Kapuzárási pánik 382. Günzer Tamás Bocor Merlot 2013

Kóstoltam: 2020. december

A palack rövid története, hogy ajándékba kaptam és habár személyes preferenciám miatt (jobb a békesség és nem árulom el, mi az) nem bontottam volna fel, a hátsó címke tartalma villámsebesen arra késztetett, hogy teljesen meggondoljam magam! Mi is volt ez pontosan? Nos, haladjunk szépen sorjában!

Külcsín

Günzer Tamás Bocor Merlot 2013
A lenyugvó napnak is van ereje? Na, de ne lőjük le a poént!
Günzer Tamás Bocor Merlot 2013
A lenyugvó napnak is van ereje? Na, de ne lőjük le a poént!

Borunk csomagolása minőségi, a front címke kifejezetten modern és dinamikus. Találunk itt egy év pincészete arany matricát, ezt inkább nem kommentálnám (úgyis milliószor írtam már a hasonló „elismerésekről”), a hátsó címke tartalmát viszont… Nos, innen derül ki, hogy borunk nevét adó Bocor dűlő három oldalról védett… katlan! Villányban! A mediterrán borokat szeretőknek máris összefut a nyál a szájukban! A szemünk odatévedhet olvasás közben a 15%-os alkoholtartalomra… a leírás fekete csokoládét és aszalt gyümölcsöket említ és hab a tortán a 24(!) hónapos új(!) barrique hordós érlelés! Nagyon vonzó!

Szín és illat

Günzer Tamás Bocor Merlot 2013
Günzer Tamás Bocor Merlot 2013

Mielőtt bármit is írnék, kiemelkedő fontosságú, hogy borunkat dekantáljuk! Minél hosszabb ideig! Kiegészítés később.

Pohárba töltve a nedű feketébe forduló mélyvörös színben pompázik, a peremen egyértelmű barnás árnyalattal. Erre is visszatérek még később. A könnyek roppant teltek, olajos érzetet keltenek, viszont meglepően gyorsak (ezt értsd úgy, hogy nem annyira lassúak, mint amit ránézésre várnánk tőlük).

Illatát eszméletlenül uralja az őszies fanyarság. Avar minden mennyiségben, dohány, gyógy- és fűszernövények. Pikánssá teszi még a fekete bors és paprika, amit gyönyörűen egészít ki egy kis ribizlit idéző savany. Az alkohol kipárolgása is egyértelműen karakteres. A hordóhoz köthető illatokat érdemes külön kiemelni. Itt először meglepően a diót említeném, a nyers tölgyet és a füstösséget csak utána.

Ízvilága

Günzer Tamás Bocor Merlot 2013
Günzer Tamás Bocor Merlot 2013

Borunk eszméletlen karakterrel bír. Kezdjünk a tanninnal! Habár a címkén említett fekete csokoládé és az aszalt fekete bogyósok is egyértelműen érezhetőek, ha dominancia sorrendben haladunk, akkor a gyógynövényes vetülettel kell kezdenünk, utána említhetjük csak a hordót és csak azután a gyümölcsöket.

Tehát, gyógynövényesség, avar, dohány, fekete tea, babér, ahogy az illatánál is említettük. Hordóból nyers tölgy, dió, mandula, füstösség. Ezeket teszi kerekebbé a (roppant) száraz kakaó, fahéj, fekete olíva… sőt legyen szárított olíva, aszalt fekete ribizli, fekete meggy és szilvalekvár. Mind nagyon nagyon szárazan!

Fűszeressége erőteljes, az egyszerűség kedvéért szűkítsük most csak a fekete borsra. Savai jó struktúrát adnak a bornak, de valljuk be eltörpülnek a korábban említett vetületek mellett. Alkoholtartalmával kapcsolatban pedig ne legyen kétségünk, a 15% egyértelműen érezhető. Ez nem egy könnyed nyár esti ital! Ha a cserzett, kissé ráncos, borostás bőrnek lenne íze… azt még felírhatnánk a sor végére. De még jó, hogy nem írok le ilyen marhaságokat. A figyelmet elterelvén megemlíteném, hogy borunk lecsengése kifejezetten hosszú és azt elsősorban a gyógynövényesség uralja. Borunk testes, sűrű és roppant száraz.

Na, jöjjön, amire korábban utalgattam: borunk 2013-as évjárat, kifejezetten idősnek azért nem mondható, ellenben színében, ízében és illatában is erőteljesen érződnek az érés jegyei. Természetesen ebben a két év hordós érlelés is egyértelműen szerepet játszott.

Ebből két dolog következik. Az első, hogy ha kíváncsi vagy milyen ízvilággal bírnak az érett, 15-20 éves, vagy akár idősebb borok, érdemes venned egyet jelen palackunkból, nagyon jól mutatja az irányt, mire számíthatsz majd hosszabb érlelés után. A második viszont, hogy jelen borunkat én már nem tartogatnám pincében, ha szert teszel egy palackra, szerintem érdemes a következő pár hónapban elfogyasztani.

Bor és művészet

Most választottam festményt és zenét is. Borunk ízvilágának markáns, karakteres, de már ősziesbe, amolyan dinamikusan öregesbe forduló ízvilágát gyönyörűen szimbolizálják Knud Baade Cloud Study című festményének barnái.

Knud Baade Cloud Study című festménye a wikipédián. Azon kevés képének egyike, amin nem az óceán a fő téma.
attribution: Knud Baade, Public domain, via Wikimedia Commons
Knud Baade Cloud Study című festménye a wikipédián. Azon kevés képének egyike, amin nem az óceán a fő téma.

Számomra ugyanezt adja vissza Bach d-moll csellószvitje (nr. 2) Mischa Maisky előadásában. Az ódon, őszies fáradtság mellett megjelenik benne a tűz és a karakter is, pont mint borunknál.

Bach d-moll csellószvitje (nr. 2) Mischa Maisky előadásában a youtubeon

Verdikt

Megéri az árát? Túllépvén az ajándék lónak szavakkal kezdődő mondaton, egy gyors internetes kereséssel kiderül, hogy Günzerék webshopjában kerek 5000ft-ért árulják. A válaszom egy határozott igen, hiszen ez egy csodás és minőségi bor de mindenféleképpen figyelmeztetnélek, hogy teljes mértékben megosztó is. Roppant karakteres, avaros fanyarsága, a hordós érlelés markáns jegyei és az öregedés egyértelmű jelei kifejezetten egyedivé teszik, az egyediséget pedig nem szokták díjazni a tömegek.

Hirtelen beugrott a kifejezés: kapuzárási pánik! Egy macsó, mediterrán stílusú bor az öregedés első, de már jól kivehető jegyeivel. Én nagyon élveztem! A kaput zárják, viszont pánikolni azért nem kell… mindenesetre azért idd meg hamar, ha vennél belőle!