Drasztikus marslakók és villám pápák 236. Châteauneuf-du-Pape Jean-Paul Versino 1989

Kóstoltam: 2019. május

A palack rövid története, hogy ajándékba kaptam (fene a pofámat). A dologhoz hozzátartozik még, hogy a Châteauneuf-du-Pape a leginkább nagyon nagyon legkedvencebb borom… (persze ez pongyola megfogalmazás, mert Châteauneuf-du-Pape egy AOC tájegység Franciaországban, de ne térjünk el a tárgytól) Akár mondhatnám azt is, hogy szerintem a naprendszerünk legjobb bora… de ne szaladjunk ennyire előre! Grenache, Syrah és Mourvedre borok cuvéejéről beszélhetünk. Ez igazából a szokványos Rhône-völgyi cuvée.

A borítóképpel kapcsolatban: attribution: Mary Cassatt [Public domain]

Châteauneuf-du-Pape

"PápaÚjvár" egy régi ceruzarajzon a Wikipédián
attribution: Calvet Museum / Public domain
„PápaÚjvár” egy régi ceruzarajzon a Wikipédián

Szóval, mielőtt verbálisan… illetve scriberálisan körbejárnánk a palack (vagyis a dekantáló) tartalmát, egy kis ismertető a tájegységről. Csak, hogy izgi legyen, kezdjük évszámmal, meg mindenféle random számadattal! Châteauneuf-du-Pape-ban és a környéki településeken 32 négyzetkilóméteren termelnek borszőlőt és kb. 110 000 hektoliter bort sikerül itt átlagosan összehozniuk évente. Igen, ez sok bor. A helyiség neve magyarul azt jelenti, a „pápa új vára”. Vagy Pápaújvár.

Történelemben az ókorig mehetünk vissza. A világ egyik leginkább sértetlen állapotában megmaradt római-kori földnyilvántartás erről a területről származik. Aztán időben ugorhatunk V. Kelemen pápára, aki Avignonba költözvén borra szomjazott. Szerette a Burgundit, de nem volt elég belőle, úgyhogy hozott bankárokat Avignonból, bortermelőket (meg gondolom szőlőt) Cahorsból (Bordeaux-tól nem messze van) és megkezdték minden szempontból áldásos tevékenységüket. Mármint a bortermelők, a bankárokra nem tudni mi szükség volt. V. Kelemen pápának érdekes halála volt. Éppen egy templomban feküdt, amikor abba belecsapott a villám, leégett a pápával együtt. Legalábbis egyesek szerint így történt.

A területről sok érdekes sztori van. Például 1390-ben VII. Kelemen pápa kárhoztatott el egy bortermelőt, mert nem tudott neki elég Muscattal szolgálni. Arról nincs pontos információm, hogy a kárhoztatás ebben az esetben pontosan mit jelentett illetve, hogy a pápa mennyire volt józan ekkor. Úgy tűnik, aki a Muscatot szereti jó ember nem lehet.

Châteauneuf-du-Pape-ból már egész korán, 1786-ban exportálták az első adag bort az amerikai kontinensre, Philadelphiába. Később, a XIX. században a filoxéra elpusztította a szőlőt. Ezután telepítettek be Grenache, Mourvèdre, Counoise, Vaccarèse, Cinsault, Syrah szőlőtőkéket. Ekkor változtatták a helyiség nevét Châteauneuf-Calcernier-ről Châteauneuf-du-Pape-ra.

A legérdekesebb sztori a végére jutott: 1954-ben hoztak egy érdekes törvényt. Betiltották az UFÓknak a területre való berepülést, az ott le és felszállást. Igen, UFÓknak, marslakóknak, azonosítatlan légi járműveknek. Illetve egész pontosan repülő csészealjaknak és repülő szivaroknak. Tehát E.T-nek legális a belépés, ha egy X-wingen érkezik. Lucien Jeune az akkori polgármester nem is tagadta: akkoriban az emberek teljesen rá voltak pörögve az UFÓkra és jó húzásnak tűnt az ingyen reklám, amit a furcsa törvény adott. Amúgy ezt azóta sem törölték el, még mindig érvényben van.

