Fürdőruha nélkül 387. Arthur Weysbeck Pinot Noir 2018 Vin d’Alsace

Kóstoltam: 2021. március

A palack rövid története és a bevezető most kicsit hosszabb a szokásosnál, ezért ha csak a borelemzésre vagy kíváncsi görgess le addig, amíg a bor nevét, Arthur Weysbeck Pinot Noir 2018 nem látod ismét!

Szóval, még tavaly akartam egy Pinot Noir hónapot tartani és habár ez nem jött össze, eldöntöttem, hogy idén ezt pótlom, időszűke miatt persze nem egy hónap alatt, kicsit elnyújtva. Az első ilyen Pinó elemzésem egy Burgundi volt: e.a.r.l. Sainson-Rossignol Bourgogne Pinot Noir 2017.

Jelen bejegyzés viszont inkább egy felkészülés egy másikra, ugyanis van itthon elfekvőben egy 2009-es alsace-i Pinot Noir. Így, mielőtt bármibe is belekezdenénk, kicsit elemezgessük ki a borvidék sajátosságait!

Alsace

Neuf-Brisach a wikipédián
attribution: Jean-Pierre Lozi, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons
Normális ember biztos nem Neuf-Brisach-ról rakna be borítóképet a borvidékről szóló bekezdéshez… de annyira csodálatos! Bakancslistás hely. Wikimedia commons fénykép.

A terület a történelem folyamán sokszor volt német kézen is, továbbá mivel a Rajna adta sokáig a legfőbb szállítmányozási lehetőséget, sok „németes” hatást találunk itt. Jellemzően fajtaborokat készítenek, szinte csak fehéreket. A legelterjedtebb a Rajnai Rizling és a Gewürztraminer, de magas a Pinot Gris, azaz Szürkebarát részaránya is. Ez utóbbinak külön érdekessége, hogy az első tőkék állítólag (!) Tokajból kerültek oda. Fontos, hogy csak állítólag, mivel a sztori több sebből vérzik. A Pinot Noir csak az ötödik legelterjedtebb szőlőfajta a területen.

A borvidék talaj szempontjából sokszínű (olyannyira, hogy az egyik francia szakkönyv már mozaikként emlegeti), földrajzi adottságai miatt száraznak és naposnak számít, viszont kifejezetten északinak mondható: Bourgogne-tól feljebb, többé-kevésbé Champagne-nyal találjuk egy vonalban.
Ennek eredményeképp a telek hidegek és a nyári átlaghőmérséklet csúcsértéke sem emelkedik 26°C fölé. Fontos figyelembe venni, hogy ez egy átlaghőmérséklet átlagolásának felső értéke, mégis az egyik időjárás oldalon azzal viccelődnek, hogy nyugodtan otthon hagyhatod a fürdőruhát, ha oda mennél nyaralni.
Itt lábjegyzetként hozzáfűzném, hogy 2019-ben a strasbourgi hőmérséklet rekord 38.8 °C-ra emelkedett, így ha megfogadtad a tanácsukat akkor maximum csak fürdőruha nélkül fürdőzhettél. Persze a franciák elfogadóak. Már megint elkalandoztam…

Pár flûte d'Alsace egy kiskocsin a Wikipédia egy képén.
Attribution: Andreea_Blog, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons
Pár flûte d’Alsace egy kiskocsin. Vajon miért vannak lekötözve? Nos…

Alsace-ra visszatérve természetesen a hűvös klímának köszönhetjük, hogy szinte elsöprő többségben találunk itt fehér fajtákat. Vannak kései szüretelésű boraik is (habár a francia ízlésnek köszönhetően ezeket leszámítva csak száraz borokat készítenek). Különlegesség az alsace-i palack avagy a flûte d’Alsace: hosszúkás és még a Pinók esetében is áttetsző. Ja, igen és roppant borulékony… Említésre méltó, hogy készítenek itt pezsgőt is, ami Crémant d’Alsace néven fut. Na, nézzük jelen borunkat!

Arthur Weysbeck Pinot Noir 2018 Vin d’Alsace

Ó, az a csodás 1:1 képarány! Kilóg a fél címke!
Arthur Weysbeck Pinot Noir 2018 Vin d’Alsace
Ó, az a csodás 1:1 képarány! Kilóg a fél címke!
Arthur Weysbeck Pinot Noir 2018 Vin d’Alsace

Külcsín

Palackunk a fent már említett flûte d’Alsace, azért valljuk be szokni kell, hogy vörösbor átlátszó üvegben kerül elénk. Az elülső címke kifejezetten díszesnek mondható, habár az arany színű „réserve particulière” számomra már visszás, tekintettel arra, hogy a mAUdaras hypermarket saját forgalmazású termékéről van szó. A hátsó címkéről kiderül a 12,5%-os alkoholtartalom, továbbá franciául olvashatjuk, hogy friss, száraz és gyümölcsös (kereken összefoglalták a lényeget), majd tulajdonképpen a teljes fennmaradó helyet az foglalja el, hogy felsorolják, milyen ételek mellé fogyasszuk. Itt persze nagy a szórás: a vadmadaraktól, grillételeken át a felvágottig… azért a charcuterie mennyivel jobban hangzik nem?

