Bizarr Ikonpromisszum 330. Ikon Kékfrankos 2017

kóstoltam: 2020. január

A palack rövid története most nem túl érdekes (akciós az ildÁban és vettem), így helyette egy rövid bevezető: A Bock Cultus Cuvée 2018 elemzésemben említettem, hogy nagy hiba, ha az ember egy pincészettől a legolcsóbb nedűt kóstolja csak és ez alapján von le következtetéseket a pincészet egészére vonatkozóan. Na, vajon miért írtam ezt le pont most? Olvass a sorok között!

Az Ikon Cabernet Sauvignon 2015 elemzésem borítóképe. Rárabolnék még egyszer.
Kattintva elérhető
Az Ikon Cabernet Sauvignon 2015 elemzésem borítóképe. Rárabolnék még egyszer.
Kattintva elérhető

Amúgy az Ikon pincészettől eddig szinte kivétel nélkül csak jó bort ittam, habár igaz: eddig egyik sem volt ennyire az árspektrum ezen oldalán. Életemben először az Ikon Tulipán 2011-en, egy Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc és Shiraz cuvée-n keresztül találkoztam a pincészettel. Egyszerűen csodás volt, az elemzésemet – mivel régi – nem töltöttem fel. Talán majd egyszer. Viszont olvashatsz a 249. Ikon Cabernet Sauvignon 2015-ről, a 258. Ikon Shiraz 2017-ről, sőt egy furcsa párosról is: 281. Ikon Merlot – Shiraz 2015 – Dióstető és 282. Ikon Áfium 2015. Nézzük jelen borunkat!

A jó, a rossz és a csúf 281. Ikon Merlot – Shiraz 2015 – Dióstető elemzésem borítóképe. 
Kattintva elérheted
A jó, a rossz és a csúf 281. Ikon Merlot – Shiraz 2015 – Dióstető elemzésem borítóképe.
Kattintva elérheted

Ikon Kékfrankos 2017

Ikon Kékfrankos 2017
Nem a tannin lóg ki. De akkor mi?
Ikon Kékfrankos 2017
Nem a tannin lóg ki. De akkor mi?

Külcsín: A palackot parafadugó zárta, az elülső címke az alsó árkategóriás Ikon borok sztenderd képi világával bír. Egyedi és modern, hogy tetszik-e ízlés dolga. A hátsó címkéről kiderül a 13,5%-os alkoholtartalom és a Balatonboglári borvidék, mint eredetmegjelölés.

A nedű pohárba töltve mély bíbor színben pompázik. A könnyek roppant teltek, színezettek és lassított tempóban csordogálnak csak lefelé. Illatában gyümölcsös és fűszeres, az alkohol kipárolgása meglepően markánsan érződik. Fűszeresség terén mondhatunk roppant sok borsot és egy kevés paprikát is. Talán a háttérben megbújik még egy kevéske füstösség is. A kén sajnos számomra már érződik de lehet, hogy az egyszeri borivónak még nem tűnne fel.

A kortyban (amíg nem szellőzik sokat a bor) az ízek kiegyensúlyozottak. A sav-tannin egyensúly alapvetően rendben van, a korty elején inkább a tanniné a főszerep, a vége felé a savakon a hangsúly. Az előbbihez fekete csokoládét említenék elsősorban kevéske fekete teával és hangyányi füstösséggel, az utóbbihoz egyértelmű citrusosságot, leginkább narancsot. Fűszeresség terén a fekete bors a leginkább domináns, de megkockáztatnék még egy kevés gyömbért is. Igen, gyömbért. Gyümölcsök terén nehéz bármit is kiemelni, habár szó se róla, gyümölcsös a bor. A fekete ribizlit mindenféleképpen kihangsúlyoznám, talán még egy kevéske meggyet és málnát is. Érdekes kérdés a nedű maradványcukor tartalma. Természetesen száraz borról beszélünk, ugyanakkor a maradványcukor egyértelműen kiérezhető és egyfajta teltséget és zamatot ad a bornak. Sajnos a ként az ízében is ki kell emelnem.

Lecsengésében elsősorban a fűszeresség dominál, ami később átcsap egy narancsos csokoládés enyhén édeskés ízérzetté. A lecsengése meglepően hosszú. Hasznos internetes info még, hogy valamennyi hordós érlelés volt, habár csak a nedű egy töredékénél és nagy ászokhordóban.

Sajnos pár óra szellőzés után igencsak szétesett a bor. A tannin átcsúszott egy túlzottan fanyar, túláztatott teába, a savak kellemetlen narancsba és sajnos a kén még mindig túlontúl erőteljesen érződik (milyen a kellemetlen narancs? Narancs, csak kellemetlen). Gyömbéres fűszeressége pedig szimplán kezd bizarrá válni. Menti a napot (anglicizmus), hogy a meggyes gyümölcsössége megmarad.

Verdikt: Megéri az árát? Nos, most ildÁéknál egy híján 1400ft-ot kérnek érte. Bevallom bajban vagyok a rövid válasszal. Egyrészről az ára relatív alacsony és a bontás utáni 1-2 órában nagyon kellemesen kiegyensúlyozott az ízvilága, ezért abban az esetben, ha társasági összejövetelre terveznél valami költséghatékony megoldást és gyorsan megisszátok, jó választás lehet. Továbbá „még egy Kékfrankos mindig belefér” nem igaz? Ha a szekszárdi Kékfrankosok ízvilágát szereted, a balatonboglári társuk is bejövős lesz. Ha az egriekhez vagy szokva… már kevésbé. Mindenféleképpen ellenjavallat lehet, ha az Ikon pincészetre jellemző minőséget várod, mert… tudod… Néha kompromisszumot kell kötni. Egy kicsivel többe kerül a fent már említett Ikon Merlot – Shiraz 2015 – Dióstető, ha még lehet kapni ildÁéknál, teljes szívvel ajánlom, vagy a konkurenciánál az Ikon Áfium 2015 is egy nagyon jó alternatíva lehet.