Az erős nő 365. Sauska Cuvée 11 2016

Kóstoltam: 2020. július

A palack rövid története, hogy már hónapokkal ezelőtt vettem, de ilyen-olyan okokból mindig bekerült elé valami más a prioritási listán. Ebben a hónapban abszolút a fehéreken volt a hangsúly, hogy bővítsem tudásom, de vér nem válik vízzé: úgy döntöttem bontok egy olyan bort, amit igazán szeretni fogok. Igen, jól érzed, elfogultan töltöttem a poharamba a nedűt. Vajon megfelelt elvárásaimnak? Nézzük!

Sauska Cuvée 11 2016 - Ja, hogy pont a címke nem látszódik? Majd azt mondom automatára állítottam a blendét (nem, csak elfelejtettem, hogy a külcsínre is kell kép).
Sauska Cuvée 11 2016
Ja, hogy pont a címke nem látszódik? Majd azt mondom automatára állítottam a blendét (nem, csak elfelejtettem, hogy a külcsínre is kell kép).

Külcsín

A front címkén a Sauskáék védjegyének számító pont, vagy inkább lyuk… azért egyszer megkérdezném őket, honnan jött az ötlet? Hogy mindenki mindig pont náluk lyukadjon ki? Még jó, hogy nem autógumit vagy óvszert készítenek. A hátsó címkéről kiderül, hogy Merlot, Kékfrankos, Cabernet Franc és Cabernet Sauvignon cuvéeről van szó. No, meg persze az izmos 14%-os alkoholtartalom.

Sauska Cuvée 11 2016 és a könnyek: mégegyszer
Sauska Cuvée 11 2016 és a könnyek: mégegyszer

Szín és illat

Pohárba töltve a nedű egészen mély bordó színben pompázik valamennyi bíbor beütéssel. A könnyek hihetetlen teltek, színezettek és komótosan csordogálnak csak a pohár falán. Illatát a tintásság uralja és itt akár pontot is tehetnék a mondat végére. A háttérben azért az alkohol kipárolgása, kevéske áfonyát idéző illat és kifejezetten szubtilis hordósság azért bujdokol.

Mindenféleképpen kiemelném a szellőztetés fontosságát. Egy-két óra után megjelenik egy nagyon kellemes és karakteres fűszeresség, dohányos fanyarság és fekete csokoládé is az illatában, továbbá a hordós jegyek is erősödnek. Erre a vonalra szimplán mondjunk tölgyet. Ahogy szellőzik, egyre többet!

Ízvilága

Mielőtt az ízvilágára áttérnék, a szellőztetés mellett a bor fogyasztási hőmérsékletével kapcsolatban kiemelném, hogy jobban áll neki, ha pincehőmérséklet felett fogyasztjuk. Ízlések és pofonok persze, ez az én véleményem.

Bontáskor a piros bogyós gyümölcsök voltak erőteljesebbek, de ahogy szellőzik, egyértelműen karakteresebbé válik a tannin, főleg a lecsengésében. Ezen a vonalon mondhatunk fekete teát, fekete csokoládét és fekete olívát is. Savai szellőzéssel lassan húzódnak kicsit visszafelé, itt leginkább a ribizlit és a hibiszkuszt emelném ki. Mindkettőből jó sokat. A neten szembejött velem egy elemzés és megdöbbentően zöldalmát említett ezen a vonalon. Bármilyen marhaságnak tűnik, van benne igazság.

Gyümölcsösségében a fent már említett piros bogyósok mellett a cigánymeggyet és a fekete meggyet is (sőt, a meggy minden formáját, minden mennyiségben) kihangsúlyozhatjuk az áfonyával és fekete ribizlivel egyetemben. Van benne valamennyi szilvalekvárosság és a hordós jegyek is felsejlenek a háttérben, de savai Villányi mivoltát meghazudtolóan dominánsak az ízvilágában. Ezért ízének többi vetülete valamelyest a háttérbe szorul. Többek között ezért is siklottam át fűszeressége felett. Kifejezetten fűszeresnek mondanám a nedűt és meglepő módon dohányosságát erre a vonalra sorolnám most. Mellette szegfűszeget említenék. Egy kevéske bőrösség amúgy még megjelenik valahol a háttérben. Habár borunk alkoholtartalma relatív magasnak mondható, annak érzete belesimul ízvilágának többi vetületébe.

