Faltörő citrusok és a nagypapa pörköltje 267. Jandl missio Soproni Kékfrankos 2018

ittam: 2019. augusztus

Jandl missio Soproni Kékfrankos 2018
Jandl missio Soproni Kékfrankos 2018

A palack rövid története jelen helyzetben tényleg rövid, a héten akciós a Didliben és a hozzá hasonló borok irányába nagy érdeklődést mutatnak az emberek, szóval vettem. Sopron az én fejemben spec. a németekkel egy fiókban van: a sörük és hideg a klímájuk. De, legyünk vállalkozó szelleműek!

Az üveget csavarós kupakkal látták el, az elülső címke elegáns és relatív egyedivé teszi a fekete háttér és a betűtípus. Kiderül róla, hogy Felsőrákosról, az Újhegy dűlőről származik a nedű. A hátsó címkéről kiderül a 13,5%-os alkoholtartalom. Merész.

Pohárba töltve a nedű közepes bíbor-lila színben pompázik, a könnyek teltek, enyhén színezettek és közepes tempóban csordogálnak lefelé. Illatra meglepő módon az alkohol érződik leginkább. Nyitás után volt egy vaníliás és édeskés beütése, mostanra ez eltűnt és egy kicsikét fűszeres az illata. Természetesen csak az alkohol mögött. Szellőzés után megjelenik ismét a vanília egy sokkal visszafogottabb kiadásban és a még mindig karakteres alkoholos illat mellett gyógynövényességet fedezhetünk fel.

Ízre elsősorban a relatív könnyedséget említeném. A savak elég karakteresek (csak olyan faltörő kos jelleggel), a tanninok inkább csak a háttérben bársonyoskodnak. Tannin vonalon megemlíthetünk még egy jó adag dohányos fanyarságot és talán gyógynövényességet is. Nem mondanám kifejezetten gyümölcsösnek és teszem ezt annak tudatában, hogy a Didli újságban a gyümölcsösséget emelték ki elsősorban, igaz ezt azután tették, hogy 86 pontot adtak rá, ami… De ne szaladjunk ennyire előre! Szóval nem mondanám egy gyümölcsbombának, de fellelhetünk ribizlit, savanykás cseresznyét (a kicsi pirosat), esetleg cigánymeggyet. No, meg persze a karakteres savtartalom miatt a citrusos ízek abszolút erőteljesek, így nyugodtan mondhatunk még grapefruitot sőt, kerek-perec citromot is. Negatívumként mindenféleképpen kiemelendő az erőteljes kén, pozitívumként pedig a szellőzéssel megjelenő zamatosság.

Verdikt: Megéri az árát? Nos, most a Didliben 999 forintot kérnek érte. Bevallom, nekem nagyon nem nyerte el a tetszésemet, szubjektív okokból: nem szeretem az ilyen magas savtartalmú borokat. Kiknek ajánlanám mégis? Nos, ha a nagypapádat várod a barátaival és szeretnék valamivel szétcsapatni az extra zsíros bográcsos pörköltet, akkor imádni fognak érte. Továbbá még vörösborfröccsnek is ideális, forró napokra. Minden más esetben én a szupermarket polcain hagynám és szimplán tovább sétálnék, van jó választás ebben az árkategóriában is. Egy dolgot még pozitívumként kiemelnék: relatív őszintén hozza a táj klímájának jellegzetességeit.