Csokornyakkendő nélkül 361. Böjt Egri Bikavér 2016

Kóstoltam: 2020. június

A palack rövid történeténél (már egy jó ideje meg akartam írni ezt az elemzést, nagy nehezen sikerült rá időt szakítani, majd közel egy hónappal később befejezni és feltölteni a posztot) sokkal érdekesebb a fotók története. Egyrészről többször kaptam már azt az építő jellegű kritikát, hogy szakadjak már le a steril borítófotóimról, másrészről jelen borunk címkéje fekete, mint a rémálom. Miért eme megfogalmazás? Nos, próbáld meg szépen lefotózni profi stúdióvilágítás (vagy legalább egy normál méretű softbox) nélkül és megtudod, miért. Persze ilyenkor lép be a képbe (szó szerint) a kreativitás, no meg a költséghatékony svéd bútoráruházban kapható lámpa is… Így egy kicsit absztraktak lettek végül a képek, de azt semmiféleképpen nem mondhatjuk rájuk, hogy sterilek lennének! Na, nézzük az elemzést!

Böjt Egri Bikavér 2016
A külcsín bekezdéshez mindig csinálok olyan képet, amin a palack és a címke a hangsúlyos, hogy bemutassa azt. Nos, jelen képek közül ez lett a leginkább alkalmas erre. Majd azt mondom, a művészi önkifejezés miatt.
Böjt Egri Bikavér 2016
A külcsín bekezdéshez mindig csinálok olyan képet, amin a palack és a címke a hangsúlyos, hogy bemutassa azt. Nos, jelen képek közül ez lett a leginkább alkalmas erre. Majd azt mondom, a művészi önkifejezés miatt.

Külcsín

A címkével kapcsolatban azt a fenti bevezetőnek ellentmondva mindenféleképpen kiemelném, hogy roppant modern, elegáns, egyedi és szerintem nagyon jól eltalált (már, ha nem az amatőr fotós szemével nézem). Jól mutat a boltok polcain és nagyon jól kommunikál a vevők felé: fiatalosságot, modernitást vársz tőle (nem, nem azért mert fejjel lefelé van az ö betű). Információból csak a 13%-os alkoholtartalom kap rajta helyet. Nehéz palack, csavarós kupak óvja a nedű épségét.

Böjt Egri Bikavér 2016
Böjt Egri Bikavér 2016

Szín és illat

Pohárba töltve a nedű közepesen mély cseresznye színben pompázik, a könnyek meglepően teltek és színezettek, mérsékelt tempóban csordogálnak a pohár falán.

Illatában talán a hordós jegyeket mondanám leginkább karakteresnek, de találunk még itt egy jó adag gyógynövényes fanyarságot és egy kevés gyümölcsösséget is. Az alkohol kipárolgása is meglepően erősen érezteti magát.

Böjt Egri Bikavér 2016 absztrakt kompozícióban. Még mindig jobb, mint ha egy banánt ragasztottam volna egy festővászonra (megtörtént eset, keress rá).
Böjt Egri Bikavér 2016 absztrakt kompozícióban. Még mindig jobb, mint ha egy banánt ragasztottam volna egy festővászonra (megtörtént eset, keress rá).

Ízvilága

A gyümölcsökkel kezdeném a sort. Van itt sok sötét bogyós, fekete ribizlivel, szederrel az élen, de mondhatunk meggyet is, egy picike lekvárossággal a háttérben. Tannin vonalon sok-sok gyógynövényt és dohányt emelnék ki, kevéske fekete teával és jó sok fekete olívával. Fűszeressége egyértelműen borsot idéz. Kellemesen, karakteresen. Savai jó struktúrát adnak a bornak, de mégis egyensúlyban vannak ízének többi vetületével, ribizlit, pici grapefruit magot mondanék ezen a vonalon, illetve ha már citrusosságról beszélünk, kevéske narancsot.

Hordós jegyek kapcsán elsősorban a füstösséget, toastot emelhetjük ki, továbbá tölgyet a háttérben, „jól integrálva”, kellemesen belesimulva ízvilágának többi vetületébe. Maradványcukor tartalma közepesen alacsony, de mégis kiérezhető, egyfajta arany középutat képez. Még nem az egyszeri borivónak való könnyen csúszós kategória, visszafogottabb mégis társasági összejövetelekre ideális, (szinte) mindenki szeretni fogja. 13%-os alkoholtartalma alulról átlagosnak mondható. Borunk ízvilágát a kiegyensúlyozottság és a letisztultság jellemzi. Fogalmazhatnánk persze úgy is, hogy kerek és elegáns, ha szeretnénk.

Rövid internetes keresés után kiderül, hogy (természetesen) Kékfrankos adja a cuvée gerincét, de találunk mellette még Cabernet Sauvignont és meglepő módon Blauburgert és Zweigeltet is, továbbá megtudhatjuk, hogy 13 hónapot töltött hordóban.

Bor és művészet

Összegezvén még mindenféleképpen kiemelném, hogy jelen borunk a modern és fiatalosabb Egri Bikavér irányvonal egyik képviselője. Amikor azon gondolkodtam, hogy milyen művészeti alkotással ábrázolnám nedűnk ízvilágát, valamiért James Bond öltönye jutott az eszembe (szigorúan az a verzió, ami nem csokornyakkendővel van), de nem ezt választottam, mert egyrészről csak az öltönyt ábrázoló képet nehezen találni, másrészről új Bond bácsinak eléggé eláll a füle. Meg általában órát reklámoz, azt meg inkább nem raknék be a posztba. Aztán eszembe jutott Andrew Loyd Webber Az Operaház Fantomja. Így legyen most egy videoklip festmény helyett.

Andrew Loyd Webber Az Operaház Fantomja című darab egyik legismertebb jelenete és zeneszáma.

Verdikt

Megéri az árát? Nos, mostanában 2500ft környékén már hozzá lehet jutni egy-egy palackhoz. A rövid válaszom egy egyértelmű igen. Minőségi Bikavért ez alatt az ár alatt amúgy is nehezen találni újabban. Abszolút jó választás lehet, ha társasági összejövetelre szeretnél valami igényesebbet vinni, vagy ha egy olyan bort keresel, ami hozza az Egri Borvidék tájjellegét, de nem a régi vágású vonalat követi.

2 Comments

Add Yours →