Technikai részletek

Az interneten keresgélve sok hasznos infót találunk. Az egyik lényeges pont az 5,7g/l titrálható savtartalom. Maradványcukorról nem közölnek semmit. Minden bizonnyal elenyésző, mert ízében is abszolút a háttérbe szorul. Ami meglepő lehet, az a 15 hónap hordós érlelés. Itt kapcsolnám össze a két számadatot. Savtartalma karakteres, ezért ellensúlyozza ki, sőt dominálja a nedű tannin és alkoholtartalmát, sőt a hordós jegyeket is! Ezért hangsúlyoztam feljebb, hogy szerintem hasznos inkább szobahőmérséklet közelében fogyasztani. Kiemelendő még, hogy a cuvée gerincét a Merlot alkotja.

Bor és művészet

Nos a kép, amit választottam… magyarázatot követel. Végig, a bor kóstolása, fogyasztása során olyan érzésem volt, hogy roppant karakteres, telt, (egészen) testes, de… nem kifejezetten férfiasan. Meggyes gyümölcsössége és savai tanninjainál, alkoholtartalmánál és hordós jegyeinél is erősebbnek bizonyultak. Olyan érzésem volt, mintha ez a bor nem férfias lenne, hanem olyan, mint egy erős nő.

Franz von Stuck Wounded Amazon című képe a wikipédián még az emancipáció előtti időszakból
attribution: Franz Stuck / Public domain
Franz von Stuck Wounded Amazon című képe a Wikipédián még az emancipáció előtti időszakból

Hol itt a probléma? Festményünkön (Franz von Stuck -Wounded Amazon című képe) egy harcos nő van. Nos, mostanában tele van a popkultúra hozzá hasonló „erős nőkkel”: a Terminátor sorozat, a DC comics vagy akár a Marvel szuperhőseivel. A probléma ott van, hogy ezek nem erős női karakterek. Maszkulin, harcos szereplők egy színésznő bőrébe bújtatva. Lehetőség szerint erős szexuális kisugárzással. Több erős nőt találsz, ha például a gyermekeiket egyedül nevelő anyák vagy egy igazgatótanácsban egyedüli nőként küszködő, küzdő nők között keresgélsz. Vagy, ha a popkultúránál vagyunk, olvass Trónok Harcát: mondjuk a harmadik kötet előttig, ahol még a többség életben van. És még nem őrült meg.

Kicsit eltértem a tárgytól. Tehát Franz von Stuck -Wounded Amazon című képét választottam, a fent már leírt okok miatt. Zenében nagyon illett volna egy Adele dal, de nem szerettem volna elcsépeltet választani, ezért lett helyette Morgan James. Ő (még) nem annyira ismert. Először azt a videót akartam berakni, amiben a Halleluja című dalt énekli, az nőiesebb lett volna, de kikészített a hárfás bige másfél perces prüntyögése az elején, úgyhogy igazi amazon módjára jöjjön inkább a Dream On.

Dream On – Postmodern Jukebox ft. Morgan James (Aerosmith Cover)

Verdikt

Megéri az árát? Attól függően, hol veszed, 4300-4800ft körül mozog az ára. Ennyi pénzért egy elsöprően meggyes, gyümölcsös, karakteres, egészen tintás és testes bort kapsz. Amint fent említettem, elfogultan kortyolgattam a bort. Ki kell emelni továbbá, hogy ebben az árkategóriában elég sok jó, sőt nagyon jó bort lehet venni.
Tehát, miért vennéd meg? Nos, ha kíváncsi vagy milyen íze lehet egy olyan bornak, amit ilyen izmos alkoholtartalma ellenére, annak ellenére, hogy Villányi és ráadásul vörös Sauska, nőiesnek nevezek…

1 Comment

Add Yours →