Gyűrött lepedő 352. Mumm & Co. Jahrgangs Sekt Dry

Kóstoltam: 2020. május

A palack rövid története, hogy még tavaly karácsonyra kaptam egyik ismerősömtől, mondván ez a kedvenc pezsgőjük és mostanra sikerült megkóstolnom. A palack történeténél sokkal érdekesebb a pincészet története (ha csak a pezsgő elemzésére vagy kíváncsi, görgess le addig amíg a nedű nevét – Mumm & Co. Jahrgangs Sekt Dry – nem látod ismét).

Mumm & Co.

Egy rövid netes keresés után az ember kettőt lát. Mármint két Mumm pezsgőpincészetet! Az egyik Németországban Mainz városánál, a Rajnánál Mumm & Co. néven fut, míg a másik Franciaországban Champagne régióban, Reimsben, G. H. Mumm néven ismeretes. Természetesen a francia sokkal híresebb (jelen palackunk a német Mumm pincészettől van), mert… tudod, Champagne.

A két pincészet története amúgy nagyon régre nyúlik vissza, a Mumm egy nagy német nemesi család neve. Eredetileg Peter Arnold Mumm három fia hozta létre pezsgőpincészüket Németországban, amit édesapjukról neveztek el (ekkor a vállalat és pezsgői P.A. Mumm néven voltak ismertek). Később tovább terjeszkedtek Champagne-ba. 1852-ben viszont, az egyik testvér halálakor családi nézeteltérés következtében a pincészet úgymond kettészakadt, a francia és a német ágak külön kezdtek el működni, a fent már említett, mai napig használt neveken. Azt gondolná az ember, ha pezsgőgyárad van, az élet egy habostorta, móka és kacagás; de nem. Egy ismerőstől hallottam egy mondást: Mindenki a maga szintjén nyomorog. Van benne igazság.

Német pezsgő?

Első ránézésre meghökkentőnek tűnhet, de a német pezsgők és fehérborok egész jó hírnévnek örvendtek régebben. Ennek a legfőbb oka, hogy amíg a technika nem engedte meg, hogy kontrollálni lehessen a borkészítés szinte minden apró mozzanatát, kifejezetten fontos volt, hogy szüretkor a környezet hőmérséklete alacsonyabb volt (hiszen eléggé északi ország) így a termés nem melegedett fel annyira, megőrizvén a gyümölcsös, friss ízeket. Egyébként ez volt Champagne hatalmas előnye is régen, ami segített megalapozni hírnevét.

Németországi borszőlők eloszlása grafikon a Wikipédián
attribution: Tomas er / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)
Németországi borszőlők eloszlása grafikon a Wikipédián

Amúgy Németországra visszatérve a változatosság kedvéért a borszőlő termesztése a rómaiak idejére vezethető vissza. Manapság amúgy a legelterjedtebb borszőlő itt a Rizling, habár lassan de biztosan jönnek föl a vörösek is, mint a Pinot Noir, vagy helyi nevén Spätburgunder (nem túl kreatívak a névválasztással ugye?), a fogyasztói igények és a globális klímaváltozás hatására.

Mumm & Co. Jahrgangssekt Dry Limitierte Art Edition és az orgona
Mumm & Co. Jahrgangssekt Dry Limitierte Art Edition és az orgona

Sekt

A Pink Lady 326. Hungária Extra Dry Rosé és a ráadás unokahúga: Törley Excellence Pinot Noir Rosé Dry című elemzésem borítóképe
Kattintva elérheted
A Pink Lady 326. Hungária Extra Dry Rosé és a ráadás unokahúga: Törley Excellence Pinot Noir Rosé Dry című elemzésem borítóképe
Kattintva elérheted

A pezsgőkre visszatérve a nedű nevében a Sekt pezsgőt jelent németül. A német pezsgők (jobban hangzik, mint a Sektek nem?) elsöprő többsége a Charmat módszerrel készül. A Törley Excellence Pinot Noir Rosé Dry pezsgőről szóló elemzésemben leírtam a módszer lényegét. Ami még külön kiemelendő, hogy jellemző a németekre, hogy a pezsgőiket (főleg az átlagos árkategóriában) import olasz, spanyol vagy francia alapborból csinálják vagy részben (úgymond keverve… bocs házasítva) vagy teljes egészében. Amúgy jelen pezsgőnkön nincs is eredetmegjelölés (habár nem is divat ez máshol sem ebben az árkategóriában). Azokat a német pezsgőket, amik csak és kizárólag német termésből készülnek Deutscher Sekt néven árusítják. Na, nézzük az elemzést!


