GyümölcsTömeg 409. Thummerer Bertram egri cuvée 2017

Kóstoltam: 2021. december

Bevezető helyett két anekdota a Bertramról: Az egyik, hogy mindig van a pincében pár üveggel azokra az alkalmakra amikor már túl vagyunk az „ízelemezgetős” mennyiségen vagy ha fröccsözni szeretnénk, mert a vörösborból készített fröccs és a könnyű, hétköznapi bor kategóriákban barátaim körében toronymagasan vezet minden más előtt. Természetesen osztom véleményüket.

A második kicsit teátrálisabb. A Bertram cuvée nagyon közel áll a szívemhez, mert annak idején ez volt az első bor, aminél megtapasztaltam, milyen jelentős különbségek lehetnek két évjárat között. A 2008-asat imádtuk, már akkor is a Thummerer belépő árkategóriás (de még parafadugóval zárt üvegben kapható) cuvée-je volt. Az egyik diszkontlánc állandó kínálatához tartozott és gyakran vettünk belőle egy-egy péntek vagy szombat estére. Egy alkalommal más ízvilágot tapasztaltunk és akkor derült ki, az már a 2009-es volt. Sajnos azt már sokkal kevésbé szerettük. Ezután egy-két évig nemigen kóstoltam, de azt biztosan mondhatom, hogy az utóbbi néhány évjárat már verhetetlen ár-érték aránnyal rendelkezett. A ’12-esről és ’15-ösről írtam elemzést és habár a ’16-osról nem, az első bekezdésben kimondatlanul is róla regéltem. Na, nézzük a ’17-eset!

A külcsínnek most nem szentelnék egy egész bekezdést, évek (sőt talán több, mint egy évtized óta) ugyanaz a címkedesign, talán annyi lehet kiemelendő, hogy csalósan a hátsó címkén szerepel az évjárat. Megjegyezném viszont, hogy egy négy éves borhoz képest lehengerlően gyümölcsös, még akkor is, ha kicsit spoilerezem a később leírtakat (úgyis megtettem már a legelső bekezdésben is). A hátsó címkéről derül ki a 13,5%-os alkoholtartalom is.

Szín és illat

Thummerer Bertram egri cuvée 2017 pohárba töltve
Thummerer Bertram egri cuvée 2017 pohárba töltve

Pohárba töltve közepesen mély cseresznye színben tündököl, kevéske bíbor árnyalattal. A sasszeműek hangyányi téglásságot talán láthatnak a peremen (főleg, ha szakértőre itták magukat). A könnyek meglepően teltek, enyhén színezettek és kifejezetten komótosan csordogálnak csak a pohár falán.

Illatában az alkohol kipárolgása markáns, mellette még jó adag gyógynövényesség emelhető ki borsmentával és hosszabb szellőzés után fűszerességgel.

Ízvilága

Amint korábban már elhintettem, gyümölcsös vetülete a leginkább hangsúlyozandó. Mondhatni, gyümölcsbomba, egyfajta fekete-erdei egyveleg. Ha valamit mégis hangsúlyozni szeretnék, az a fekete ribizli és a szeder lenne, de kis túlzással bármit írhatnánk erre a vonalra, ami bogyós, legyen fekete vagy piros. Olyannyira, hogy savaiban is leginkább az áfonyát emelném ki (ami amúgy a lecsengésében is szépen elkísér).

Tanninjai hangsúlyosak, markánsak, elsősorban héjasak. Itt fekete teát és fekete olívát jegyzeteltem. Fűszeressége említésre méltó, ahogy a kéntartalma is.

Ahogy már írtam, nagyon szeretjük fröccsként (is). Egyszer majd kicsit részletesebben is kiegészítem ezt a posztot erre vonatkozó információkkal, de legyen most elég a következő: ízvilágában áttolódik egy meggy- és áfonyajoghurtos irányba és roppant hangsúlyosan megjelenik a fekete csokoládé is. A nyári forróságban számomra verhetetlen!

Bor és művészet

Borunk ízvilágának képi megjelenítésére Jehan Georges Vibert The comparison című képét választottam. A férfi szikár alkata jól szimbolizálja a nedű relatív könnyedségét, ruháinak vörös árnyalata gyümölcsösségét. Csak, hogy belelássunk valamit a kép üzenetébe: jelen cuvée-nk a Bordeaux-i Hármasra épül (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc és Merlot) amikhez a Kékfrankos ad magyar vetületet. Az előbbi hármat az oldalra fésült hajtincs szimbolizálhatja, az utóbbit az eltökélt tekintet. Asszociálni tudni kell, inkább értékeljünk!

 Jehan Georges Vibert The comparison című képe a Wikipédiáról linkelve
Attribution: Jehan Georges Vibert, Public domain, via Wikimedia Commons
Jehan Georges Vibert The comparison című képe a Wikipédiáról linkelve

Verdikt

Megéri az árát? Az Ünnepek előtt, ügyesen időzítve egy híján 1200ft-ért tették polcra a diszkontláncban. A választ már lelőttem az első bekezdésben. Ennyi pénzért csodát ne várjunk, viszont egy olyan gyümölcsbombát kapunk, aminek kellemes karaktere a tömegek kedvére való. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a következő: visszamentem venni néhány palackot, hogy feltöltsem a készleteket a pincében, de pár nap alatt úgy elkapkodták, hogy se Pesten se Egerben nem volt már belőle szinte egyik üzletükben sem.