Hamvas Béla – A bor filozófiája és 378. Bott Frigyes Kadarka 2018

Kóstoltam: 2020. október

Ha csak a bor elemzésére vagy kíváncsi, görgess le addig, amíg a Bott Frigyes Kadarka 2018 főcímet nem látod ismét.

Jelen bejegyzés apropóját az adta, hogy amikor Bott Frigyes Just Enjoy White 2019-es évjáratának elemzéséhez gyűjtöttem infót, meglepődve olvastam, hogy Bott Hamvas Bélától idézett, A bor filozófiája című könyvéből.

Bott Frigyes Just Enjoy White 2019 pohárba töltve: impresszív könnyek
Bott Frigyes Just Enjoy White 2019 pohárba töltve: impresszív könnyek

Hamvas filozófiai fejtegetései nagyon nehéz olvasmányt képeznek, ezért nem lesznek soha népszerűek (szerintem). Ellenben valódi kincs minden műve, mert hatalmas tudása mellett rendelkezett valamivel, ami a nagy hagyományok ősi tanításainak helyes értelmezéséhez elengedhetetlen: tisztán látta, sőt érezte a szimbólumokat, azok nyelvét, amik mint kulcsok, nyitják meg az időtlen tanítások jelentését.

Ez a könyv viszont más mint a többi, mivel nem a szokásos, szinte már kínosan precíz hangnemében íródott; véleményem az, hogy az öreg anno leült egy demizson borral és úgy írta meg a művet együltében, hogy közben irdatlanul berúgott. Nem egy hosszú esszé, mindössze száz oldal, egy imakönyv méretű, kis alakú kiadásban, egy-két óra alatt figyelmesen végigolvasható. Ezért eldöntöttem, hogy egyszer kiülök a pincéhez és elolvasom. Nem egy demizsonnal, csak egy üveggel. Bott Frigyes Kadarkájával. Tudnod kell rólam, hogy nem szeretem a Kadarkát, mégis életem legjobb Kadarkáját tőle ittam a borkóstolójukon.

Délelőtt még volt egy online filozófia óra, kiértem a pincéhez, most kivételesen nem dolgozni mentem. Elolvastam a könyv első nagy logikai egységét (józanul, az a rész ezt kívánja meg). Megcsináltam a fotókat. Addigra elállt az eső és kisütött a nap. A pince kertjében a pár óráig tartó vénasszonyok nyarában elolvastam a maradékot. Aztán megírtam jelen elemzés vázlatát. Nem ittam meg az egész üveggel, hagytam egy kóstolót Ritának is.

Bott Frigyes Kadarka 2018 és Hamvas Béla - A bor filozófiája
Jó párost alkotnak
Bott Frigyes Kadarka 2018 és Hamvas Béla – A bor filozófiája
Jó párost alkotnak

Hamvas Béla – A bor filozófiája

A könyvet olvasva végig ott volt valahol elmém egy rejtett zugában, hogy OK, mi mást fogok írni róla, mint amit már legutoljára is, hogy olyan érzés olvasni, mint egy nagy tudású filozófia professzorral együtt inni és egy borgőzös monológját hallgatni? Hogy azoknak, akik nem ismerik Hamvas munkásságát, minden bizonnyal semmitmondónak fog bizonyulni a könyv? Vagy, legalábbis a második harmada, mert a többit meg nem fogják érteni és/vagy megbotránkoznak rajta. Mert botránkozni való akad benne bőven. Ezért úgy döntöttem, egy apróbb mozzanatot emelek ki.

Imakönyv ateistáknak?

Hamvas első sorai, hogy korunk (’45 nyarán írja a művet) ínségének nevezi az ateizmust, az ateistákat sántákhoz és vakokhoz hasonlítja, de mindenekelőtt: azzal nyit, hogy az ateistáknak ír imakönyvet. Csak a könyv utolsó oldalairól derül ki: szeretetből. Azért, mert szereti őket (is).

Szóval imakönyvet. Ateistáknak. Persze nem a szokványos definícióval. „Vallástalan ember nincs” – mondja, majd később hozzáteszi: „Az ateista bigottéria neve materializmus. Ennek a vallásnak három dogmája van: lélek nincs, az ember állat, a halál megsemmisülés.”.

Ezek után érdemes lenne feltennünk a kérdést: Az ateisták imakönyve miért pont a borról (vagy inkább annak metafizikájáról) kell, hogy íródjon? Habár a válasz (jól elrejtve) benne van a könyvben, nem szeretném lelőni a poént. Inkább itt egy értelmezés, ami lényegében ugyanezt mondja el, csak más szavakkal.