Egy újságcikk 1954-ből. Franciaország egy teljesen másik csücskében egy fazon meséli, hogy leszállt egy UFO és mindenki komolyan vette, amit mondott
A dokumentum, ami betiltja a repülő csészealjak és szivarok… műveleteit

Térjünk hát rá a lényegre, a borra!

Châteauneuf-du-Pape Jean-Paul Versino 1989
Châteauneuf-du-Pape Jean-Paul Versino 1989

Châteauneuf-du-Pape Jean-Paul Versino 1989

Az elején mindenféleképpen le kell szögezni a dekantálás kiemelkedő szükségességét. Egyszerűen muszáj. És nem elég röpke egy órára! Már harmadik órája szellőzik és csak most kezdi igazán elérni azt az ízt, ami ideálisnak mondható. Másnapi kiegészítés: Az üveg nagy része elfogyott tegnap. Bedugóztam és alacsony hőmérsékleten tároltam. Kellett neki ennyi idő, hogy valóban átjöjjön az a fantasztikum, ami az ízvilágát jellemzi!

Külcsín

Az üveg dombornyomott. A Chateauneuf sajátossága, a címerük van (majdnem) minden üvegen. Megtalálhatjuk még, hogy 13,5%-os az alkoholtartalma és a borász neve Jean-Paul Versino. Van rajta még továbbá egy vezetékes telefonszám is. Ez gondolom egy modern húzás volt harminc éve… Rhone GSM helyett… (ez egy szójáték: Rhone GSMnek hívják a Grenache, Syrah és Mourvedre borok cuvéejét. Továbbá a GSM volt a mobilok régi hálózatának neve. Na így, hogy elmagyaráztam, már nem is vicces)

Térjünk ki egy kicsit a bortermelőre! Ahogy korábban írtam, a neve Jean-Paul Versino. Kiemelendő, hogy van 50-100 éves Grenache és Mourvedre szőlőültetvénye. Alacsony hozammal és csak természetes (bor)élesztővel dolgozik, borait fűszeresség jellemzi. A borkészítés során kén helyett szén-dioxidot használ, amikor csak lehet.

Szín és illat

Pohárba töltve színre világos rubin és eperlekvár (tudod a valódi nagyi-féle kicsit barnás, nem a céklalével színezett bolti). Nos, a könnyek… szerintem kivárnák az ítélet napját, mielőtt elkezdenének csordogálni lefelé. Egy nagyjából összefüggő réteget alkotnak a pohár falán és antigravitációs képességgel bírnak. Áttetszőek.

Illata roppant fűszeres és (nagyon meglepő módon) a leginkább savanykás és fanyar illatok mellett az… dobpergés… oregánót hangsúlyoznám ki! Paff, kész Danit elvesztettük! De azért még az amúgy visszafogott mennyiségű alkohol is érződik az illatán, pluszba még bors.

Ízvilága

Íznél is roppant fontos kiemelni a dekantálás elengedhetetlen mivoltát! Vacsora előtt töltöttem ki a dekantálóba. Kb egy órát állt ott, mire a számig eljutott (fényképezgettem ugye, stb.) és az első reakcióm az volt, hogy… nos, hogy ez… még nem jó. Mostanra már, több mint három óra levegőzés után elmondhatjuk, hogy nagyon karakteres és kellemes.

Mindenféleképpen a fűszerességét kell kiemelnünk először! Nagyon nagyon fűszeres. Először említsünk paprikát és fekete borsot, majd az illatból ismerős oregánót! Van benne egy jó adag fanyarság, ami elsősorban dohányra emlékeztet. Roppant dominánsak a tanninok és irtózatosan hosszú a lecsengése! Hihetetlenül karakteres, markáns és ütős, még akkor is ha mindössze csak 13,5% alkoholtartalommal bír.

Gyümölcsösség fronton ilyen korban már leginkább a kompót jön elő de mondhatunk mondjuk meggykompótot is. Vagy akár meggylikőrt (az édeskésség nélkül persze).

A szokásos verdiktnek nincs értelme. Olyan horror árakon vannak Châteauneuf-du-Pape borok, hogy bele sem merek gondolni mennyit érhetett ez a palack. Legyen ez a drasztikus végszó.

7 Comments

Add Yours →