Idő kell 397. Bott Frigyes Faricka 2019

Kóstoltam: 2021. augusztus

A palack rövid története, hogy múlt hónapban – a névnapomkor – Bott Frigyeséknél jártunk és habár eredetileg egy üveg Pinóval szerettem volna visszatérni (nem volt, már rég elkapkodták), emellett a dűlőszelektált Kékfrankos mellett döntöttem. Egy üveg Kékfrankos mindig belefér nem igaz?

Az elemzésem elején muszáj kiemelni, hogy ha Bott Frigyes borait kóstolod, el kell engedned a szokványos borokhoz való hétköznapi hozzáállásodat. Kiemelkedően fontos a dekantálás, minél hosszabb ideig; nyugodtan gondolkodhatsz órákban. Tényleg. Egyszerűen fogalmazva nagyon egyedi a bor, hozzá kell szoknod, de amint ez megtörténik… Na, de ne szaladjunk ennyire előre!

Külcsín

Bott Frigyes Faricka 2019
Bott Frigyes Faricka 2019

Palackunkat a Bott Frigyestől már megszokott minőségi és stílusjegyek jellemzik. A parafadugót a szokványos fóliakapszula helyett egy nagyon egyedi borítás fedi. A front címke a lényegre fókuszál, ugyanakkor informatív: kihangsúlyozza a biodinamikus művelést (amiről már sokat írtam korábbi Bott elemzéseimben) és megemlíti a „hamburger” módszert. Kiderül, hogy borunk szűretlen és Muzsla, mint eredetmegjelölés. A hátsó címkéről a 13,5%-os alkoholtartalom emelendő ki.

Szín és illat

Bott Frigyes Faricka 2019 pohárba töltve - lenyűgöző
Bott Frigyes Faricka 2019 pohárba töltve – lenyűgöző

Pohárba töltve borunk egészen mély, bíborba forduló színben tündököl. A könnyek csordultig vannak színanyaggal, teltek és egészen lassan csordogálnak csak a pohár falán. A tény, hogy borunk szűretlen, ezen a ponton emelendő ki.

Illatában hatalmas adag gyógynövényesség az uralkodó, habár vetekszik vele a markáns dohányosság. A (használt) hordós érlelés hatása kifejezetten említésre méltó az illatában, viszont gyönyörűen belesimul abba. Az alkohol kipárolgása (szintén) meglepően erőteljes. Valamennyi fűszeresség növeli még a komplexitást, amit egy jó adag gyümölcsös savany támaszt alá. Csodálatosan összetett az illata.

Ízvilága

Bott Frigyes Faricka 2019
Néha egy fény többet ér, mint kettő
Bott Frigyes Faricka 2019
Néha egy fény többet ér, mint kettő

Egy kis anekdotával kell indítanom. Amikor vettük a palackot rákérdeztem az ízvilágára. Mondom, „olyan tipikusan hűvös klímás?” Nos… a válasz röviden, hogy nagyon igen és nagyon őszintén (az őszinte bor fogalma saját szókreálmány). Olyannyira, hogy komolyan felmerült bennem, hogy talán nem lett volna almasavbontás. De volt.

Az előző bekezdésben azért nagyon burkoltan fogalmaztam; igen, kifejezetten karakteres savtartalommal rendelkezik borunk. Olyannyira, hogy sokat gondolkodtam, hogy a bekezdést a savakkal kezdjem-e, de a gyümölcsösség nyert.

Bott Frigyes Faricka 2019 pohárba töltve
Bott Frigyes Faricka 2019 pohárba töltve

Borunk szédületesen gyümölcsös! Csordulásig telve van cigánymeggyel és fekete meggyel (igen, egyszerre), de a sort kiegészíthetjük még megannyi piros és fekete bogyós gyümölccsel is. A teljesség igénye nélkül említenék áfonyát és szedret. Ami számomra különleges volt, hogy a sötét bogyósokra jellemzőbb érett gyümölcsös jegyek ugyanúgy ott voltak, mint a piros bogyósok, kiegészítés a savaknál.

Kiemelendő még, hogy Bott Frigyesék „hamburger” módszerénél a legfelső szintet kézzel bogyózott egész szemek adják, így befigyelhet itt-ott pár különleges íz, amikkel Beaujolais-knál találkozhatsz. Egyébként többek között az egész, érintetlen szemeken belül meginduló alkoholos erjedés az, aminek a gazdag gyümölcsös ízvilágot köszönhetjük.

