Bevállalós pionír 411. Nyolcas és Fia Kékfrankos 2016

Kóstoltam: 2022. január

A palack rövid története előtt egy pici anekdota. Számtalan példát említhetnék arra, hogy egy diszkontlánc a polcaira teszi egy kisebb pincészet borait kifejezetten nyomott áron és úgy tűnik, ennek megfelelő minőségben. Nagy kár. Habár palackozás után az egyforma csomagolás miatt egy uniform, homogén dolognak tűnik a bor, a valóságban persze ez korántsem jellemző, főleg kisebb borászatoknál, akik alacsony mennyiségekkel dolgoznak.

Nyolcasékkal is az egyik diszkontlánc polcainál találkoztam először, Kékfrankosuk ’17-es évjáratával; hatalmas szerencsém viszont, hogy az egyik kedvenc egri borkereskedésemben belefutottam jelen bejegyzésem alanyába. Nagyon megszerettem és azóta sok palack fogyott el belőle csendben, de idő híján elemzés csak most született (mire már vadászni kell, hogy egy-egy palackra szert tehessen az ember).

Külcsín

8-as és Fia Kékfrankos 2016
Rég nem csináltam címkehangsúlyos képet, de van amikor kihagyhatatlan!
Nyolcas és Fia Kékfrankos 2016
Rég nem csináltam címkehangsúlyos képet, de van amikor kihagyhatatlan!

A bordeaux-i palackot, parafadugó zárta, a címke képi világa első ránézésre modernnek, de egyszerűnek tűnik, viszont ha szentelünk neki pici figyelmet, a részletek – mint a textúra, vagy a letisztult és művészi arányossággal elrendezett feliratok – rabul ejtenek.

A címke hátsó részén a(z akár sci-fi filmekbe illő – na, ezt meg miért írtam?) modern betűtípussal szedett leírás extra meggyességet, krémességet, enyhe fahordós jegyeket, fűszerességet sőt ásványosságot is ígér, ezekre később visszatérek. Innen derül ki, hogy borunk szűretlen, majd eper+savósajt mellé, továbbá kacsához ajánlja, majd lazán mellélöki: sok mindenhez!

8-as és Fia Kékfrankos 2016
A világítás igenis számít! Az alulról érkező fény horrorfilmes hangulatot kelt. Legyen mondjuk a... A 8. utas: a Halál! :D
Nyolcas és Fia Kékfrankos 2016
A világítás igenis számít! Az alulról érkező fény horrorfilmes hangulatot kelt. Legyen mondjuk… A nyolcadik utas: a Halál! 😀

Nos, az eper+savósajt+Kékfrankos párosítás nekem elég vadnak tűnik, de ígérem egyszer bevállalom, ha több is lesz a környéken, mint egy pottyantós (vagy nem buszon fogok utazni, mert akkor a nyolcadik utas a… Á, inkább hagyjuk)!

A sok mindenhez egyenesen zseniális! Igen, sok mindenhez lehet Kékfrankost inni, amihez jólesik legyen az puccos konfitált kacsamáj vagy egyszerű zsíros kenyér: nem kell túlizgulni a dolgot!

Innen derül ki még az őszinte, 13%-os alkoholtartalom is.

Szín és illat

8-as és Fia Kékfrankos 2016 pohárba töltve
Nyolcas és Fia Kékfrankos 2016 pohárba töltve

Pohárba töltve bíborba hajló mély cseresznye színben tündököl hangyányi téglássággal a peremen. A könnyek gyönyörűen formáltak, komótosak, enyhén színezettek. Szűretlensége már ránézésre is kiabál róla.

Illatát a markáns de kellemes héjas fanyarság uralja, már-már tintás (saját szókreálmány, a magas tannintartalmú borok illatára jellemző). Mellette sok gyógynövényt, eukaliptuszt emelhetünk még ki és a háttérben meghúzódó, visszafogott tölgyességet. Az alkohol kipárolgása a 13%-ot meghazudtolóan erőteljes.

Ízvilága

Mindenek előtt azzal kell kezdenem, hogy szűretlensége, karakteres tanninjai és telt gyümölcsössége miatt olyan sűrű szövésűnek sőt, (gyümölcs)húsosnak hat, hogy úgy érezzük, szinte bele lehet harapni! Ezt kicsit részletesebben kifejetve a következőket mondhatjuk:

Ízvilágát a gyümölcsös-héjas tannin uralja. A kettőt együtt tárgyalva roppant sok áfonyát, fekete meggyet, kevés fekete teát és fekete ribizlit említhetünk.

Savai természetesen markánsak, de ízvilágának többi vetületével szép összhangban vannak, jó struktúrát adnak a bornak. Ezen a vonalon leginkább csak a cigánymeggyet emelném ki, valamennyi piros bogyós egyveleggel. Alkoholtartalma erőteljesnek hat, fűszeressége visszafogottnak mondható, inkább csak a lecsengésben jelenik meg, kicsit elmosódva.

A címkén említett krémességet sem hangsúlyoznám kifejezetten, habár tény és való, hogy palackozás óta sok idő telt el, ez természetesen változtatta ízvilágát. A hordós jegyek inkább csak szubtilisek, persze ennyi tannin mellett nehezebb is izolálni ezeket az ízeket.

Ha már a koránál tartunk, mindenféleképpen hangsúlyoznám, hogy lenne még benne pár év potenciál ha esetleg palackos érlelésben gondolkodnál.

Bor és művészet

A verdikt részben fogom kifejteni részletesebben, miért került a bejegyzés címébe a pionír szó. Erre való asszociációval egyértelmű, hogy hajót ábrázoló képet kellett, hogy válasszak. Ebben a témában szerintem Ivan Aivazovsky verhetetlen, ezért legyen itt az American Shipping off the Rock of Gibraltar című alkotása. Erről jut eszembe, sok hajón van 8. utas, a… Jól van, abbahagyom végre! Értékeljünk!

Verdikt

Megéri megkóstolni? Amennyiben találsz még helyet, ahol kapható, valamelyest 3000ft alatt juthatsz hozzá. Csodálatos és őszinte bor, szépen hozza az egri tájjeleget. Szűretlensége amellett, hogy telt és rétegzett ízvilágához is nagy mértékben hozzájárul különösen érdekes, ha összevetjük borunk évjáratával, hiszen a szűrés, esetleg derítés nélküli palackozás inkább csak az utóbbi időben kezd elterjedtebbé válni és leginkább csak a natúr boroknál. Ezért pionír. Emellett pedig egy számomra csodásan izgalmas Kékfrankos!

Ha szeretnél hozzászólni...