Hosszú király inkognitóban és ősbajusz 225. Château Capendu Corbières 2001

ittam: 2019. április

Château Capendu Corbières 2001
Château Capendu Corbières 2001

Amikor legális korba ér a borod, hogy megigya a mellette fekvő másikat…

Mit tudunk Languedoc-Roussillonról? Semmit? Pourquoi? Habár majdnem háromszor akkora területen termelnek bort, mint Bordeaux-ban és már a Homo Sapiens megjelenése előtt volt itt borszőlő (csak nem palackozta le senki, vicces lenne ősbajuszt pödörve a Krisztus előtti hárommillió-kétszázhetvenegyezer-ötvenhármas évjáratról beszélgetni morfondírozva). A mediterrán éghajlat és az agyagos talaj kiválóan alkalmas minőségi bortermelésre.

Miért nem ismered mégsem? Leginkább egy okra vezethető vissza: Míg Bordeaux-ban már 1855-ben bevezettek egy osztályozási rendszert a legmagasabb minőségű borok kiemelésére (Napóleon khmm… hatására), Languedoc-Roussillonban az A.O.C. területmegjelölés is csak a 90-es évek végén jelent meg! Mármint az 1990-es évek végén. Megkönnyebbülés azért kicsit azt olvasni, hogy nem minden francia borrégió olyan híres mint Bordeaux nem? Talán van még esély itthon is azoknak, akik keményen dolgoznak…

Nos, jelen borról a címke alapján azt tudjuk meg, hogy Carignan, Grenache és Syrah szőlőkből van, az elsőről kerekséget (nem kommentálunk egyelőre) és gyümölcsösséget, a másodikról cassis ízt a legutóbbiról pedig selymes tanninokat említenek. Továbbá azt mondják komplex az ízvilága és Barrique hordós érlelésen esett át, majd szofisztikáltan megjegyzik, hogy király. Kiderül még a bika 14%-os alkoholtartalom.

Illatra bontáskor természetesen a kompótos illatok jelentek meg (azért természetesen, mert már nem mai csirke… illetve bor), szellőzés után viszont meglepően friss és gyümölcsös! A roppant alkoholtartalom is egyértelműen érződik az illaton és egy kevéske kellemes fanyarság. Színre én azt mondanám sötét cseresznyevörös egy kevéske téglás beütéssel (nagykorú ugye), amúgy ez a szín a címke szerint gránátvörös. Nem fogunk ezen összeveszni. Mellékes info, hogy a dugó alja már-már fekete volt hmmmm.

Ízre nagyon karakteres, igazi mediterrán stílusú bor. Fontos kiemelni, hogy Magyarországon sokan (a hozzáértők közül is) a mediterrán szó hallatán egyből arra asszociálnak, hogy a magas átlaghőmérséklet és a bőséges napsütés úgymond elégeti a savakat. Ez szimplán nem így van. Illetve nem ilyen egyszerű a helyzet. Jelen bor esetében is, habár természetesen dominánsabbak a tanninok a savaknál (az az ízvilág, amit a nyugatiak sokszor keresnének nálunk is a borokban, de többnyire nem találnak – habár ez az utóbbi években változni látszik), olyat mondani, hogy nincs meg a savgerinc satöbbi satöbbi (ha a savgerinc szó hatására feláll a szőr a hátadon – mondjuk a gerincednél, akkor nyersen fogalmazhatnánk úgy is, hogy nem elég magas a savtartalma) egyszerűen butaság lenne.

Szóval: Dominánsabbak a tanninok, de nem elhanyagolhatóak a savak sem! Kellemesen gyümölcsös, roppant fanyar, gyógynövényes! Ha kicsit extrémebb ízeket kéne említeni, akkor definitíve említenék olívát, csokoládét, fekete-teát, animális ízeket és füstösséget. Meg talán egy kis fahéjt is! Fahéjat, fahéjtot. Extra hosszú lecsengésű. Nagyon nagyon.

A kerekre visszatérve: előző cikkemben is említettem, hogy habár próbálom ezt a szót csak havonta egyszer használni, most nehéz lesz, mert kaptam egy csomó kimagasló minőségű bort. Ez is egy ilyen. Tehát kivétel erősíti a szabályt jegyében: kerek!

Van amúgy weboldaluk is a termelőknek. Amolyan franciás: választhatsz angol nyelvet, de az info fele így is francia marad. Imádom a franciáknál, hogy letölthető datasheet van a boraikhoz! Megtudhatjuk, hogy: Carignan (45%) / Grenache (35%) / Syrah (20%) legalábbis a 2016-osban. Jelen helyzetben viszont ez minden az információból, amit használni tudunk, mert a többi adat ellentmondásos, vagy semmitmondó. Még a francia verzióban is (la fiche technique).

Verdikt: Megéri az árát? Tekintsünk el attól, hogy már nagykorú, jó? A 2016-os palack ára 6€. Nézzük ezt! Röviden? Teljesen megéri! Ha szereted a dél-francia borokat, például a Rhône völgyét, akkor nagyon szeretni fogod! Hasonló ízvilágot produkál jelen példányunk is, ismételgesd csak, hogy: Languedoc-Roussillonból való! Ha véletlenül a franciáknál tévednék be egy borszaküzletbe vagy urambocsá’ az Au… madaras tekkóba és meglátnám ezt hat Euróért, gondolkodás nélkül vennék belőle vagy egy hatos dobozzal!

1 Comment

Add Yours →