Bolond lyukból Mona Lisa mosolya babérlevéllel 258. Ikon Shiraz 2017

ittam: 2019. július

Ikon Shiraz 2017
Ikon Shiraz 2017
Azt mondják közepesen telt… Nézd azokat a könnyeket!

A palack rövid története, hogy oda meg vissza voltam a legutóbbi palack Ikontól és pont találtam a Tekkóban leárazva ezt a Shirazt meg még egy Cabernet Francot. A döntés nem is volt kérdéses. Nézzük hát!

A borítóképpel kapcsolatban: Leonardo retrata a la Gioconda
Attribution: Cesare Maccari [Public domain]

Az elülső címke egyrészről végtelenül egyszerű és letisztult, másrészről viszont egy nagyon érdekes dombornyomott mintázattal rendelkezik, ami nem is biztos, hogy rendesen kivehető a fényképen. A hátsó címkéről kiderül egy fontos adat: a napra pontos palackozási dátum: 2018.07.31. Egy megjegyzés: a palackozási dátum helyesen írva angolul bottling date. A szóvégi néma „e” eltűnik az inges alak miatt. Persze ez lényegtelen. Ami lényeges: amennyiben valakinek kételye volt eddig: a palackon szereplő évszám a szüretelés évét jelenti, nem a palackozásét! Megtudhatjuk továbbá a közepes(en magas) 13,5%-os alkoholtartalmat.

A nedű pohárba töltve egész sötét rubin színű picike bíbor beütéssel. A könnyek erőteljesen színezettek és teljes mértékben fittyet hánynak a gravitációra. Illatra bontáskor a dugónak savanykás, a nedűnek eszméletlenül erős cseresznye illata volt. Most, kb egy óra szellőzés után először a telt alkoholos illat képviselteti magát, mellette egy kevéske floralitással, fűszerességgel. Hosszasabb szellőzés után (lásd lent!) a gyógynövényesség válik karakteresebbé.

Ízre először azt emelném ki, hogy eszméletlenül telt és zamatos. (A pincészet szerint közepesen testes. Én azt mondanám, hogy a közepes felső határa és megegyeztünk.) A közepesen magas alkoholtartalom nagyon tüzesen érződik. A savak jóval dominánsabbak voltak a tanninnál az elején. Mostanra ez az arány kezd egyensúlyba kerülni, de még mindig a savat hangsúlyoznám ki (olvass tovább). Fűszeresség van bőven, paprika, bors, minden ami kell. A hordós jegyek és a füstösség visszafogottak, de ugyanakkor van amúgy egy whiskyre, elsősorban JáNNOsY WjÁróRa (érted ugye?) emlékeztető beütése. Felettébb talányos, de ez van. Gyümölcsösség vonalon elsősorban itt is a cseresznyét, esetleg a meggyet hangsúlyoznám ki.

A neten találtam egy nyúlfarknyi borelemzést, ami markáns tanninvázat említ. Hogy lehet ez? Talán valamelyikünk tévedne? A neves webshop véleménye (ahova a pincészet oldala is egyből átirányít, ha venni akarok) szemben az enyémmel… Lehetséges, hogy két őszinte és objektív ízérzékelés ennyire mást mondjon? Nos egy kicsit olyan ez, mint Mona Lisa mosolya… A választ az idő adja meg… Nagyon misztikus ugye?

Szóval… Igazából nagyon érdekes, mert ahogy a bor szellőzik, a tannin először átmegy egyfajta dohányos fanyarságba, majd kifejezett kesernyébe. Ettől függetlenül még mindig elsősorban a savasságát emelném ki, mint domináns ízt és nem a tannint. De meglátjuk egy óra múlva!

Kicsit több, mint egy óra múlva: Olyan, mintha a bor kezdene szétesni. Az először szubtilis tanninok első lépésben dohányos, szivaros fanyarságba, majd később erőteljes (és egy kicsit talán már kellemetlen) kesernyébe mentek át. Kezd a nedűnek egyfajta gyógynövény tinktúra beütése lenni. Felettébb érdekes. A zamatossága, a karakteres alkoholtartalma és a jelentős savassága ugyanúgy kiérződik. Gyümölcsösség vonalon szinte teljesen eltűnik a cseresznye és a meggy mellett erőteljes áfonyába csap át. A lecsengése amúgy relatív hosszú.

