Egy medvét is 405. Bock Villányi Bock Cuvée 2015

Kóstoltam: 2021. október

A bejegyzés rövid története, hogy a mindenszentekkori hosszú hétvégén eldöntöttem, hogy kimegyek a borospincébe, teszek-veszek ezt, azt és a rám szakadt szabadidőben kóstolok egy, a hétköznapi kategória fölötti tételt. Bock Villányi Bock Cuvée-jének 2015-ös évjáratára esett a választás.

Külcsín

Bock Villányi Bock Cuvée 2015
Bock Villányi Bock Cuvée 2015

Bordeaux-i palack parafadugóval, a Bockéktól megszokott stílusjegyekkel rendelkező front címke kicsit tradicionálisabb kiadásban. A hátsó címkéről hasznos információ mindössze a 14%-os alkoholtartalom. Habár a magyar szó különböző kontextusban és változatban háromszor is szerepel (ha nem számoljuk ide a Hungaricus szót) az a hasznos információ lemaradt, hogy egy bordeaux-i cuvée-ről van szó, ami 60%-ban Cabernet Sauvignon, 30%-ban Cabernet Franc és 10%-ban Merlot házasítása.

Szín és illat

 Bock Villányi Bock Cuvée 2015 pohárba töltve
Bock Villányi Bock Cuvée 2015 pohárba töltve

Pohárba töltve egész sötét cseresznye színben tündököl, a peremen már kezd picikét téglásba hajlani, ami persze nem meglepő, tekintettel korára és arra, hogy két évig kis méretű tölgyfahordókban érlelték. Hihetetlenül olajos érzetet kelt, a könnyek megfontolt monstrumként csörgedeznek lefelé a pohár falán.

Illatában félreérthetetlenül hozza mindhárom borszőlő tulajdonságait. Emellett kiemelhetjük, hogy a füstösség és a kellemesen fanyar fűszeresség a dominánsak. Említhetünk gyógynövényeket (ami roppantmód, ámde kellemesen felerősödik, ahogy borunk szellőzik), eukaliptuszt és szantált is. Egye fene, biggyesszünk még a sor végére egy kevés visszafogott tölgyességet még. Illatának gyümölcsösségében egyszerre asszociálhatunk érett fekete- és bő savú piros bogyósokra is.

Illata kifejezetten komplex, tartalmas és erőteljes, de ahhoz, hogy teljes pompájában érezhessük, érdemes bőven szellőztetni és megvárni, míg pincehőmérséklet fölé emelkedik. Erre a kijelentésemre visszatérek még később.

Ízvilága

Savtartalmával kezdenék, tekintettel arra, hogy bontáskor meglepően karakteres volt ez a vonal. Tengernyi csipkebogyót és cigánymeggyet emelnék ki, esetleg kevéske pink grapefruitot.

Szellőzéssel szépen erősödött ízvilágának tannin vetülete, a fekete tea, fekete csokoládé és fekete olíva mellett kiemelkedően markánsak a fekete bogyós héjas ízek is, mint a fekete ribizli, szeder és fekete meggy, amiket persze már a gyümölcsösséghez is írhatnánk. Visszatérve a tanninra, említsünk még gyógynövényeket és kóladiót. A hordós jegyek szépen belesimulnak ízének többi vetületébe, elsősorban füstösséget, nyers tölgyességet kölcsönözve annak.

Markáns fűszeressége erőteljessége miatt megérne egy külön bekezdést, habár azt szinte csak a fekete bors utalja, ami ízvilágának gyógynövényes vetületével és erőteljes tanninjaival egyfajta dinamikus egyensúlyt alakít ki. Alkoholtartalma nem csak számszerűsítve magas (14%), de ízvilágában is tüzesen érezteti jelenlétét és roppant teltséget is kölcsönöz annak.

Szellőztetés

Egy kis komolytalanság, elvégre Halloween volt
Egy kis komolytalanság, elvégre Halloween volt

Bontáskor savai roppant karakteresek voltak, viszont ahogy a lezáratlan palackban szellőzött (úgy egy órát, amíg megcsináltam a bejegyzés fényképeit) szépen erősödtek fel fanyar és fűszeres jegyei is. Ez az idő elengedhetetlenül szükséges volt ahhoz, hogy borunk megnyíljon.

Viszont, mivel égbeszökő alkoholtartalmával akár fél üveg is leterítene egy medvét, eldöntöttem, hogy az elemzés folytatása előtt egy kis szünetet tartok, rámoltam kicsit a pincében, megcsináltam a 2. borospalackos díszlámpát is. Miért is lenne fontos ezt megemlítenem jelen elemzésben? Nos…

A 2. borlámpa és a sebhelyes tufa fal. Normál helyzetben abszolút semmi köze nem lenne jelen bejegyzésünkhöz, viszont...
A 2. borlámpa és a sebhelyes tufa pincefal. Normál helyzetben abszolút semmi köze nem lenne jelen bejegyzésünkhöz, viszont…

Megdöbbenve tapasztaltam, hogy az a kb. két óra további szellőzés kellemetlen hatást gyakorolt borunkra (dekantálóba nem került, tehát csak a palack nyitott száján keresztül volt lehetősége szellőzni). Illatában megjelent egy kevésbé természetesnek ható gyümölcsös vetület, ízvilága pedig jelentősen eltolódott egy gyógynövényes, dohányos, túláztatott teás fanyar irányba. Bevallom, ez kifejezetten elszomorított.

Bor és művészet

Pontosan ezért választottam a szellőzés utáni ízvilágának képi megjelenítésére az egyik kedvenc festményemet, José de Ribera San Pablo ermitaño című képét. A sötét tónusok és éles árnyékok jól szimbolizálják a bor gyógynövényes, dohányos, fanyar vetületét. No, meg persze komolytalanra véve a szót, a koponya pont jól passzol a halloweeni kompozícióhoz is!

José de Ribera San Pablo ermitaño című képe a Wikipédiáról linkelve
attribution: José de Ribera, Public domain, via Wikimedia Commons
José de Ribera San Pablo ermitaño című képe a Wikipédiáról linkelve

Verdikt

Megéri megkóstolni? Amit pozitívumként mindenféleképpen kiemelnék, hogy gyönyörűen hozza a bordeaux-i fajták karakterét mind illat, mind ízvilágában ugyanakkor a villányi tájjelleg is szépen megjelenik benne. Roppant maszkulin, karakteres továbbá lendületes bor és habár stílusában már a mediterrán irányba hajlik, savai miatt az idősebb és tradicionálisabb ízeket kereső kóstolók is örömüket lelik majd benne.

Közel 9000Ft-os árával jóval húzósabb mint a hasonló minőséget hozó, ámde kevésbé rangos pincészetek borai de az elismert nevet meg kell fizetni, ez rendjén is van így. Ahhoz, hogy igazán megnyíljon, érdemes szellőztetni, de csak mértékletesen.

Ha szeretnél hozzászólni...