Palackunkat magas minőségű plasztikdugó zárta, többek között azért mert egy ilyen üveget (a hozzám hasonlókon kívül) senki nem fogja elfektetve tárolni (amíg fel nem dönti párszor). Ez számomra kicsit illúzióromboló volt, de spoiler alert, kb ez lesz borunk egyetlen hiányossága!

Szín és illat

Ezen a vágáson pedig semmi nem látszik, csak a művészi önkifejezés. De, az nagyon!
Arthur Weysbeck Pinot Noir 2018 Vin d’Alsace
Ezen a vágáson pedig semmi nem látszik, csak a művészi önkifejezés. De, az nagyon!
Arthur Weysbeck Pinot Noir 2018 Vin d’Alsace

Pohárba töltve a nedű enyhén áttetszőbe hajló, visszafogott cseresznye színben tündököl viszont kifejezetten olajos érzetet kelt. A könnyek egy örökkévalóságig ottmaradnának a pohár falán.
Illatát bontáskor gyümölcsök uralták, valamennyi szellőzés után viszont átveszi ezek helyét a visszafogott, mégis domináns bőrösség (nem tudom mennyire érződik, hogy próbálom mindenáron kerülni az elegáns szó túl gyakori használatát, még akkor is, ha teljesen indokolt lenne). Mellette találunk dohányosságot sok-sok gyógynövényt és az alkohol a 12,5%-ot meghazudtoló kipárolgását is.

Ízvilága

Könnyek a fényben
Arthur Weysbeck Pinot Noir 2018 Vin d’Alsace
Könnyek a fényben
Arthur Weysbeck Pinot Noir 2018 Vin d’Alsace

Az illatában már említett bőrösséggel kell kezdenem, ami egy roppant kellemes alapkaraktert ad neki. Legalább ugyanennyire fontos borunk gyümölcsössége, itt elsősorban a cseresznyét emelném ki, mellette epret és valamennyi málnát is. Van egy hangyányi fűszeressége is, ami fekete borsot idéz és visszafogott dinamizmust kölcsönöz ízvilágának.

A tanninok elsősorban a korty végén és (hosszú) lecsengésében köszönnek vissza, kellemes gyógynövényességgel, dohánnyal, kevéske fekete teával. Savai visszafogottak, leginkább a fent már említett epret írnám ismét ezen a vonalon ismét.

Ízvilága kiegyensúlyozott, könnyed, visszafogottan karakteres… és ez egyszer még megengedem magamnak azt a szót, hogy: elegáns. Nem szeretem a verdikt előtt lelőni a poént, de úgy fogyott el palackunk tartalma szinte pillanatok alatt, hogy Rita nem preferálja a vöröseket én pedig nemigen szoktam a Pinót a kedvenc borszőlőim közé sorolni.

Bor és művészet

Mindenféleképpen olyan festményt szerettem volna választani, amin leginkább a cinóbervörös szín dominál. Borunk gyümölcsössége, könnyed, visszafogott, de izgalmas karaktere miatt egy törékenyebb nőalakot kerestem, habár kifejezetten se nőiesnek, se férfiasnak nem mondanám az italt. A verdiktben ezt bővebben kifejtem. Továbbá, ha már a fürdőruha nélküliséget említettem a bevezetőben, Luis Ricardo Falero képei szinte már kiabáltak. Tehát Luis Ricardo Falero A beauty című képe.

Luis Ricardo Falero A beauty című képe a Wikipédián
attribution: Luis Ricardo Falero, Public domain, via Wikimedia Commons
Luis Ricardo Falero A beauty című képe a Wikipédián

Verdikt

Megéri az árát? MAUdarasék egy híján 3500 ft-ot kérnek érte. Két dolgot emelnék ki. Egyrészről Pinók mindig magasabb átlagáron futnak, mint a többi fajtabor, akár hazai, akár külföldi viszonylatban is vizsgáljuk őket. Így ez az összeg egyáltalán nem mondható magasnak, míg ha első ránézésre annak tűnik is.
Ha hozzávesszük, hogy könnyed gyümölcsössége miatt roppant könnyen csúszik, ugyanakkor karakteres is, kifejezetten jó választás lehet. Merném állítani, hogy kis túlzással szinte bárkinek ízlene egyéni preferenciától függetlenül és roppant gyorsan el fog fogyni. Habár fürdőruha nélküli úszkáláshoz lehet, nem lesz elég egy palack…

1 Comment

Add Yours →