Hogyan vásárolj bort úgy, mint a profik? 1. rész

Bevezető, pszichológia, bulik és paralízis

Pár hete már elkezdtem ezt a cikket írni, de annyira hosszúra sikerült volna, hogy inkább összeszedtem négy tévhitet a borokról. Ha még nem olvastad, célszerű megtenned ez után a cikk után, nagyon hasznos kiegészítő információnak találom. Aztán pár napja elkezdtem megint megírni ezt a cikket, de… kitalálod? Annyira hosszúra sikerült, hogy úgy döntöttem szétbontom részekre!

A borvásárlás pszichológiája

Mielőtt rátérünk magára a megoldásra, egy pszichológiai problémát muszáj körbejárnunk. Miért? Tegyük fel szeretnél venni egy üveg bort, mert mondjuk vendégek jönnek, vagy pont te mész vendégségbe és valami olyat szeretnél választani, ami ízlik a jelenlévők többségének. Elmész egy szupermarketbe (most ugorjuk át a borszaküzletet, de a probléma rájuk is igaz). Egy pillanatra csukd be a szemed és képzeld el, hogy ott vagy!

Teljesen biztos vagyok benne, hogy egy olyan helyet képzeltél el, ahol van vagy legalább egy hosszú sornyi lehetőséged, hogy a legjobbat válaszd ki! A nagyobb hipermarketekben annyi bor közül választhatsz, hogy a bor részleg alapterületén egy két gyerekes család ellakna szerintem simán, tudod legalább két hálószoba, nappali meg minden más elférne… A diszkontáruházaknál is zavarba ejtő lehet a széles választék.

Ez egy fantasztikus dolog nem? Nos, igen amennyiben fel vagy készülve a helyzet következményeire. Két dolgot emelnék ki:

Buridan szamara

Az első inkább kapcsolódik jelen cikkünkhöz: Pszichológusok szerint (például Barry Schwartz, a névre kattintva egy TEDes videóját nézheted meg) amennyiben túl sok választási lehetőséggel kerülnek szembe az emberek, egyszerűen leblokkolnak (az angolban a paralysis szót használja, ami még kifejezőbb a leblokkolásnál, mert szó szerint bénultságot jelent). Egyébként ez nem egy annyira új gondolat, Jean Buridan XIV. századi francia filozófus képzeletbeli szamara is hasonló problémával nézett szembe.

A szamárnak nehéz döntést kellett hoznia: ugyanannyira volt éhes, mint szomjas és ugyanolyan távolságban volt a széna mint a víz. A szamár éhen halt. Butaságnak és gyerekesnek tűnik? Emlékszel a legutóbbi helyzetre amikor két (lányoknál ruha, fiúknál TV) között vacilláltál, hogy melyiket vedd? Zárójeles gondolat, hogy Buridan minden bizonnyal Arisztotelésztől kölcsönözte a gondolatot.

Kognitív disszonancia

A második probléma talán még jelentősebb, mint az első. Kicsit fentebb volt a zárójelben a lányoknál ruha, fiúknál TV. Mit éreztél miután vacillálás után kiválasztottad az egyiket? (Légyszi olyan helyzetre emlékezz vissza, amikor nem vetted meg mindkettőt) Minden bizonnyal kognitív disszonanciát! Erről már írtam. Pszichológiai kutatások bizonyítják, hogy amennyiben az ember olyan döntéshelyzetbe kényszerül, amit nem változtathat meg utólag… nos elégedetlenné válik a döntésével. Nincs tökéletes termék/ház/kocsi/mozifilm vagy akár férj/feleség és az emberek szimplán azért, mert választásukkal kizárják egy másik lehetőség elfogadását, elégedetlenné válnak az első olyan helyzetben, amikor a nem teljesen tökéletes (nincs is teljesen tökéletes dolog a földön) választásuk első kisebb-nagyobb hibájára fény derül.

Ez a tudás hogyan segíthet abban, hogy jobban vásároljak bort?

Nos, borvásárlásban nem segít. Viszont… viszont fény derült valamire és ez lehetőséget ad számodra, hogy hatalmad legyen felette: ha a fent említett érzések jönnek elő legközelebb, miután egy döntést meghoztál… fogadd el a helyzetet. Engedd el az érzést és szabad leszel. Nincs tökéletes választás!

