Bugatti, Picasso és Dalí 224. Réserve Mouton Cadet Médoc Baron Philippe de Rothschild 2011

ittam: 2019. április

Réserve Mouton Cadet Médoc Baron Philippe de Rothschild 2011
Réserve Mouton Cadet Médoc Baron Philippe de Rothschild 2011

Igen, ez a Rothschild az a Rothschild. Mivel a nagypapája nagy bankár volt, beszéljünk egy kicsit a közgazdaságtanról! Szűkítsük le a képet a Veblen javakra! Egy hétköznapi termék – jószág kereslete csökken, ha az ára nő, az emberek kevesebbet vesznek belőle. A Veblen javaknál ez pont fordítva van. Ha egy Bugatti T35C (miért ezt említem? Majd megtudod!) ára nő, az iránta mutatkozó kereslet is növekedni fog. Természetesen csak a kőgazdagok körében. Ha annyiért vennék meg, mint a kispolákot, a kutyát sem érdekelné. Tehát vannak termékek, amiket azért vesznek, mert drága, nem azért mert jó. Tudtad, hogy egyszer egy Jaguár elolvadt a napon? A külsőségekre (túl sokat) adó emberek mégis szeretik.

Tegyünk még egy kitérőt! Philippe de Rothschild élete röviden: Nos, egy rövid wowwal azért indíthatunk. Az első világháború kitörésekor küldte a család a bordeaux-i birtokra (amikor Ő 12 éves volt), mert úgy gondolták ott biztonságban lesz. Húsz éves korában átvette a birtok irányítását. Mindössze két évvel később előrukkolt azzal az (akkor még teljesen ismeretlen és úttörő) ötlettel, hogy a bortermelés teljes folyamatát a Châteauban csinálják meg. Akkoriban a hordós érlelést, a palackozást és az egyéb tevékenységeket, mint például a címke tervezését a borkereskedőkre hagyták, a bortermelők nem foglalkoztak ilyesmivel. Rövidesen mindenki lekoppintotta a módszerét (ha belegondolsz ma is ez az alapvető és az elfogadott eljárás). Egy másik újítás volt, hogy csak a legjobb borait adta el a Château neve alatt, a „gyengébb” minőséget Mouton Cadet néven (ismerős?) árusította. Később ez annyira felkapottá vált, hogy vennie kellett szüretkor szőlőt, hogy az így kapott bort is ezzel a címkével adhassa el, hogy ki tudja elégíteni a keresletet.

A legmenőbb dolog?

Én azt mondanám, az a legmenőbb, hogy a borok címkéit nagy művészekkel, többek között Salvador Dalí és Pablo Picasso készíttette. Ha érdekel, ez a Dalí-féle:





Château Mouton Rothschild 1958 címke, amit Salvador Dalí alkotása díszít

Ez pedig Picassóé:

Château Mouton Rothschild 1973 címke, amit Pablo Picasso alkotása díszít

Minden bizonnyal mindketten alkottak már szebbet, de maga az alap elgondolás szerintem zseniális! Amúgy az ifjú Philippe nagy playboy volt. Autó-versenyzett, többek között Bugatti T35C-vel (azért hiányzik a határozatlan névelő, mert nem egyet, hanem lazán hármat rendelt 1929-ben), habár csak közepes sikereket ért el, mégis versenyzett 24 órás Le Mans-on és a Monaco Grand Prixen is.

Tehát azt leszögezhetjük, hogy nagy múltú a Château és a Mouton Cadet név is presztízs bort takar. Természetesen a Veblen javakat azért említettem az elején, mert ezt tükrözvén a bor is drága. Az újabb palackok olyan 15€-nál indulnak. Nézzük meg, megfelel-e a felsrófolt elvárásainknak?

Nem írom le a rövid választ, kénytelen leszel végigolvasni az alábbiakat:

Pohárba töltve a nedű nagyon sötét mély lila, már-már fekete színű! Illatra nagyon fűszeres, emellett florális és szilvás.

