Csilli-villi tinktúra 374. Le Maitre de L’Alchimie Merlot 2019

Kóstoltam: 2020. szeptember

A palack rövid története a szokásos, a (múlt) héten francia borok voltak a Didliben és mivel többről írtam már elemzést, erre esett most a választás. A Pays D’Oc régió borai jó ár-érték arányt szoktak produkálni és… ötletes volt a címkéje. Örök hiba ez alapján választani, mindenesetre vettem.

Külcsín

A címke alapkoncepcióját az alkímia köré építették. Benne is van a nevében, ami magyarra fordítva az „alkímia mestere” lenne. A kivitelezés szerintem zseniális, a polcról leemelve mindenki Perselus Pitonnak vagy Geralt of Riviának érezheti magát a grafikus első osztályú munkájának köszönhetően. A hátsó címkén csak semmitmondó adatokkal találkozhatunk, leszámítva a 13,5%-os alkoholtartalmat.

Le Maitre de L’Alchimie Merlot 2019
Le Maitre de L’Alchimie Merlot 2019 – Jobb híján ezt a képet rakom be a külcsín szekcióba. Már megint a könnyekkel voltam elfoglalva ahelyett, hogy a címkét fotóztam volna.

Az alkímia csúcsa a popkultúrában az, hogy ólmot arannyá transzmutálják. Hétköznapibban fogalmazva ólomból aranyat csinálnak. Na, vajon ezt úgy értelmezhetjük, hogy vettek valami gyenge minőségű alapanyagot és csináltak belőle valami csilli-villit vagy inkább úgy, hogy a föld porából és a nap erejéből termett szőlőből kipréselt nedű megnemesedett? Nos, attól függ egy marketingest kérdezel-e. Mázlid van, hogy nem az vagyok. Na, nézzük!

Szín és illat

Le Maitre de L’Alchimie Merlot 2019
Le Maitre de L’Alchimie Merlot 2019 – Mi az a fehéregyensúly?

Pohárba töltve a nedű egy lilás árnyalatba forduló mélyvörös színben tündököl, a könnyek teltek, erőteljesen színezettek és lassan csordogálnak csak a pohár falán. Illatában a hatalmas adag tintásságot emelném ki mindenek előtt. Az illata roppant telt, szantálos és kifejezetten kesernyés, akár egy tinktúra. Van itt minden, dohány, tengernyi fekete-tea, a Feketeerdő összes gyógynövénye és egy kis ogre vér. Csak viccelek persze. Az alkohol kipárolgása is meglepően erősen képviselteti magát.

Le Maitre de L’Alchimie Merlot 2019 - Az előző kép más vágásban. Kényelmetlenül hosszú.
Le Maitre de L’Alchimie Merlot 2019 – Az előző kép más vágásban. Kényelmetlenül hosszú.

Ízvilága

Amit előre leszögeznék, hogy a tannin vonal roppant karakteres, el tudom képzelni, hogy ezt sokan már bántónak találnák. Felsorolhatunk itt mindent, ami fekete: roppant sok fekete teát, fekete csokoládét, száraz kakaót, dohányt, fekete olívát és jó sok fekete ribizlit. Az utóbbihoz kapcsolnám, hogy a beérett gyümölcs zamata egyértelműen kiérezhető. A savak visszafogottnak tűnnek a tannin miatt, de robusztusak, egész jól ellensúlyozzák a fanyar ízvilágot és az alkoholt, ami sokkal erőteljesebben érződik, mint amit az átlagosnak mondható 13,5%-tól elvárnánk. Habár be kell valljam, alkoholtartalma valamilyen okból egészen vodkás ízt kölcsönöz borunknak.

Ezzel lényegében mindent összefoglaltunk. Testesség szempontjából borunk valahol a közepesen testes kategória alsó határán helyezkedik el. Annyit még hozzáfűznék, hogy vakon kóstolva biztosan nem találnám ki, hogy Merlot-ról van szó.

Bor és művészet

Borunk ízvilágának képi ábrázolására Julius Hare Dressing Up című képét választottam. A festő nagy figyelmet fordított arra, hogy ábrázolja a tükörből visszatükröződő fényt a lány arcán. A fekete ruhák is ennek adnak erős kontrasztot. Valamilyen okból kifolyólag viszont a kép hangulata kicsit félrecsúszott egy kifejezetten creepy irányba. Pontosan úgy, mintha egy rémtörténet mesélésébe kezdene.

Mi köze van ennek borunk ízvilágához? Nos, a tannin már bőven túl van azon a szinten, hogy szimplán karakteresnek nevezzük. Sokaknak már a bántó kategóriába csúszott át. Ezt a tinktúrás beütést jól szimbolizálják a kép fekete árnyalatai, komorsága az, hogy már-már ijesztő. Ugyanúgy szaladt túl a tannin, mint ahogy a kép atmoszférája csúszott félre.

Mivel ez a festmény egy magángyűjtemény része, nem jelenítem meg az oldalon, erre a mondatra, vagy a kép nevére kattintva nyithatsz meg egy rá mutató keresést.

Most választottam zenét is a borhoz. A creepy hangulat kedvéért legyen a Perfect Stranger – Six Feet Under (Captain Hook Remix) című modern zenei alkotás.

Továbbá a hangulat kedvéért legyen itt egy hangoskönyv. Még a múlt századból, bakelit hanglemezről digitalizálva. Felismered, miért ismerős a hang, aki felolvassa? Vincent Price – Witchcraft – Magic – An Adventure In Demonology (1969) Full Album

Verdikt

Megéri az árát? Nos, Didliék egy híján 1400ft-ot kértek érte. Ezt a bort erőteljesen a „diszkontláncos budget bor” kategóriába kell, hogy soroljuk, annak minden sajátosságával. Ha őszinte szeretnék lenni (nem kérdés, mindig az vagyok), egyértelműen érződik, hogy a csomagolás milyensége élvezett prioritást a beltartalommal szemben.

Így a címke csodálatosan eltalált, ezért boszorkányos buliba ideális választás lehet fekete macska és csúcsos kalap mellé, de gasztroélményt semmiféleképpen ne várj tőle. Mivel tannintartalma már-már gyógynövény tinktúrákat idéz, a társaság könnyedebb, gyümölcsösebb borokhoz szokott tagjai azon fognak agyalni, hogyan szublimálják el poharukból anélkül, hogy kígyót, békát kiabálnál rájuk. Viszont pontosan ezen karaktere miatt ideális lehet főzéshez, vagy ha valami borkoktélt szeretnél kotyvasztani, továbbá ha kifejezetten szereted az erősen fanyar ízeket és nem iszol fekete teát, mielőtt legalább húsz percet ázott volna.

Ha szeretnél hozzászólni...