Mumm & Co. Jahrgangs Sekt (Jahrgangssekt) Dry

Mumm & Co. Jahrgangssekt Dry Limitierte Art Edition és az orgonaszirmok
Mumm & Co. Jahrgangssekt Dry Limitierte Art Edition és az orgonaszirmok

Külcsín

Jelen palackunk egy limitált „művészi” ill. art kiadás, ezért egy gyűrött lepedőt ábrázoló átlátszatlan fólia borítja azt. Mi másra is asszociálhatnánk a gyűrött lepedőről, mint a művészetre nem? A palack hátoldalán lévő leírásban előkerülnek a höchster Qualität, Eleganz és a Klasse szavak. Nem kell németeseknek lennünk, hogy sejtsük, miről regélnek. Kiderül még a 11,5%-os alkoholtartalom. A palackot parafadugó zárta.

Mumm & Co. Jahrgangssekt Dry Limitierte Art Edition pohárba töltve
Mumm & Co. Jahrgangssekt Dry Limitierte Art Edition itt még fuvola pohárba töltve

Szín és illat

Pohárba töltve a nedű zepes szalmasárga színben tündököl, valamennyi zöldes árnyalattal. Elképzelhető, hogy a cuvée részben Chardonnay, habár erre való utalást nem találtam a palackon, se a neten. Fehérboros pohárba áttöltve, roppant telt, lassú könnyeknek lehetünk szemtanúi, egyértelműen a cukortartalomnak köszönhetően (egy száraz pezsgő sokkal több cukrot tartalmaz, mint egy száraz bor). A bubikkal kapcsolatban kiemelendő, hogy jól telepakolták velük a nedűt és igencsak kitartóan meg is maradtak (ezt írják amúgy a netes oldalukon is).

Illatában kifejezetten a vajasság dominál, de mellette találunk még egy jó adag fanyarságot is, elsősorban dió képviseletében. Illatának savanykás vetületéről a citromfüvet írnám, továbbá kiemelendő még a pezsgőknél többé-kevésbé gyakori, animális, bőrös illat is.

Ízvilága

A bubik roppant karakteresek és kitartóak: jó sokáig kellett forgatni a borospohárban, hogy eltűnjenek végre, hogy az egyéb illatokat és ízeket is érezhessem. Az illatánál már említett vajasság is karakteresen megjelenik. Gyümölcsösség vonalon a zöld almát és a barackot, fanyarság vonalon barackmagot és szőlőmagot (jé, komolyan?) emelnék ki. Savak terén visszautalnék a már említett zöld almára, majd kiegészíteném citromhéjjal.

A magasnak egyáltalán nem mondható alkoholtartalma viszont elég vodkás ízű beütést kölcsönöz a pezsgőnek, én ezt egy kicsit otrombának éreztem. A ként még mindenféleképpen kiemelném, mint negatívum.

Pezsgő és művészet

Jelen nedű ízvilágának képi ábrázolására egy ismeretlen szobrász Venus Callipyge című munkáját választottam. A nőalak teltkarcsúsága jól szimbolizálja a nedű cukortartalmát, térdei és bokái az alkoholtartalmát. Érdemes rákeresni a neten (ez a nápolyi múzeumban van kiállítva, így a „Venus Callipyge Naples” a leginkább alkalmas keresőszó) több, másik fényképre is, elsősorban az arcáról: jelen fényképen a fények a kedvességet emelik ki benne, más képeken viszont jobban érződik a karakter.

Vajon Vénusz ilyen pezsgőt ivott volna? Hát… ha német lett volna és vastag bokájú, akkor gyanítom, valami hasonlót.

ismeretlen szobrász Venus Callipyge című munkája a Wikipédián
attribution: Rijksmuseum / CC0
ismeretlen szobrász Venus Callipyge című munkája a Wikipédián

Meg persze még egy dolog a képválasztás kapcsán: mire asszociálunk a gyűrött lepedőről, ha nem a művészetre? Na, inkább értékeljünk!

Verdikt

Megéri megkóstolni? Az ára egy lehelettel €6 alatt van. Ez az ár (valamelyest) magasabb, mint amit a hasonló minőségű pezsgőkért szokás kérni. Érdemes lehet venni belőle, ha az ember egy hétköznapi belépőt szeretne a német pezsgők világába. Mindent összefoglalva én nem voltam tőle elragadtatva, de a vélemény egy szubjektív dolog. Utólagos módosítás (2023-ban): Rita megkérdezte tőlem, hogy mi volt az a német pezsgő, amit egyszer régebben kóstoltunk, mert annyira ízlett neki!