Sűrű, relatív testes (habár mindössze 13% alkoholt írnak a palackon). A tannin megérdemel egy szóvirágot, írjuk azt, hogy dús tannin! Csak, hogy neked is legyen min csámcsogni – nekem van, a tannin úgy rántja össze az ínyem, hogy úgy tudok csak mosolyogni, mint egy nagyi, aki kivette már a protkót estére! A savak is teljesen a helyükön vannak, nagyon jól kiegyensúlyozott, kerek bor. Ebben a hónapban még nem írtam le a kerek szót, jó lenne tartani a havi egyet (habár nehéz lesz, mert olyan borokat kaptam, hogy összefut a nyál a számban már csak a gondolattól is)! A fűszeresség ízre is ott van, de vannak itt gyümölcsök is bőven, áfonya, eper, meggy, csipkebogyó, amit akarsz! Kihagyhatatlan dolog megemlíteni a CSOKOLÁDÉT így nagybetűkkel és írjunk mellé egy jó adag füstösséget és hordós jegyeket is (Habár annyira extrémül nem volt hosszú az a hordós érlelés 12-16 hónap).

Fontos infó, de a végére szorult: az üvegen említik, hogy Cabernet Sauvignon, Merlot és Cabernet-Franc van benne. Íz alapján egyértelműen CS van benne a legtöbb, nagyon karakteres és férfias. Természetesen a jártasabbak erre elég gyorsan rájöhettek már, csak a címkére kell ránézni: Médoc, annyit tesz, mint Bordeaux, ezen belül Gironde bal part. Ha több info is érdekel Bordeaux-ról, olvasd el a Chateau Haut-Sarperól szóló elemzésem, vagy a Chateau Nardon posztomat. Mindkettő jobb parti amúgy.

Verdikt: Megéri az árát? Amikor azt írtam, hogy nem írom le a rövid válaszomat, akkor még szilárd elképzelésem volt. Most már korántsem az. Jó bor, el kell, hogy ismerjük. Vennék belőle? (változatosság kedvéért kaptam) Ez egy jó kérdés. Ha szeretnéd mindenkinek elújságolni, hogy amúgy a Médoc az Gironde bal part és elmesélni a kavicsos és agyagos talajt (ami nappal elraktározza a hőt és éjjel kiengedi, így egyenletesebbé téve a klímát) meg vetíteni még valamit és elmesélni, hogy te a tenger sós szelét érzed a lecsengés utolsó harmadában, akkor ez a te borod, relatív drága, de meg kell hagyni nagyon jó. Zárójelben hozzátenném, hogy az emberek egyik felét egyáltalán nem fogja érdekelni, akiket érdekel, azok meg már tudják. Továbbá a Rothschild névről mások arra fognak következtetni, hogy igen, ez drága (amúgy ittam már Baron Philippe de Rothschild bort ami nagyon nem volt ennyire jó és gyaníthatóan annyira drága sem – kitalálod? Ajándékba kaptam – az elemzés a 192-es sorszámot viseli, nem töltöttem fel, lehet nem is fogom, de ilyen infóval mások valószínűleg nem rendelkeznek) és villoghatsz mint egy rosszul karbantartott BéjeMWé műszerfal. Már megint túl szarkasztikus vagyok. A verdikt az, hogy ez egy nagyon jó bor. Hozza a régió sajátosságait. Természetesen már az a szimpla tény, hogy szerepelnek az üvegen a Médoc és a Rothschild szavak nagyot dob az árán. Ennyi pénzért sok kiemelkedő minőségű bort lehet venni.

Na, így kell szofisztikáltan leírni, hogy ez finom de drága.

Utóirat: Marha nagy szívás, ha Rothschildnak születsz és diszlexiás vagy. Tizedszerre írom le a névét és akkor is elírom. Lehet még mindig maradt a szövegben félregépelt verzió…

4 Comments

Add Yours →