Elvesztem az illatában majd fülzúgásos szétesés 289. NémethJanó Szekszárdi Vörös Cuvée 2017

ittam: 2019. október

A palack története jelen esetben tényleg rövid: magyar szüreti hét (vagy valami hasonló) van a Didliben. Jelen palackra esett a(z egyik) választásom.

Külcsín

Az első benyomások: a palackot csavarós kupakkal látták el. Alapvetően ezzel semmi baj nem lenne, a csavarós kupak sok előnnyel bír a parafadugóval szemben, ezt sokszor leírtam már. Jelen esetben viszont ez egy elég gyatra minőségű kupak lett… A címke szerintem ötletes, nincs rajta semmi fölösleges info, mindössze egy kép, a 13% alkoholtartalom és, hogy Szekszárd.

NémethJanó Szekszárdi Vörös Cuvée 2017
NémethJanó Szekszárdi Vörös Cuvée 2017

Szín és illat

Pohárba töltve, a nedű közepes bíbor színben pompázik. Talán egy kicsit áttetszőbb, mint amivel komfortosan érezném magam. A könnyek színezettek és közepesen lassú tempóban csordogálnak lefelé. Illatában a fűszerességet emelném ki. Eszméletlenül sokszínűen fűszeres az illata. Találunk itt borsot, mentát, gyógynövényeket, floralitást, fekete teát, de még egy kis oregánot is megkockáztatnék. Az alkohol kipárolgása is relatív karakteresen érződik és nagyon kellemesen egészíti ki az amúgy kicsit savanykás irányba billenő illatot. Az összetettségét még egyszer kiemelném. El lehet időzni, csak az illattal is jó sokat… Ha már az időzésnél beszélünk, szellőzés után megjelenik benne egy nagyon kellemes dohányos, füstös fanyarság. Aztán sajnos, ha még tovább szellőzik bekavar egy szőlőcukros beütés is.

Ízvilága

Ízvilágában elsősorban a savanykás és a gyümölcsös ízek dominálnak. A tannin igencsak a háttérbe szorul. Gyümölcsösség vonalon említhetünk csipkebogyót, savanykás meggyet, ribizlit. Továbbá majd kidurran a citrusoktól: savanykás mandarin és narancs! A fűszeresség ízében is megjelenik, de már korántsem olyan dominánsan, mint az illatban, elsősorban a borsot emelhetjük ki, talán egy picikét a mentát.

Negatívumként említenék egy relatív erőteljes fémes ízt, ami folyamatosan ott cseng a háttérben, mint valami fülzúgás. Sajnos sokáig elkísér még a korty után is. Mondhatnánk akár, hogy fülzúgós lecsengés… Ha már a lecsengésnél tartunk, a citrusos ízeknek itt is inkább az árnyoldala jön inkább ki: szimpla citrom.

Szellőzés

A szellőzés kétféleképpen hat rá: egyrészről a tannin lassan de biztosan egyre karakteresebben érződik. Ez számomra egy jó pont (lenne). Ugyanakkor illatában és ízében is, mintha kezdene szétesni. Ez már kevésbé pozitív.

Fogyasztási hőmérséklettel kapcsolatban: pincehőmérséklet felett, inkább egy picit szobahőmérséklet alatt ajánlanám a fogyasztását. Igen, a roppant domináns savtartalma miatt. Továbbá szokásomhoz híven ellent mondanék a reklámújságnak: ez a bor testesnek egyáltalán nem mondható. Semmilyen mércével mérve nem az. Az érett gyümölcsösségről sem ez a bor jutna olyan ember eszébe, aki ivott már zamatos mediterrán, vagy akár jó minőségű magyar bort. Említi még a vanília illatát. Én nem írtam le, habár valóban érezhető, de csak előbukkan itt-ott, főleg amikor már kicsit szellőzött a bor.

Sajnos a verdikt előtt ki kell emelnem a következőt: nem kellett túl sokat szellőznie a bornak, hogy szinte teljesen szétessen. Mostanra a tanninok már szinte kellemetlen fanyarságba mentek át, mint egy túláztatott tea. Emellett megjelent egy szőlőcukros beütésű íz is. A (talán túlzottan) karakteres savassága viszont megmaradt.

Verdikt

Megéri az árát? Nos, most az eredeti ára egy forint híján 1400. Erre még 20% kedvezményt adnak, ha legalább két másik bort veszünk mellé. Azt bevallhatjuk, hogy ebben az árkategóriában igazán jó (magyar) bort nagyon nehéz találni. Jelen bor erőssége az illata. El lehet veszni az illatában és ezt most komolyan mondom. Összetett, kellemes, nagyon fűszeres.

Itt sajnos meg kell állnunk: a fenti verdiktet írtam le az elején. Aztán bontás után mindössze két órával szinte teljesen szétesett a bor. Korábban még úgy folytattam, hogy „Azok, akik a dominánsabb savtartalommal bíró borokat szeretik, minden bizonnyal örömüket fogják lelni benne. Számomra túlontúl a sav oldalára billen az ízvilága. Emellett jóindulattal is csak közepesen testes. Ugyanakkor az ára még a kedvezmény nélkül is… nagyon kedvező.”

Viszont akkor még nem esett szét. Az ára valóban „kifejezetten kedvező”. Viszont én ennek ellenére sem vennék belőle legközelebb.

1 Comment

Add Yours →

Ha szeretnél hozzászólni...