Isten a sonkában és a csókban

Hamvas kijelenti: ahhoz, hogy az ateisták is meghallják mondanivalóját, Istent más néven kell illetni, mint mondjuk csók, mámor vagy főtt sonka. Miért?

A könyvben megjelenik egy kifejezés, az absztrakt élet. Kicsit leegyszerűsítve ezt úgy jellemezhetjük, hogy az egyén mellett elszalad az élet, nem éli azt meg. Nem él közvetlenül, nincs benne igazán, helyette jobb esetben csak távolról, elméjén keresztül próbálja azt leképezni, kevésbé szerencsés helyzetben inkább csak analizálja azt.

Mindegy mennyit csókolsz, mennyi főtt sonkát eszel, ha nem vagy ott a pillanatban, ha nem éled meg azt, az kifakul, értékét veszti. Pontosan ezért jelenik meg a túlfogyasztás vagy, Hamvas szavaival a „túlzott aktivitás, mint kárpótlás”.

Véleményem szerint, ha az emberek ugyanúgy élnék meg a tízezredik csókot, mint az elsőt, a tízezredik szelet sonkát, mint az elsőt, nem épülhetnének iparágak a magányos emberekre, vagy a kórosan elhízottakra. Nem olyan állapot ez a fajta életfosztottság, mintha sánták és vakok lennénk? Talán sokkal rosszabb is.

Habár sok minden másról is szól a könyv, számomra az élet mélységének megélése az az apró üzenet, amivel a leginkább azonosulni tudtam. Szívem szerint a csók, mámor és főtt sonka szavak mellé még bekerült volna a felemelő zene és művészet, de ha más nem is, legalább a tiszta, csillagos ég alatt való fetrengés. Biztos vagyok benne, hogy ez az, ami hacsak talán egy-egy apró pillanatra is, kitágít az Abszolútba. Nevezhetjük Istennek is. Feltehetnénk a kérdést, hogy miért nem a csillagos égről írt könyvet? Nem véletlen, hogy a bort választotta, de célszerűbb inkább magát a könyvet elolvasnod. Elvégre jelen írásom csak egy magyarázat, értelmezés. Egy magyarázatról, értelmezésről. Szubjektív absztrakció. Jöjjön inkább a bor!

Bott Frigyes Kadarka 2018

Bott Frigyes Kadarka 2018 már pohárba töltve
A címkéről már megint nem csináltam külön képet
Bott Frigyes Kadarka 2018 már pohárba töltve
A címkéről már megint nem csináltam külön képet

Külcsín

A csomagolás minőségi, a címke egyszerű (talán túlzottan is), viszont roppant informatív. Kiderül, hogy mindössze 1990 (!) palack készült belőle, a biodinamikus művelés és a „hamburger módszer” (amiről egyrészről részletesen írtam a Just Enjoy White elemzésemben, másrészről fájdalmasan rossz névnek tartom: ha egy avatatlan olvassa, pont nem arra a természetességre fog asszociálni, ami borunkat jellemzi). A hátsó címkéről csak a 12,5%-os alkoholtartalom lehet hasznos információ. Szerintem jobb ötlet lett volna a „hamburgert” a hátsó címkére áttenni, így a front címke letisztultabb és puritánabb lenne. Gyanítom ezek voltak az eredeti cél.

Szín és illat

Bott Frigyes Kadarka 2018 az ég alatt
Bott Frigyes Kadarka 2018 az ég alatt

Pohárba töltve a nedű közepes cseresznye színben tündököl, viszont egészen áttetsző. Ránézésre amolyan eperszörpös de nincs ezen meglepődni való, elvégre Kadarkáról van szó. A könnyek közepesen teltek csak, ellenben csigalassú tempóban csordogálnak csak a pohár falán. Nem sietnek sehova. Ha az időnek, vasfoga mellett könnyei is lennének, azok ilyenek lennének. Jó sokáig szerencsétlenkedtem a fényképek elkészítése közben és azok csak várakoztak ott, minden egyes újabb beállítást, finomítást.

Bott Frigyes Kadarka 2018 és az idő könnyei
Bott Frigyes Kadarka 2018 és az idő könnyei

Illatában egy természetes, vegetális fanyarság a leginkább karakteres. Nem meglepő ez, nyitott kádban erjedt, ahol a legalsó réteget taposott egész fürtök, a középsőt érintetlen egész fürtök, a felsőt pedig kézzel bogyózott érintetlen szemek képezték. Az egész fürtök miatt jellemző Bott boraira ez a vegetalitás, nem csak a borok illatában, hanem ízében is.

