán rájött, hogy nem túl kellemes élmény.

2, Sokan úgy tartják nem jó, ha kevered az alkoholt. Szerintem, ha megfelelő mennyiségű folyadékot – vizet(!) fogyasztasz és nem viszed túlzásba, 2-3 féle alkoholt elbír a szervezeted anélkül, hogy kikészülj. Kis kitérő a borkóstolókra: jellemzően tíznél több pincészet szokott lenni egy-egy borkóstolón. Végigkóstolhatsz mindent, ha – nos ha nem nyeled le, hanem… erről majd egyszer írok egy külön cikket, egyelőre legyen annyi elég, hogy annak ellenére, hogy az átlagember viszolyog tőle, a szakmabeliek máshogy tekintenek rád, ha kiköpöd (tudod, fintorognak hehe, direkt írtam így). A lényeg: ha nem nyeled le, a szakmabeliek azt fogják gondolni, te tényleg azért mentél oda, hogy kóstolj, nem azért, hogy berúgj (persze semmi nem gátol meg abban, hogy első körben kvázi józanul végigkóstold az összeset és érdemleges véleményt alkoss a borokról, majd utólag pótolj és megidd azt, ami a leginkább ízlik).

3, Édes bort nem szoktam inni (néha kivételt képezhet a Porto) de sokan azt mondják, a gejj és pancsolt cuccot kerüld! Miért fontos ez? Nos, ismét a kiszáradás a fontos. A bor tárolásáról és a bor hosszú távra való vásárlásáról szóló írásomban már kifejtettem: a cukor (jelen esetben a borban található maradványcukor) a bor eltarthatóságát növeli. Miért? Mert a cukor úgymond kiszívja a vizet a mikrobákból, tehát dehidratálja őket és elpusztulnak. Nem tudom mennyire tűnt fel, de ha édes dolgot iszol vagy eszel, nagyon hamar ismét szomjas leszel. Tehát ha magas cukortartalmú alkoholos folyadékot (mondjuk édes bort) iszol, nem csak az alkohol, de a benne lévő cukor is dehidratál. Tehát, ha nem iszol megfelelő mennyiségű vizet mellé, kiszáradsz és ennek eredményeképp fájni fog a fejed.

Magától értetődő a mértékletesség. Ezért nem is szedtem külön pontba. Ha mértéktelenül iszol, segít a helyzeten, ha elegendő vizet is fogyasztasz mellé, de remélem nem kell részleteznem, milyen másnapra ébredsz majd.

Egy apróság a végére: Sokan úgy tartják, a borban lévő kén is okozhat fejfájást. Nos, a tudomány mai állása szerint nincs összefüggés a szulfitok fogyasztása és a fejfájás között, habár allergiás reakciókat eredményezhet. Érdemes megemlíteni, hogy nagyon sok élelmiszer természetesen is tartalmaz szulfitot, továbbá adalékanyagként is széles körben használják az élelmiszeriparban, mert nem csak a baktériumok ellen hatásos, de az élelmiszerek oxidációja során történő elszíneződés ellen is véd (értsd úgy, hogy mondjuk a sült krumplid vagy a szárított gyümölcsöd nem barnul be fél óra után). Keress rá az interneten, ha meglepődtél az itt leírtakon. A tapasztalt emberek mégis azt mondják: a borban lévő kéntől – szulfittól – fáj a fejed. Nos, nem vagyok vegyész, viszont: azt tapasztaltam (és te is kipróbálhatod, csak odafigyelés kérdése), hogy a borban lévő ként legegyszerűbben a következő módon lehet kiérezni: kiszárítja az ajkaid. Sajnos tudományos kutatásokkal nem tudom alátámasztani a feltevésem, de amennyiben a kén is rendelkezik dehidratáló hatással (gyanítom igen), szintén hozzájárulhat a fejfájáshoz.

Kis kiegészítés később: ha csak az interneten kutakodsz, valóban arra a következtetésre jutsz, hogy a tudomány mai állása szerint nincs összefüggés a kén és a fejfájás között. Ez azért van, mert a tudósok még soha nem jártak borospincében, amikor azt kénezték (igen, nem csak a hordókat és a nedűt, az egész pincét is ki szokták kénezni, a falakra telepedő nemes penész kordában tartása végett). Elég életedben egyszer mondjuk tíz percig bent tartózkodnod egy ilyen esemény során és egyértelmű lesz: a kén roppant szárító hatású, mind a bőröd, a szemed kiszárítja és ha nem húzod el a csíkot időben… botrányos lesz a másnapod!

Másnap: másnap reggel hasznos lehet gyümölcsöket fogyasztani. Több okból nagyon jók: természetesen magas a víztartalmuk és van bennük gyümölcscukor. Az emberek többsége kívánja másnap az édeset, jobb ezt gyümölccsel bevinni, mint csokival nem igaz? Kivéve húsvétkor persze. Továbbá jobban hidratál az így a szervezetedbe került víz, mert hosszabb ideig tart, míg kiürül.

Éééésakkkor jöjjön a locsolóvers:

Eljött hát húsvét hétfő reggele
Itt vagyok, kezemben kölnim tele
Meglocsollak virágszál
Hogy ne hervadozzál
De költő az nem vagyok
A rímek mennek, de a verslábak… még hagynak kívánni valót maguk után
Ha vörösborral megkínálnak boldogan megiszom
Az elemzését olvashatod a denzWájnBlogPontKomon!

Persze a verslábak után mondhatod, az sz-betűs szót, mert az sokkal jobban rímel.

1 Comment

Add Yours →

Ha szeretnél hozzászólni...