Bikavér komortalanul? 317. Takler Bikavér Szekszárd 2016

ittam: 2019. december

A palack rövid története, hogy személyes preferenciám miatt sokkal, de sokkal több Egri Bikavért kóstolok, mint szekszárdi (verseny)társát. Habár ez változni nem fog, de néha azért jó, ha az ember a tapasztalatok és előítéletek egyvelegétől nehéz mentális batyut lerakja és kilép a komfortzónájából. No, meg persze ezen a héten akciós a Didliben és mivel sokan kíváncsiak az ilyen posztokra… haladjunk sorjában!

Takler Bikavér Szekszárd 2016
Takler Bikavér Szekszárd 2016

Külcsín: Az üveg dombornyomott, a csomagolás minőségi. Az elülső címke roppant letisztult, csak egy kevés népies hatású motívum van rajta. Tetszeleg még egy 2019-es országos borverseny arany kitüntetés. A hátsó címke informatív: kiderül, hogy Kékfrankos, Merlot, Syrah, Kadarka, Cabernet Sauvignon és Cabernet Franc borszőlők cuvéeje és a 14%-os alkoholtartalom.

A nedű pohárba töltve élénk cseresznye színben pompázik. A könnyek teltek, színezettek és közepesen lassú tempóban csordogálnak lefelé. Illatában bontáskor elsősorban az alkohol kipárolgása érződött, szellőznie kellett, hogy előbújjanak a dohányos, füstös és a fanyar illatok, továbbá a felső peremen megjelenő kevéske, visszafogott és szubtilis gyümölcsösség, ami elsősorban áfonyát, sőt áfonyajoghurtot idéz.

Ízvilágában nehéz eldönteni, hogy a gyógynövényesen fanyar tanninok, vagy az üde citrusos savak dominánsabbak, habár ha választani kéne, azt mondanám, a kortyban a savak, lecsengésben a fanyarság az erősebb. Ízvilágában a gyümölcsöket inkább piros bogyósok közül válogathatunk, mint például a ribizli, málna és cseresznye. Mindenféleképpen érdemes kiemelni a beérett gyümölcs mézes zamatát. Fűszeresnek fűszeres (a hátsó címkén is említik), de az kicsit elmosódott (nem a címke, a fűszeresség), ha nagyon szeretnék kiemelni valamit, az a fekete bors lenne. Az eukaliptuszt viszont mindenféleképpen megemlíteném. A relatív magas alkoholtartalma ízében is érezteti hatását. A hordós érlelés elsősorban a tölgyes ízekben nyilvánul meg, habár mind illatában, mind ízében fellelhetünk még vaníliát és kókuszt is. Sajnos a ként erőteljesebben érzem, mint szeretném. Ezt azért emelem ki, mert elvégre minőségi borról van szó.

A borászat weboldala egész sok infoval szolgál. A cuvée aránya: 51% Kékfrankos, 20% Merlot, 13% Cabernet franc, 7% Cabernet Sauvignon, 5% Kadarka, 4% Syrah. 15 hónap hordós érlelést említenek, továbbá azt, hogy „vibráló” a bor. Halandó nyelven én ezt úgy értelmezném, hogy üde, citrusos savakkal és piros bogyós gyümölcsöket idéző ízvilággal rendelkezik. Az oldalukon csak 13,5%-os alkoholtartalmat említenek a címkén lévő 14% helyett. Én az utóbbi info helyessége mellett tenném le a voksomat. Többek között félkemény sajtok mellé ajánlja, amivel teljes mértékben egyet tudok érteni. Az évjáratról és a ‘16-os időjárásról is találunk leírást, többek között azt, hogy „Meleg, de nem forró nyár után, kiegyensúlyozott, jó érést adó szeptember következett, mely október közepéig kitartott.” Tudom, gonoszság a részemről ilyesmit kiemelni, de nem tudtam ellenállni, elnézést kérek. Természetesen kiemelik, hogy a Bikavért Először Garay János említi főnévként az 1846-ban írt Szegzárdi bordalában.

Tudod, ha valaki meghallja, hogy Bikavér… Egerre gondol. Meg a várvédőkre, hősiességre, hűvös klímából fakadó ízvilágra. Igen, Szekszárdon is csinálnak amúgy Bikavért. Újra és újra ki kell hangsúlyozniuk, hogy az első írásos emlék a Szekszárdi Bikavért említi. Persze az egyéni preferenciám és részrehajlásom beszél most belőlem. Habár hiba általánosítani, de az Egri Bikavéreknek jellemzően komorabb az ízviláguk. A Szekszárdiak könnyedebb érzést keltenek, gyümölcsösebbek és… olyan komortalanok, elvégre nem csak sírva vigadhat a magyar.

Verdikt: Megéri az árát? Nos, most akciósan egy híján 3500ft-ot kérnek érte a Didliben. Nem nyomták le túlzottan az árat, a termelő weboldalán 3700, borSÁTORságéknál tagsággal 3620ft-ot kérnek érte. Ízvilágában fogalmazhatunk úgy is, hogy tipikus Szekszárdi, de úgy is, hogy hozza a tájjelleget. Ez jó hír lehet, ha a Szekszárdi Bikavért preferálod és akkor is, ha most kóstolnál először. Visszafogottan, de mégis karakteresen fanyar, üde, citrusos és gyümölcsös bort kapsz ennyi pénzért. Citrusossága miatt talán kevésbé érzed testesnek, mint amilyen és magas alkoholtartalma garantáltan érezteti majd hatását. Ripsz-ropsz komortalan leszel te is! Nem úgy, mint én, aki kihagytam végül a címke leírásából az alábbi kép linkjét. Jobb a békesség. Amúgy sincs semmi köze a képnek a címke népi motívumához.

Ha szeretnél hozzászólni...