Haute Couture 391. Sauska Brut Méthode Traditionnelle

Kóstoltam: 2021. május

Sauska Brut Méthode Traditionnelle
Csak az üveg: ilyen gyorsan fogyasztottuk el!
Sauska Brut Méthode Traditionnelle
Csak az üveg: ilyen gyorsan fogyasztottuk el!

Palackunk rövid története most lényegtelen, beszéljünk inkább a külsőségekről! (Igen, jól érzed, hogy a bevezető helyett egyből a külcsínnel kezdünk) Már több Sauska elemzésemnél pedzegettem, hogy pezsgőiket a boltok polcain meglátva olyan érzésünk lehet, mintha azok csomagolását divattervezők alkották volna. Jelen esetben palackunk hosszúra nyúlt nyaka gondoskodik az egyediségről és hihetetlenül jól néz ki, addig a pontig, amíg el nem kezdesz azon gondolkodni, mire lehetne asszociálni a formájáról. Az már csak dob a dolgon egyet, hogy a (parafa) dugó tetején is találunk egy pontot… Jön a nyár, jönnek a lánybúcsúk, lehet poénosra is venni a dolgot.

Több komolysággal folytatva, pezsgőnk csomagolása roppant elegáns, modern és egyedi. Arról, hogy a Méthode Traditionnelle mit jelent, a Champagne Comte de Brismand Brut Reserve-ről szóló bejegyzésemben olvashatsz többet. A hátsó címkéről kiderül a 12%-os alkoholtartalom, továbbá (rövid googlizás után), hogy a pezsgőkészítés Budafokon történt. Arra, hogy a nedű alapjául szolgáló szőlő Tokajból származik-e, nincs utalás.

Szín és illat

Sauska Brut Méthode Traditionnelle pohárba töltve
Sauska Brut Méthode Traditionnelle pohárba töltve

Pezsgőnk bontásánál erős hüvelykujj izomra lesz szükséged, ha nem szeretnél lövöldözni. Pezsgőviszonylatban mérve is elég kraftos a nyomás odabenn. Viszont az odafigyelést meghálálva csodásan erőteljesen pezseg majd a pohárban is, az üveg formájából fakadóan érdemes lesz majd óvatosan tölteni.

Sauska Brut Méthode Traditionnelle palack ismét
Lehet ráfikszálódtam!
Sauska Brut Méthode Traditionnelle palack ismét
Lehet ráfikszálódtam!

Mikor már pohárba került a nedű, szalmasárga színben tündököl, meglepően formás könnyekkel (habár a szokásos fuvola pohárban fotózom a pezsgőt, kóstolni viszont pinós pohárból szoktam – tudod, mindenkinek megvannak a maga furcsa szokásai).

Illatában a szőlőmagot idéző kellemes, ámde karakteres fanyarságot hangsúlyoznám zöldalmával és az alkohol meglepően (relatív) erőteljes kipárolgásával.

Ízvilága

Ízében a gyümölcsösséget emelném ki elsősorban de ugyanakkor van elég karaktere ahhoz, hogy mindenki örömét lelje benne. Az előbbi vonalán egyértelműen ananászt említhetünk (félve írnék mellé cigánymeggyet is azért). Savai bontáskor még egészen visszafogottnak tűntek, kellemesen beleolvadtak ízének többi vetületébe, de ez ne tévesszen meg senkit! Citrusosságában egyértelműen citromhéjat írhatunk, ásványossága már-már sós, de egyáltalán nem tolakodóan. A bubik roppant élénkek, ahogy azt bontáskor már sejthettük is.

Lecsengése meglepően hosszú és karaktere itt érződik igazán. Ásványossága kiteljesedik és ezt egészíti ki még egy jó adag kenyérhéjas, toastos beütés is (vagy, ha szeretnél választékosan fogalmazni, akkor legyen inkább briós). A háttérben végig ott van egy kellemes, mégis karakteres fanyar vetület, ami kicsit megviccelős, ha a középhaladó borkóstoló nem tudná, hogy soha nem látott hordót (pezsgőknél is lehet hordós érlelés az alapbornál, persze nem ebben az árkategóriában) még talán kevés elmosódott tölgyet is felfedezni vélne a háttérben. De persze ez velem soha nem fordulna elő (na vajon ezt milyen hangsúllyal mondhattam? A self-sarcasm még angolul sem létező szó…) Alkoholtartalma dominánsabban kivehető, mint amit a 12%-tól várnánk. Kéntartalma érdekes, mert ízvilágában nem, viszont utóhatásaiban számomra már feltűnt (de tudnod kell, ki vagyok hegyezve a kénre, az egyszeri borivó értetlenkedne az előző mondatomon).

Sauska Brut Méthode Traditionnelle palack harmadjára
Csak ott mered üresen
Sauska Brut Méthode Traditionnelle palack harmadjára
Csak ott mered üresen

Bor és művészet

Habár jelen pezsgőnk kifejezetten kellemes, gyümölcsös de mégis karakteres ízvilággal rendelkezik, jelen bekezdésben most inkább a külsejéhez (értsd: csomagolás) kapcsolódnék. A palack hosszú nyakából kiindulva az első gondolatom az volt, hogy belinkelek egy képet egy kayan-törzsi asszonyról. A hosszú női nyakat találják vonzónak, ezért mindent meg is tesznek, hogy elérjék ezt, attól függetlenül, hogy ezek a módszerek természetesek vagy egészségesek-e.

Maren Humburg Pi Maria and her laughter című képe a Wikipédián
attribution: MarenHumburg, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons
Maren Humburg Pi Maria and her laughter című képe a Wikipédián

Aztán úgy döntöttem, inkább egy divatbemutatóról keresek képet, utalván a bevezetőben írtakra. A világ ezen részén a hosszú combokat, karcsú derekat és lapos hasat találják vonzónak és a nők mindent meg is tesznek, hogy elérjék ezt, attól függetlenül, hogy ezek a módszerek természetesek vagy egészségesek-e.

Egy fénykép a Crystal Couture Fashion Show & Sale-en készítve
Attribution: S Pakhrin from DC, USA, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons
S Pakhrin fényképe a Crystal Couture Fashion Show & Sale-en

De, hogy a haute couture mellé legyen egy kis haute culture is, J. S. Bach – Partita in A minor (BWV 1013) Ana Vidović előadásában, gitáron. Pezsgőnk ízvilágához a második rész, Corrente illik a leginkább. Kb a 6. percnél indul. Elvégre a Bor és művészet bekezdés a belbecsről, nem a külcsínről hívatott szólni. Értékeljünk hát!

J. S. Bach – Partita in A minor (BWV 1013) Ana Vidović előadásában

Verdikt

Megéri az árát? Nos, attól függően, hol veszed 4000ft-tól indul az ára. Ennyi pénzért egy olyan üveg pezsgőt kapsz, ami külalakjában (csomagolásában) szerintem verhetetlen, ízvilágában kellemesen gyümölcsös, mégis karakteres is, roppant könnyen csúszik, úgy gondolom nehezen találsz olyan embert, aki lényeges kivetnivalót találna rajta. Számomra abszolút befutó volt, hihetetlen hamar el is fogyott (olyannyira, hogy a palackot külön már másnap fotóztam és a jegyzeteim alapján az elemzést is akkor írtam). Társasági összejövetelekre ideális lehet, ha az átlagos árkategória fölé szeretnétek lőni egy picikével, divatbemutatón is megállná a helyét (ha rá tudod venni a modelleket, hogy mentes vizen kívül bármit is igyanak), ünneplésre, lánybúcsúkra csodás megoldás, csak vigyázzatok bontáskor!