Tehát, a válasz Mona Lisa mosolyára: tudjuk, hogy fontos a bor ízérzete szempontjából a megfelelő hőmérséklet. Alacsonyabb hőmérsékleten (mondjuk pincehőmérséklet és alatta) a sav, magasabb (mondjuk szobahőmérsékleten) a teltség, a zamatosság, a tannin és az alkohol érződnek ki jobban.

Ugyanilyen fontos viszont az idő is. Számos példát olvashattál már róla tőlem, hogy a minőségi borok jobbá, a gyengébbek pedig sokkal rosszabbá válnak szellőzés után.

Ez a bor? Egyáltalán nem mondanám, hogy szétesett. Mert nem lenne igaz. Viszont, nagyon sokat változott ez alatt a pár óra alatt, amint szellőzött (az jutott eszembe, hogy bolond lyukból bolond szél fúj! Ki találta ki ezeket a szólásokat?). Érdekes kísérlet lenne venni még pár palackkal és eltenni néhány évre. Gyanítom olyan ízvilága lenne, mint Monsieur Fának és Caesar babérlevelének. Amúgy, most, hogy ezt írom… Babérlevél… Mint az állat.

Ha lenne lehetőségem, a borosgazdát a következőről kérdezném: mennyi ideig hagyták héjon és milyen hőmérsékleten? Felettébb tanulságos lenne.

Tehát, verdikt: Megéri az árát? Tudni kell, hogy amint fent említettem, kb 20%-kal normál ára alatt, 1600ft-ért vettem. A webshopban, ahova a pincészet oldala irányít át 2090 Ft-ért árulják. Vegyük alapul ezt az árat. Megéri? Most nagyjából annyira vagyok könnyű helyzetben, mint Mona Lisa mosolyával. Egyik oldalon áll az a fajta érdeklődésem, hogy vajon pár év után tényleg egy érdekesen, dohányosan és babérlevelesen fanyar bort kapnék, mint a fent említett két példánál? Továbbá az a fajta belső indíttatás, hogy az Ikon pincészettel eddig annyi jó élmény ért és annyira nagyon azt akartam érezni, hogy megtaláltam a tutit!

Másik oldalon pedig ott van, hogy hatalmasat változott a bor eme röpke pár óra szellőzés (bolond lyukból…) alatt és igazából nem lehet megmondani, hogy jó vagy rossz irányba. Mert egyiket sem mondanám tiszta szívvel.

Amennyiben a bontáskori állapotot vizsgálom, egy arany középutat kapok: elég telt ahhoz, hogy a nyugatias ízlésűek elégedetten kortyolgassák de mégis elég dominánsak a savai ahhoz, hogy a magyarok is megpödörjék bajuszukat. Ugyanakkor a szellőzés utáni állapot elég… gyógynövénytinktúrás (nem húzza alá a szövegszerkesztő) ahhoz, hogy mindkettő kedvét elvegye. Sok szellőzés után vámpírok álarcos báljára tudom elképzelni.

A helyzetet tovább nehezíti, ha valaki mondjuk egy borkóstolón kap a nedűből! Épp melyik stádiumában kapja el a bort? A magyaros cseresznyében? A nyugatias de mégis dohányos fanyarságban? Vagy a vámpír málló álarcában? Milyen véleményt alkot róla, ha csak egy pohárnyi lehetősége van rá?

Legyen ez a végszó (csupa kérdőjel, Mona Lisa mosolya bolond lyukból…) annyi kiegészítéssel, hogy lehet veszek még néhány üveget, ha még le van árazva csak, hogy megtudjam… Lesz a balatonboglári Shirazból Caesar babérlevele pár év után, ha pincében tartom?

1 Comment

Add Yours →