Visszatérve az illata fanyarságára, az elsősorban gyógynövényes, de találunk itt valamennyi fűszerességet is. Az illata kiegyensúlyozott.

Ízvilága

Bott Frigyes Kadarka 2018
A tufáról visszaverődő vakufény átszínezi kicsit.
Bott Frigyes Kadarka 2018
A tufáról visszaverődő vakufény átszínezi kicsit.

Itt viszont a fűszerességé a főszerep, ami elsősorban fűszerpaprikát idéz, de csak olyan visszafogottan, kiegyensúlyozottan. Ez egyszer engedjük meg azt a szóvirágot, hogy elegánsan. Ha kérdeznék egyszer tőled, hogy milyen az elegáns paprika… nos ilyen 😀

Mindenféleképpen kiemelendő, hogy kifejezetten nagyon jót tett neki a szellőzés. Bontáskor könnyedebb, komolytalanabb érzetet keltett, a savak sokkal karakteresebbek voltak, de mostanra már (kb 40 oldallal, jó sok fényképpel később, napnyugta utánra) visszafogottabbá váltak, precízen ellensúlyozzák a tannint. Ha már a savakkal kezdtem, említsünk meg ezen a vonalon ribizlit, mandarint és a csipkebogyót. Tannin vonalon a gyógynövényességet hangsúlyoznám leginkább, kevés fekete teával. A használt hordós érlelés kifejezetten szubtilisan érződik csak. Talán valamennyi tölgyesség felsejlik a háttérben, ha nem tudnám, hogy volt hordós érlelés, talán ki sem találnám.

Bott Frigyes Kadarka 2018 pohárban, élfénnyel.
Bott Frigyes Kadarka 2018 pohárban, élfénnyel.

Már csak a színes gyümölcsössége miatt sem, ami megér egy külön bekezdést. Piros bogyósból lényegében bármit írhatnánk. A már említett ribizli mellett még külön hangsúlyoznám a cigánymeggyet, a cseresznyét és a málnát. Nagyon szépen egészítik ki az egyensúlyban lévő savakat és tanninokat. Habár maradványcukor tartalma alapján bőven a száraz kategóriába sorolható, visszafogottan, de mégis érezhetően megjelenik benne az érett gyümölcs zamata, egyfajta kellemes és relatív telt érzetet kölcsönözve az amúgy közepesen testes, már-már könnyed kategóriába sorolható bornak. Alkoholtartalma mindössze 12,5%, annak ízérzete is csak a háttérbe simulva jelenik meg.

Bor és Művészet

Most ismét fényképet választottam annak ellenére, hogy az eredeti koncepció egy olyan festmény volt, ami egy vékony, szikár férfit ábrázol és színvilágát dominálja a világos vörös. A vörös haj színe. Az indoklás elsősorban borunk ízében domináns fűszeresség; az, hogy közepesen testes, szinte már könnyed és színében amúgy is áttetszőbb, fakóbb.

Aztán jött a könyvelemzésnél a csillagos ég. Utaljon a művészeti alkotás a bejegyzés mindkét nagy egységére! Ezért egy fénykép a csillagos égről. Talán az Abszolútról. Talán Istenről.

Egy fénykép a csillagos égboltról
Attribution: ismeretlen fotós műve, egy wallpaper oldalon találtam
Egy fénykép a csillagos égboltról

Verdikt

Megéri az árát? Jelen palack 6000ft-ba került. Szerencsés vagyok, hogy egyáltalán tudtam szerezni belőle (talán egyszer írok a borbár/borkereskedésről, ahol vettem). Hiánycikk. Nem meglepő, ha kevesebb mint kétezer palack készült összesen. A Kadarka egyszerű borszőlő mégis, ha jelen borunkat egy mondatban szeretném jellemezni, azt írnám olyan, mint a burgundi Pinók. Bott szakértelmének köszönhető már-már precíz, de mégis természetes egyensúlyú ízvilág jellemzi, no meg az, hogy mint a Pinot Noir, a Kadarka sem tartozik a kedvenc borszőlőim közé. De, amit ki lehet hozni a Kadarkából, azt Bott Frigyes gyönyörűen kihozta belőle.

Mindezeket összegezve, számomra határozottan és egyértelműen megért ennyi pénzt. Egy kérdés merülhet fel csak. A sokadiknak elfogyasztott poharat meg tudtam úgy élni, mint az elsőt, életem legjobb Kadarkáját? Ez maradjon az én titkom!

2 Comments

Add Yours →