Kelbimbók és a faviccek erdésze 248. Vignoble Bois & Fils Château Villars Costieres de Nimes 2002

ittam: 2019. június

Vignoble Bois & Fils Château Villars Costieres de Nimes 2002
Vignoble Bois & Fils Château Villars Costieres de Nimes 2002

Hova viszi Monsieur Fa a fiát? Faiskolába? Ez franciául nem lenne vicces: école de bois. Sebaj. (ha azon gondolkozol miért írok ilyen zöldségeket – légumes – nézd meg a bor nevét! Segítek a „& fils” azt jelenti „és fia”) Szóval a palack rövid története az, hogy kiderült az előző írásomban szereplő borról, hogy honnan került hozzám (édesapámon keresztül) és ennek örömére kaptam még egy üveg bort. Mellesleg érdemes megemlíteni a következőt: ha mondjuk besétálsz valakinek a konyhájába és kinyitsz mondjuk két random üveg bort és a kettőnek hasonló az ízvilága, abból mi következik? Nos, számomra az, hogy az egyén nagyon is tisztában van azzal, mit szeret és tudatosan meg tudja venni azokat a borokat, amik ízleni fognak neki. Csodás! Na nézzük Monsieur Fát és fiát!

A címke végtelenül egyszerű és… amolyan franciás: Név+egy rajzkép a pincészetről. Nincs semmi fölösleges rizsa (habár a név jó hosszú, így is csak a felét írtam le a címben), tehát, ha nem tudod, hol van Nimes, úgy kell neked! (Avignontól nem messze, tehát Rhône völgye) A 13% alkoholtartalom azért szerepel rajta.

Pohárba töltve sötét rubint téglás beütéssel a peremen, akárhogyis nézzük már nem mai csirke Monsieur Fa és fia, jövőre már nagykorú lett volna. Ennek ellenére már az elején kiemelném, hogy kivételesen nem javasolt a dekantálás. A könnyek erősen színezettek és csak lassan csordogálnak lefelé. (a dekantálást azért kerülném, mert korábban már kóstoltam ebből a borból, csak azt a palackot már pár nappal korábban nyitották és nagyon furcsa íze lett)

Illatra fanyar, dohányos beütésű és az alkohol érződik meglepően erősen. No, meg mondhatjuk azt is, hogy fűszeres és gyógynövényes is.

Ízét az erőteljes cseresznyével kezdeném, utána az illatáról már ismert fanyarságot említeném. Ugyanúgy, mint az illatnál: dohány, gyógynövény és egy kis fűszeresség is, ami leginkább fehérborsra emlékeztet. Sőt, pontosan ugyanúgy, mint a Château Mas Neufnél, itt is említhetünk babérlevelet nagyon bátran. Most is ugyanúgy igaz, hogy habár a fanyarság erőteljes, a tanninok már sokkal kevésbé: nem húzzák annyira az ember ínyét. Viszont ennél a bornál már jóval karakteresebbek a savak. Egyáltalán nem bántóan, de erőteljesek. A maradványcukor tartalom nem említésre méltó (tehát minimális…se).

Nos a Châteauról annyit lehet tudni, hogy a neten majdhogynem nem létezik. Annyit sikerült összevakarnom, hogy évente kb. 1000hl a termelésük. Weboldaluk vagy nincs, vagy nagyon nem sikerül megtalálnom. Még a vivinon sincs (!) róluk jóformán semmi, csak egy fénykép egy 2003-as évjáratú palackról (nem mintha, amúgy olyan sok hasznos infót találnánk ott, de azért ennél több szokott ott lenni). Gyaníthatóan egy olyan pincészetről van szó, amit a helyiek jól ismernek, de mások már kevésbé. Lehet, hogy régi vágásúak és nem tartják fontosnak az internetet, mert az arany oldalak francia megfelelőjétől kezdve sok helyen találunk infot a vállalkozásról, de a pincészetről és a boraikról szinte semmit.

Bevallom bajban vagyok mert, hogy tegyük fel a kérdést – megéri-e az árát? – ha nem tudjuk, mi az ár? Nem látjuk a fától az erdőt? Elég a faviccekből. Hiába jópoFák. Egy filozófiai problémához érünk így. Az, hogy valami jó-e valójában azon múlik mihez hasonlítjuk. Viszont szubjektív dolgokhoz nem hasonlíthatjuk. Miért? Mert ha abból indulnék ki, hogy nekem ízlik-e minden bizonnyal más végkövetkeztetésre jutnék, mint ha egy más ember vizsgálná ugyanilyen szempontból. Mi a finomabb, a rántott csirke vagy a rántott sajt vagy a párolt kelbimbó? Egy jól elkészített párolt kelbimbó finomabb, mint egy rosszul elkészített rántott sajt?

Ez egy bor. Miért? 17 éves és még mindig kellemes. A tanninok átmentek egyfajta dohányos fanyarságba és ez természetes. A maradványcukor mértéke minimális és még megőrzött egy kis cseresznyés gyümölcsösséget is. Tehát verdikt helyett: kinek ajánlanám? Amennyiben a gyógynövényes fanyarságú, kevésbé testes és kevésbé gyümölcsös borokat szereted relatív karakteres savakkal, ez a te borod.

2 Comments

Add Yours →