Elköltöztünk! Én és a boraim.

Conquest *signed b.r.: E BLAIR LEIGHTON. 1884 *oil on canvas *122 x 76 cm

Ez a bejegyzés teljesen más lesz, mint a szokásos. Inkább egy leírása a wordpress.comról a wordpress.orgra való átállásnak. Egy kis tapasztalat, ha ilyesmire vetemednél.

Az alapvető koncepció az volt, hogy elkezdem egy ingyenes wordpress.comos bloggal, megnézem, hogy bejövős-e, szeretem-e csinálni, aztán váltok.

Amennyiben azon gondolkozol, hogy a wordpress.comon válts-e fizetős csomagra, vagy magad intézz mindent a wordpress.orgon, hasznos lehet ez a leírás a (nem csak) kezdeti nehézségekről és szívásról.

A wordpress.com ingyenes csomagja nagyon sok kezdeti nehézségen átlendíthet, nem kell foglalkoznod semmivel, csak az írással. Továbbá van egy ingyenes mobil applikációjuk, ami tényleg tök jó. Árnyoldal, hogy én egy full béna domain nevet kaptam (igen, ha kicsit jobban odafigyelek okosabban is csinálhattam volna) és reklámokat az oldalamra (ez minden ingyenes csomagnál így van). A statisztikai szolgáltatásuk még eléggé minimál, ezt ki lehetne emelni hátrányként.

Ami fontos volt nekem:

1, saját normális domain név

2, szabadság az oldal kinézetének megalkotásában

3, szabadság a Google analytics és egyéb eszközök használatára

Amit az elején leszögezhetünk:

A wordpress egy nagyon jó megoldás amennyiben:

a, hajlandó vagy egy rakat pénzt elkölteni

b, VAGY van némi technikai tudásod és kitartásod, mindent magadnak csinálni

Én a második kategóriába tartozom, úgyhogy beszéljünk egy kicsit erről! Három célom volt, ahogy említettem. Az elsőt nem volt nehéz elérnem, hála a freecodecampes facebookos csoportnak egy arc ajánlott egy tárhelyszolgáltatót (benne van a park a nevükben), ami szimpinek tűnt (még mindig az). Nem gondoltam volna, de előny az, hogy van egy telefonszám, amit felhívhatok, ha bajom van. Továbbá nem olyan drága. Teljesen kiakadtam azon, hogy a legnagyobb nemzetközi cégek (nem írok neveket, de van egy „kékhosting” – érted ugye?) teljesen lehúzzák az embert. Az első évre olcsó, kb havi egy ezres, de három évre kell előfizetned és a második évtől az ár a többszörösére ugrik. Szóval a magyar hosting bevált, megbízhatónak tűnnek, habár nem a leggyorsabb az oldal betöltése (jelenleg 2.07 sec) de ennél lehet én vagyok a ludas.

Mielőtt áttérek az oldal designjára, kinézetére, kénytelen vagyok megemlíteni a következőt: amikor a wp.com fizetős verzió és a wp.org között kellett döntenem, tiszta volt számomra: az előző egyszerűbb (kicsit drágább) de sokkal kevesebb szabadságot ad. A wp.org választásával mindent magamnak kell csinálnom. Így a biztonságra is nekem kell odafigyelnem. Külön élmény volt beállítani a https-t (ha nem tudod mi az, boldog tudatlanságban élsz), de végül meglepően könnyűnek bizonyult. Amúgy a contact oldalamat levettem, miután kaptam egy (vagy lehet, hogy több, csak jó a spam szűrő) emailt, egy női nevű valaki (valószínűleg indiai) reklámozta magát, hogy nagyon jó SEOt tud nekem csinálni. Kérdezheted, mi az a SEO, a válasz ismét: boldog tudatlan vagy. Ha egy példával kéne élnem, a wp.org olyan, mint egy autó: vagy drága pénzekért megcsináltatsz mindent, vagy bütykölöd magadnak. Jelen esetben úgy tűnik, a második megoldás működik.

2. Szabadság az oldal kinézetének megalkotásában:

Itt is arra kellett rádöbbennem, hogy csilli villi cuccok vannak sok pénzért. Vagy bütykölhetsz. Sajnos a wp.orgból úgy tűnik, mindenki a pénzt akarja kihúzni, open source ide vagy oda, nem olyan az emberek hozzáállása mint a Linuxnál vagy a Raspberry PI-nál. Marad a bütykölés. Értek hozzá, egy csomó időt töltöttem azzal, hogy a freecodecamp frontend certificatejét megcsináljam. Igen ám, foglalkoztam CSS-szel, a leghosszabb, amit írtam volt vagy 250 sor max. A mostani wp témám CSS-e kb 2200 sor. (Ha nem tudod, mi a CSS: az oldal „külsősége”, megjelenése. Egy sor egy dolog egy tulajdonsága, tehát egy betűtípus egy sor, egy háttérszín még egy és így tovább) Úgyhogy ez későbbre marad. Olyan kinézettel vagy kénytelen még egy darabig nézni az oldalt, amilyen. (ha szeretnél segíteni, véleményedet leírhatod, vagy elmondhatod személyesen nekem).

3. Google Analytics és egyéb:

Egyelőre még erre se került sor. A héten olyan voltam, mint az a tengerész, akinek három lyukat kell betömnie a hajó falán, de csak két keze van. Eddig még nem jutottam el. De egy kis érdekességnek kirakhatunk pár dolgot a Jetpack analitikájából:

A költözés előtti, megtekintési statisztika (külön kiemelendő, hogy 1, az első héten mindenkinek érdekes volt, mi a frászt csinálok+szerintem szüleim vagy százszor megnéztek minden új bejegyzést – boldogságos, csak torzítja a statisztikát, meg persze természetesen többet írtam):

Megtekintések forrásországa:

Végül a postok. Egyértelműen a filozófusváró főpróba vitte a prímet, mert azt megosztottam a filozófiaiskola csoportjában. Nem akarom telespammelni a falukat, ezért nem tettem ki nekik többet, de az új fórum jelentősen megdobta amúgy a heti statisztikákat is. (Az egyedi megtekintések száma nőtt, de az emberek jellemzően nem kattintottak át más írásaimra. Többet tudnék, ha lenne G. Analyticsem, de még nincs, akkor meg nem is lehetett). Kiemelendő még, hogy az „öreg borok” a toplistán landoltak, van még öreg bor, kaptam édesapám jóvoltából bőven, így fogok kinézni, ha megiszom mind:

Nem tudni ki az alkotó, a reverse image search nem talál rá semmit.

Tovább árnyalhatja a képet, hogy a MiLFesedés és az Assennato korai posztok, tehát nyilván többen kellett, hogy lássák. Előny lehet talán, hogy nem a „sztenderd” üveg+pohár van néhány toplistás postnál, de ehhez sajnos ragaszkodok. Kiemelendő még, hogy a tény, hogy ízlik-e egy bor, továbbá, hogy tetszik-e nekem az adott poszt (igen, van amit szívesen elolvasok többször) SEMMIT nem számít nézettség szempontjából! Szóval a postok toplistája:

Zárszónak a biztonságról: Úgy, hogy csak migráltam (igen így hívják) az adataim és nem töltöttem fel semmi újat, és nem osztottam meg SEMMIT SEHOL, ilyen megtekintéseket kaptam:

Kik olvassák Indiában meg Kínában az oldalam? Hát a keresőrobotok! Még kimondani és félelmetes!

1 Comment

Add Yours →

Ha szeretnél hozzászólni...