Két ló közé 399. Bolyki Indián Nyár Egri Bikavér 2017

Kóstoltam: 2021. augusztus

A palack rövid története, hogy eddig elég sok negatív tapasztalatom volt Bolykiék belépőszintű árkategóriás boraival, de a remény hal meg utoljára, gondoltam teszek egy próbát ismét. Grilleztünk a kertben és úgy voltam vele, hogy a legrosszabb eshetőség az lesz, hogy fröccsalapanyag válik belőle.

Mielőtt belekezdünk, egy dologra felhívnám a figyelmed. Egy pincészet – fogalmazzunk nyersen – legolcsóbb borát kóstolva hatalmas nagy hiba a pincészet egészére vonatkozó véleményt alkotni. Ahhoz, hogy a szupermarketek polcaira bejuthasson valaki, óriási mennyiségekben kell termelnie, emellett a nyomott áron való termelés a kompromisszumokról szól. A borásznak közel semmi lehetősége sincs, hogy olyan borokat alkosson, amikkel akár saját ízlését, akár a terroirt szépen kifejezhetné. Na kezdjünk bele!

Külcsín

Bolyki Indián Nyár Egri Bikavér 2017 vagy inkább a róka. Főleg a róka.
Bolyki Indián Nyár Egri Bikavér 2017 vagy inkább a róka. Főleg a róka.
Ifjabb Márkvárt Ezerötös cuvée-je. Fenomenális ötletesség
Ifjabb Márkvárt Ezerötös cuvée-je. Fenomenális ötletesség

Ugorjuk át a burgundi palack, parafadugó, stb. részeket és kezdjünk a rókával! Illetve a címkével. Sokszor említettem már, hogy ebben az árkategóriában kifejezetten jellemző, hogy csilli-villi, nőcis, vagy vicces címkével próbálják megfogni (a gyaníthatóan teljesen tanácstalan) vevőket. Egyébként, ha maga a bor ízvilága rendben van, semmi baj nincs ezzel. Ifjabb Márkvárt és Miklós Csabi szerintem verhetetlen kreativitással alkotnak.

Jelen esetben viszont az alapvető koncepción rökönyödtem meg (feltéve, ha volt és nem csak azért került rá „a róka, hogy kijöjjön a metafóra”, mint ahogy a hátsó címkés szöveg említi). A versikét én csak úgy tudom értelmezni, hogy a róka az… tudod, úgy róka. Borospalackon. Ezzel véleményem szerint semmi gond nem is lenne az egyezresé’ kategóriában, vagy alatta; koleszos buliban kólával mókás a róka. Ha másé persze és nem neked kell takarítani.…

MiklósCsabi Marilyn Mórról - fenomenális ötlet
MiklósCsabi Marilyn Mórról – fenomenális ötlet

Jelen borunk viszont már az Egri Bikavér besorolást is megkapta és árban is jócskán feljebb pozicionálták. Csomagolásban abszolút látszódik, hogy igenis a minőség irányába indulnának, csak… Ó, majdnem elfelejtettem, van még egy fontos tényező a problémám megértéséhez. Maga a bor! Nézzük hát!


Szín és illat

Bolyki Indián Nyár Egri Bikavér 2017 pohárba töltve
Bolyki Indián Nyár Egri Bikavér 2017 pohárba töltve

Pohárba töltve a nedű egészen áttetsző, világos cseresznye színben pompázik. A könnyek rohamtempóban szaladnak lefelé. Ha veszed a fáradtságot, hogy rendes borospohárból kóstold, érdemes megforgatnod abban. Elég egyedi mozgásdinamikája van (tudok azért burkoltan fogalmazni ugye?).

Illatát a fűszeresség dominálja, habár nem túl színesen. Mellette még az alkohol kipárolgása erőteljes. A ként én sajnos sokkal jobban éreztem, mint szerettem volna.

Ízvilága

Itt is a fűszeresség viszi a pálmát, ezt egészíti ki egy hatalmas adag füstösség és bőrösség. Abszolút kiérezhetőek a hordós érlelés áldásos hatásai. Gyümölcsösségében csak a cseresznyét és a meggyet jegyzeteltem fel magamnak, de ezen a vonalon nem domborít nagyon borunk, erre visszatérek még később.

Lecsengésében amúgy a fűszeresség és füstösség és a hordós jegyek köszönnek vissza ismét, szinte már whiskys beütést kölcsönözve neki. Amint az elemzés hosszából is kiderül, borunk nem kifejezetten rétegzett és/vagy komplex.

Bolyki Indián Nyár Egri Bikavér 2017 fröccsként. Nem, nem kóla. Rókaszóda.
Bolyki Indián Nyár Egri Bikavér 2017 fröccsként. Nem, nem kóla. Rókaszóda.

Vörösborokból is lehet csodálatos fröccsöket készíteni, de elsősorban csak akkor, ha azok fiatalok és gyümölcsösek (persze ez is ízlés dolga, mint minden más). Amint a bevezetőben említettem úgy voltam vele, hogy ha nem nyeri el annyira a tetszésemet, majd fröccsként fogom fogyasztani. Nos, ez a markáns hordós, bőrös ízvilágával nem igazán passzolt össze.

Bor és művészet

Most zenét választottam. Nem ízvilága miatt. A címkéről sugárzó életérzésről a Félelem és reszketés Las Vegasban című film jutott az eszembe. Legyen itt az egyik betétdal!

Fear And Loathing In Las Vegas OST – Somebody To Love – Jefferson Airplane a Youtube-ról linkelve

Verdikt

Megéri az árát? Nos, Bolykiék weboldalán 1600ft-ot kérnek érte, a diszkontláncban, ahol vettem úgy emlékszem ennél többe került. (Azóta fenyőfáséknál is láttam a boltok polcain, szintén magasabb áron) Kicsit úgy érzem koncepció terén indiánunk két lovat akart egy fenékkel megülni. A vicces címke megfogná a fiatalokat, de az ára miatt elvérzik. Azok, akik azért vennék meg talán, mert Egri Bikavér, az ízvilágának egyszerűségét szerintem nagyon nem fogják díjazni. Egy újabb szólással élve mondhatjuk, hogy így két szék között a pad alá esett. Tehát indiánunk egy fenékkel két lovat megülve… két ló közé esett? Kezdek bolykis stílusban fogalmazni.