Chipset chilei chilivel? 336. Luis Felipe Edwards Seleccion Cabernet Sauvignon 2019

Kóstoltam: 2020. február

Luis Felipe Edwards Seleccion Cabernet Sauvignon 2019 furcsa szögből fotózva. Miért nem éles a kép nagy része? Természetesen a művészi önkifejezés miatt!
Luis Felipe Edwards Seleccion Cabernet Sauvignon 2019 furcsa szögből fotózva. Miért nem éles a kép nagy része? Természetesen kizárólag a művészi önkifejezés miatt!

A San Zenone Toscana Rosso 2014 című posztom borítóképe
Kattintva elérheted
A San Zenone Toscana Rosso 2014 című posztom borítóképe
Kattintva elérheted

A palack rövid története helyett (akciós az ildÁban és vettem), egy rövid bevezető: A chilei borokról az átlag fogyasztónak a költséghatékonyság jut eszébe. Jogosan, hiszen szinte minden nagyobb áruházlánc rendelkezik legalább egy saját márkás, igencsak jóárasított, mégis kiegyensúlyozott ízvilágú termékkel. Ez alól az ildA sem kivétel. A saját márkás termékekről elég sokat írtam a San Zenone Toscana Rosso 2014 elemzésében. Habár a két bor csomagolásánál az alapkoncepció jelentősen eltér, a többi ugyanúgy igaz lesz most is. Nézzük hát!


Luis Felipe Edwards Seleccion Cabernet Sauvignon 2019
Luis Felipe Edwards Seleccion Cabernet Sauvignon 2019

Külcsín: Újvilág-beli borokra jellemző módon csavarós kupak zárja az üveget. Az elülső címke abszolút modern (olyannyira, hogy két darabban van) és dinamikus (többek között azért, mert két darabban van). A hátsó címke viszont… Nos, érdemes elolvasni, amit ráírtak (magyarul van amúgy). Nyelvtani hibák, értelmetlen tükörfordítás és az olyan aranyköpések, minthogy „a kiemelkedő tartósság kényezteti az ínyet” gondoskodnak arról, hogy a kicsit óvatosabb vásárló inkább visszategye a polcra az üveget. Hasznos info, hogy a származási hely a Colchagua Valley és az alkoholtartalom 13.5%.

Pohárba töltve a nedű abszolút mély – már-már feketébe forduló – rubin színben tündököl, sűrű, olajos érzetet kelt. A könnyek roppant teltek és csak komótosan csordogálnak a pohár falán. Illatában egy furcsa és erőteljes füstös-fűszeresség dominál. Nevesítve fekete borsot mondhatunk, esetleg kevés chilit.

Ízvilágában is ugyanez a furcsa füstösség, dohányosság és fűszeresség köszön vissza. Említenék még egyfajta durva tölgyességet (amire később még kitérek, mert szinte biztos, hogy nem volt hordós érlelés). Tannin vonalon nagyon domborít a bor, mondhatunk kávét és, fekete teát is. Savai karakteresek, jól ellensúlyozzák a tannint, narancshéjat idéznek. Gyümölcsösség vonalon elsősorban fekete olívát említenék a fent már említett fűszeresség miatt, de mondhatunk mellé cseresznyét és málnát is nyugodtan, amikkel együtt egy érett, zamatos, már-már mézes vagy akár szirupos ízérzés is megjelenik. Természetesen száraz borról van szó.

A manapság már átlagosnak mondható alkoholtartalma egészen tüzesen érezteti magát az ízében. Sajnálatos módon a kénről is elmondható ugyanez, továbbá a bor rekordsebességgel esik szét. Még kész sem vagyok az elemzéssel és fanyarsága, továbbá a furcsa füstössége egy egészen kellemetlen irányba tolódott el.

Van hordó? Nincs hordó!

Említettem, hogy visszatérek a durva tölgyes ízre. Természetesen, mivel az ildA saját márkás boráról van szó, esélyünk sincs utánanézni annak, hogy volt-e hordós érlelés és ha igen, mennyi. A bor árából és korából kifolyólag arra következtethetünk, hogy egy másik módszerhez folyamodtak.

Tölgyfachips Chardonnay mustban a wikipédián
Attribution: Agne27 / CC BY-SA (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)
Tölgyfachips Chardonnay mustban a wikipédián

Bevett szokás alsó árkategóriás boroknál, hogy a hordós érlelést tölgyfa chips-szel helyettesítik. Ezt lényegében úgy tudod elképzelni, hogy az acéltartályba – ahol kiforr a bor – apró, pörkölt tölgyfadarabokat raknak. A módszer előnye, hogy roppant költséghatékony és erőteljes hordós ízérzetet tud kölcsönözni a nedűnek.

Véleményem szerint a probléma nem (csak) a túlzottan erőteljes ízérzettel van (vannak, akik szeretik a fűszeres és füstös ízvilágú borok dinamikáját), hanem azzal, hogy olyan érzést keltenek, mintha szerettek volna elkendőzni valamit. Ne felejtsük el, hogy a tömegtermeléses borok termelői nagyon is értenek a dolgukhoz. Gyaníthatóan nem tolták véletlenül túl a hordóchipset. Értékeljünk!

Verdikt: Megéri az árát? Eredetileg egy híján 1000ft-ot kérnek érte. Ezen a héten akciós, így most csak 799 volt az ára. Ilyen alacsony árral nehéz vitatkozni, úgyhogy fordítok egy kicsit a kérdésen: így, hogy kóstoltam, vennék belőle még egyszer? Szinte biztos, hogy nem. Ízvilága már bontáskor is túlzottan, szinte bántóan tölgyes, füstös és fűszeres volt és nem kellett neki túl sok idő, hogy teljesen szétessen. Ebben az árkategóriában sokkal fogyaszthatóbb a fent már említett San Zenone Toscana Rosso, de akár a konkurenciánál a Baturrica is. Hogy mi lesz jelen palack maradék tartalmával? Szerintem bordeaux-i mártás, vagy valami hasonló étek. Mondjuk chilei Cabernet sertésragu chilivel. Vagy chilis paradicsomos Cabernet mártogatós salsa szósz tortilla chipshez.

Gyakran főzöl borral? Igen, állandóan, néha az ételbe is rakok!

Ha szeretnél hozzászólni...