A nagy kérdés

Na csapjunk a lecsóba, őőő borba: Szóval, hogyan vásárolnak bort a profik? Évekkel ezelőtt kb. a következő kérdést tettem fel egy hozzáértőnek:

„Tegyük fel szeretnél venni egy üveg bort egy baráti összejövetelre és ott állsz a ….. (egészítsd ki a supermarket nevét, amivel akarod) polcai előtt, mi alapján választasz bort?”


A válasza rövid volt és frappáns. Kivitelezni viszont egy relatív hosszú tanulási folyamat eredménye. Kicsit később megtalálod a cikkben, előtte ugorjunk a kérdés elejére!

Anno azt a kérdést úgy tettem fel, hogy az általános probléma első lépését átugrottam. Az első lépés a következő:

Kinek veszed a bort, és Ő mit szeret(ne)?

Hirtelen nem biztos, hogy magától értetődő, miért ezzel a kérdéssel indítok, de a lényeg a következő: én személy szerint teljesen más szempontok alapján választok bort, ha:

1, baráti összejövetelekre

2, ajándékba

3, magamnak

4, eltenni

veszek bort.

1, baráti összejövetelek:

Van pár bejáratott bor, amik szerintem jók de árban inkább alsó kategóriásak. Az ilyen összejöveteleken nem az a cél, hogy nagyon ízlelgessük a bort, inkább a társaság a fontos és könnyen elfogy pár üveg.

Általános tanács a baráti összejövetelekre ártól függetlenül: célszerű olyan borokat választani, amik semmilyen értelemben véve sem extrémek: tehát sem a sav nem túl domináns, sem a tannin. Óhatatlan (sajnos), hogy minél karakteresebb egy bor, annál inkább megosztja az embereket. Gondolj csak a töményeknél az Unikumra

Fontos megértened, attól még, hogy te személy szerint előnyben részesíted mondjuk a „hangsúlyos tanninokkal” rendelkező borokat, attól még van, aki mást szeret. Nem attól jó egy bor, hogy neked ízlik és attól még nem biztos, hogy rossz egy bor, hogy neked nem ízlik! Olyat találni, ami mindenkinek jó lesz, lehetetlen de én mindenféleképpen olyan borokat választanék, amik semmilyen tekintetben nem kirívóak. Lehetnek kicsit gyümölcsösebb ízvilágúak, ez előny, általában a gyümölcsösség senkit nem zavar.

Az alkoholtartalom lehet magasabb, mert habár ez is karakteresebbé teszi a bort, de az ilyen összejöveteleken abból a célból isznak az emberek, hogy… Szóval a magasabb alkoholtartalom zöld lámpa.

Én mindenféleképpen kerülnék minden olyan bort, aminél bármiféle említést tesznek a cukorfokról! Legyen az édes, félédes, vagy bármi! Ez nem sznobság kérdése. A legjobb, ha a borunk száraz, de maradványcukor tartalma már közelít a 4g/l-hez, így könnyebben csúszik.

Apróság: úgy tapasztaltam, hogy az esetek döntő többségében az alacsony árkategóriás boroknál az ilyen extra stílusos, meg érdekes képes címkék csak majomfogók és zömében nagyon rossz bort próbálnak ezzel eladhatóvá tenni. Ugyanez vonatkozik a dombornyomott üvegekre is az alacsony árkategóriában.

Összegezvén:

1, tehát célszerű olyan bort választani, ami nem kirívó, inkább simulékony, mert az egy kicsit mindenkinek ízleni fog. Én nem választanék sem túl domináns tanninnal (túl fanyar), sem túl erőteljes savtartalommal (túl savanykás) rendelkező bort.
2, Gyümölcsös okkké, magas alkohol okkké!
3, Én kerülném a speckó címkés és/vagy dombornyomott üveges borokat az alsó árkategóriában.
4, Kerülnék mindent, ami nem száraz.

Ha szeretnél valami konkrétabb választ is, én régebben nagyon sokszor vittem Baturricát és Vespralt társasági összejövetelekre, de jó választás lehet a Bertram vagy akár a Chenet is, legutóbbi pont azért amiért annyira lehordtam.

Hogyan vásárolj ajándékba bort? Ez a következő részlet tartalma, ide kattintva elérheted.

6 Comments

Add Yours →