Fantáziakávé és Don Quijote hordói 291. Oristan Crianza 2015 Bodegas Lozano

Kóstoltam: 2019. szeptember

Oristan Crianza 2015 Bodegas Lozano
Oristan Crianza 2015 Bodegas Lozano

A palack rövid története, hogy még múlt hónap végén mentünk Egerbe. Bekészítettem magamnak egy üveg Insolitot, hogy majd kóstolom, viszont jól itthon hagytam. Jelen palack a borospincében pihent, szerintem még pár hete/hónapja vehettem, amikor spanyol hét volt a Didliben. Így került felbontásra most. Jó tanács: az soha nem árt, ha van elfekvőben pár palack költséghatékony Tempranillo!

A borítóképről: egy fénykép Miguel de Cervantes könyvének két főszereplőjéről: Don Quijote de la Mancha és Sancho Panza.
Attribution: wikipedia, רנדום [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]
További érdekesség: Habár a mű eredetileg El ingenioso hidalgo Don Quixote de la Mancha címen jelent meg, a modern spanyol nyelvben a főszereplő nevét már Don Quijote-ként írják.

A könyv eredeti borítóképe
attribution: wikipedia, Juan de la Cuesta (impresor); Miguel de Cervantes (autor) [Public domain]

Külcsín

Az üveget elegáns címkékkel és meglepő módon parafadugóval látták el. Egy matrica jelez egy brüsszeli ezüstérmet. A hátsó címkéről kiabál a La Mancha, mint eredetmegjelölés (igen az a La Mancha, ami Don Quijote de la Mancha nevében is szerepel), Kiderül, hogy ez egy Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Shiraz cuvée továbbá kávés, dohányos és gyümölcsös ízt ígér „jól integrált” hordós jegyekkel. Nézzük hát!

Elnézést, van önöknél egy üveg költséghatékony Tempranillo elfekvőben?
Kép attribution: wikipedia, Armand-Louis-Henri Telory [Public domain]
Elnézést, van önöknél egy üveg költséghatékony Tempranillo elfekvőben?
Kép attribution: wikipedia, Armand-Louis-Henri Telory [Public domain]

Szín és illat

Pohárba töltve a nedű élénk cseresznye színben pompázik, a könnyek színezetlenek és közepesen lassú tempóban ejtőznek lefelé a pohár falán. Illatában elsősorban a tölgyes-hordós jegyek dominálnak egy kellemesen nagy adag füstösséggel, emellett az alkohol kipárolgása az, ami még karaktert kölcsönöz az illatnak. Hosszabb szellőzés után megjelenik a gyümölcsösség is az illatában.

Ízvilág

Vajon miért írták rá a kávéízt a palackra? Don Quijote vad fantáziálása lenne csupán, vagy valójában szélmalom? Nos… A nedű ízében a mediterrán fűszeresség hihetetlenül karakteres, leginkább egy mediterrán pinea erdő illatával tudnám asszociálni (igen, az ízt az illattal. Maradjunk kicsit fantáziadúsak). Emellett a tannin… óriási (tudod, mint a szélmalmok). Emberi nyelvre lefordítva: a tanninok sokkal karakteresebbek a savaknál. Ezért a tannin vonalon legalább a fekete teát mindenféleképpen említsük meg, mint íz(élmény), de kiegészíthetjük ezt dohánnyal és gyógynövényes fanyarsággal is.

Gyümölcsösség szempontjából elsősorban a csipkebogyót érezni ki az ízén, de mondhatunk még cseresznyét is. Amint azt fent már említettem, a savak kifejezetten visszafogottnak hatnak, Sancho Panzaként törpülnek el a szikár tannin mellett. Maradványcukor-tartalma szinte már nincs is, csontszáraz érzetet kelt a nedű, viszont a hordós jegyek csoportjából még a vaníliát megemlíthetjük. Negatívumként egy dolgot mondhatunk, szellőzés után a roppant karakteres tannin kicsit átfordult csikorgós gumi úszósapkába, de ebben az árkategóriában ez több, mint bocsánatos. Visszatérve a palackon írt jól integrált hordós jegyekre és a kávéra… Nos, újabban, mintha a jól integrált szót mindenki arra használná, hogy k*rvaerős, de ne ijedj meg tőle! Jelen esetben tényleg karakteresen kiérződnek a hordós jegyek, de a tannin mellett kénytelenek háttérbe szorulni. A kávé… legyen egy kis fantáziánk! Mondjuk azt, hogy igen.

Óriás tannin vagy szélmalom?
Attribution: wikipedia Armand-Louis-Henri Telory [Public domain]
Óriás tannin vagy szélmalom?
Attribution: wikipedia Armand-Louis-Henri Telory [Public domain]

Verdikt

Megéri az árát? Nos, mivel régebben vettem, a pontos értékre nem emlékszem. Internetes keresés alapján €3 körül mozog az ára. Milliószor elmondtam már, hogy ennyiért lehet már kellemes spanyol Tempranillókat és Tempranillo alapú cuvéeket kapni. Tehát természetesen igen a válasz. Elsősorban társasági összejövetelekre ajánlanám, mert így relatív gyorsan elfogy, a szellőzés után megjelenő kellemetlenségek nélkül. Viszont egy forró nyári napon (jövőre) egy Sangria alapanyagaként válhat Don Quixote igazi szupersztárrá.

1 Comment

Add Yours →

Ha szeretnél hozzászólni...