Amint említettem, savai is roppant karakteresek: hibiszkuszt, csipkebogyót, narancsot, citromhéjat mindenféleképpen említenünk kell, de írhatunk mondjuk meghökkentő zöld almát is erre a vonalra.

Ezen a pontom említem meg ismét a dekantálás fontosságát. A tannin vonal megfelelő mennyiségű szellőzés után teljesedik ki. Itt meglepően a fekete csokoládét mondanám, ilyen savtartalom mellett ez kifejezetten érdekes. A tannin többi vetülete már inkább héjas gyümölcsösségbe hajlik, főleg a fent említett áfonyába. Szinte érzed a színanyag ízét.

A hordós jegyek érdekesek, hiszen habár az érlelés másfél évig tartott, az sokadjára használt hordókban történt. A már szinte fás jegyek erőteljesebbek, mint amilyenekre a fent említettek miatt számítanánk, mégis gyönyörűen beleolvadnak a tannin vetületbe. Fűszerességére a fekete bors, zöldpaprika és fűszerpaprika a jellemző, amik a lecsengésében csodálatosan hosszan elkísérnek. Alkoholtartalma sokkal tüzesebben érződik, mint amit a papíron 13,5%-tól várhatnánk. Széljegyzeten még egy kis ásványosságot írtam magamnak.

Lecsengése eszméletlenül hosszú, gyümölcsös, roppant fűszeres, no meg persze savai is sokáig kísérnek.

Vallomás

Bott Frigyes Faricka 2019 és minden hozzá hasonló Kékfrankos egyetlen képen
Bott Frigyes Faricka 2019 és minden hozzá hasonló Kékfrankos egyetlen képen

A szokásos utolsó két bekezdés előtt szükséges egy rövid összefoglaló. Drasztikus címmel, mert miért ne? Szóval, a bevezetőben már említettem, hogy mennyire fontos a szellőztetés. Nos, nálam a fényképek elkészítése miatt alaphangon legalább másfél órát számolhatsz, amíg a palack nyitva van, egy pohárnyi borral kitöltve. A Kékfrankos az egyik kedvenc borszőlő fajtám, Bott Frigyes borait imádom és nagyon vártam, hogy elemezhessem ezt a bort. Egy szó, mint száz, ennyi szellőzés után, ilyen háttérérzelmekkel is (vagy talán éppen miattuk) volt egy pont, amikor megszólaltam magamban: „Mihez kezdjek veled?”

A bevezetőben szintén említettem, hogy a hétköznapi „mindsetet” le kell tenned ha jelen borunkat kóstolod. Őszintén hozza a hűvös klímás jegyeket és főleg az a kiemelendő, hogy érzed rajta, hogy nincs helyrepakolva, megtámogatva innen-onnan, ahogy manapság szokás. Az őszinteség mellbe vág, ha a kegyes hazugságokhoz vagy szokva, nem igaz?

Mindezek mellett (és vagy még két óra szellőzés után) borunkkal roppantmód megbarátkoztam! Gyönyörű komplexitást mutat még ha lassan nyílik is. Rendkívül lassan. Jó munkához idő kell, a jó dekantáláshoz meg még inkább. Na ez elég bénán hangzott, jöjjön inkább a művészet!

Bor és művészet

Borunk természetességéhez valami olyan dalt akartam választani, ami kiemelkedően egyedi és természetes. Egy ikonikus előadótól egy unplugged dalt. Az autotune előtti időkből. Legyen Nirvana Where Did You Sleep Last Night. Csodálatosnak tartom benne, hogy nem is kell értened a dalszöveget, elég ha a cím jelentésével tisztában vagy és az előadásmód és az atmoszféra mindent mellérak, amit tudnod… illetve inkább érezned kell.

Nirvana Where Did You Sleep Last Night

Verdikt

Megéri az árát? Nos, Botték €20-t kérnek érte. A válaszom egy hatalmas és határozott igen, de mindenféleképpen vedd mellé a Vallomás című bekezdésben írtakat is. Ez a bor egyszerűen lenyűgöző, emellett biztos vagyok benne, hogy az egyszeri borivó viszont nagyon nem ezen a véleményen lesz. Tudod, Platón barlanghasonlatában is kellett idő, míg emberünk szeme hozzászokott a fényhez mégis, amikor ez megtörtént…

1 Comment

Add Yours →