C’est évident 372. Château Haut-Vigneau Pessac-Léognan 2016

Kóstoltam: 2020. szeptember

A palack rövid története, hogy szüleim hozták Franciaországból pár hónapja sőt, talán tavaly. Édesapám olyan borokat szokott választani, amilyeneket ő is szeret, és én is. Úgy döntöttem, felbontom. Ha már fizikailag nem lehet külföldre menni, legalább a bor ízvilága repítsen messzire, szabadon. Na, nézzük az elemzést!

Château Haut-Vigneau Pessac-Léognan 2016
Igen, ez az a kép, amin a leginkább látszódik a címke. A boríróképet leszámítva persze.
Château Haut-Vigneau Pessac-Léognan 2016
Igen, ez az a kép, amin a leginkább látszódik a címke. A boríróképet leszámítva persze.

Külcsín

Bordeaux-i palack, parafadugó, az elülső címke tipikusan francia, ceruzarajzzal a château-ről egy kis arannyal cicomázva. A hátsó címkén szintén tipikusan csak a gallok nyelvén írnak kihangsúlyozva, hogy jót tesz borunknak a pár éves palackos érlelés. Kiderül a 13,5%-os alkoholtartalom. Bordeaux-t egy szóval nem említi, minden bizonnyal azért, mert a frankoknak az no-brainer (ezt fordítsd le franciára! C’est évident? Pff, lol, legyen inkább csodás, literális tükörfordításban: non cerveauateur – csak, hogy tudd, olyannyira nem létezik a kifejezés, hogy még a Googli sem találja), hogy Pessac-Léognan a borrégió része, a Gironde bal partján.

Château Haut-Vigneau Pessac-Léognan 2016 a szabad ég alatt

Szín és illat

Pohárba töltve a nedű roppant sötét, már-már feketébe hajló mélyvörös színben tündököl. A könnyek erőteljesen színezettek, olajos érzetet keltenek és csak komótosan csordogálnak a pohár falán. Illatában a tintásság, gyógynövényesség és a fűszeresség dominál, az alkohol kipárolgásával a háttérben.

Ízvilága

Borunk tannintartalma átütő, ezt karakteres savtartalma jól ellensúlyozza. Ezekkel egyetemben a gyümölcsösség és az érett, fekete bogyós jegyek is megjelennek. Bontsuk ezt egy kicsit szét!

Tannintartalmában szinte minden tankönyvi ízt kiérezhetünk, kezdve a fekete teával, a gyógynövényeken, dohányon és fekete csokoládén át, az erőteljes héjas fanyarságig mindent kiemelhetünk. Tannin vonalon még megemlíthetjük a háttérbe szoruló, de valamelyest kiérezhető hordós jegyeket, elsősorban a tölgyet.

Savtartalom tekintetében a nedű szintén sok karaktert mutat, kell is, hogy ellensúlyozza valami a tannint. Ezen a vonalon emeljük ki mondjuk a hibiszkuszt. Ami érdekes, hogy emellett a beérett gyümölcs mézes zamata ugyanúgy megjelenik. Gyümölcsösség tekintetében nyugodtan említhetünk lényegében bármit, ami fekete bogyós, elsősorban a fekete ribizlit, szedret, fekete meggyet, de még szilvát, sőt fekete olívát is. Az utóbbit a tanninnál is kiemelhettem volna, de ide illik.

Alkoholtartalma valamelyest karakteresebben érződik, mint amit az átlagosnak mondható 13,5%-tól elvárhatnánk. Maradványcukor tartalma habár számottevőnek nem mondható, a fent említett mézes zamat kellemesen szélesíti ki, teszi teltebbé a gyümölcsös ízeket.

Fűszerességét érdemes külön bekezdésben kihangsúlyozni. Hatalmas adag fekete bors, a fent már említett gyógynövényesség és a füstösség is megemlítendő.

Technikai részletek

A château 20 hektár szőlővel rendelkezik, Cabernet Sauvignon és Merlot ültetvényekkel. Az előbbi 60% az utóbbi 40%-ban alkotja jelen cuvéenket. Kézzel szüretelték, kerek húsz napig hagyták héjon. Kb 15 hónapot töltött (20%-ban új) hordókban.

Külön érdekesség, hogy a château annak idején Montesquieu tulajdonát képezte. Író, filozófus, politológus volt. Tőle vették át, többek között az amerikai „alapító atyák” (tudod, founding fathers, mint Washington) azt az alapgondolatot, hogy a három hatalmi ág, mint a törvényhozó, végrehajtó és az igazságszolgáltatás ágak elkülönüljenek egymástól, biztosítva az emberek jólétét és szabadságát.

Bor és művészet

Rembrandtnak tulajdonított festmény: Portrait of a Man with a Tall Hat and Gloves a Wikipédián
Attribution: Attributed to Rembrandt / Public domain
Rembrandtnak tulajdonított festmény: Portrait of a Man with a Tall Hat and Gloves a Wikipédián

Borunk ízvilágának képi megjelenítésére egy Rembrandtnak tulajdonított festményt, Portrait of a Man with a Tall Hat and Gloves című képet választottam. A Rembrandtra jellemző sötét tónusok jól illenek borunk már-már feketébe hajló színéhez, mindent elsöprő tannintartalmához. Eredetileg amúgy egy muskétásról szóló képet akartam választani, ami sok feketével és komor bordóval bír. Jelen képünkön a férfi habár nem harcos, mégis szikár, kezei erősek, sőt kézfejei meglehetősen nagyok, jól szimbolizálva borunk karakterét és fűszerességét. Arcvonásai alapján akár francia is lehetne, a tekintetében megjelenő nemesi pökhendiséggel kapcsolatban pedig…

Ha hirtelen egy bordeaux-i bor életre kelne és emberi formát alkotna, tuti biztos, hogy ez benne lenne a tekintetében. A nagy borokról mindenkinek Franciaország jut az eszébe és Burgundia ide vagy oda, Bordeaux az első. Érdekes megfigyelni, hogy a legtöbb borház csúcsbora, presztízsbora szinte mindig egy bordeaux-i cuvée. Mi is fejezné ki ezt a hírnevet jobban, mint egy ilyen tekintet? Na, értékeljünk!

Verdikt

Megéri az árát? Nos, nagy gond, hogy pontos, megbízható árat nem találtam, de jellemzően €16-22 között mozgott a különböző webáruházakban. Ennyi pénzért egy minőségi bort kapunk, ami nem csak a tájjelleget hozza szépen, de telt gyümölcsösségével, erőteljes tannintartalmával és fűszerességével igazi karakter! No, meg persze személyes, szubjektív preferenciám is a hasonló borok felé húz, így mondhatjuk, hogy no brainer… akarom mondani, c’est évident, vagy non cerveauateur. Whatever! Teljes mértékben! (Na és a whatever franciául? N’importe quoi? pfff)

1 Comment

Add Yours →