Két Sauvignon Blanc 363. Légli 2019 és 364. Pannonhalmi 2019

Kóstoltam: 2020. július

A palackok rövid története, hogy úgy döntöttem kicsit jobban megismerem a Sauvignon Blancokat (FYI a szó végi c néma). Ha ismersz tudod, hogy nem vagyok nagy „fehéres”, de az utóbbi időben az a prioritásom, hogy a borok teljes palettáján bővítsem tudásomat. Az elemzések feltöltésével kicsit el vagyok csúszva, így biztosra mondhatom, hogy lesz még több SB elemzés is a hónapban. Érkeznek szépen lassan.

Sauvignon Blanc fürt a Wikipédián
attribution: Nathan / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)
Sauvignon Blanc fürt a Wikipédián

Sauvignon Blanc

A tizenötödik havi elemzésem borítóképe
Kattintva elérheted
A tizenötödik havi elemzésem borítóképe

A borszőlőt Bordeaux környékéről eredeztetik, nevének jelentése vad fehér”. Ropogós (karakteres) savú, frissítő borokat produkál, különböző vegetális illat és ízaromákat gyakran találunk benne (jó példa erre a múlt havi összegzésben megemlített Pascal Jolivet Sancerre Blanc 2019 a friss vágott fű illatával) így nem ritka, hogy valaki spárgát vagy zöldpaprikát (vagy akár jalapeñot) említ de termőterülettől függően trópusi gyümölcsöket is idézhet.


Légli Sauvignon Blanc 2019 és Pannonhalmi Sauvignon Blanc 2019
Fókuszban a nedűk
Légli Sauvignon Blanc 2019 és Pannonhalmi Sauvignon Blanc 2019
Visszatértek a steril borfotók, juhúú!

Jelen elemzésben két magyar Sauvignon Blanc-t veszünk górcső alá, kezdjük a Léglivel!

Légli Sauvignon Blanc 2019
Légli Sauvignon Blanc 2019

363. Légli Sauvignon Blanc 2019

A párosból ő volt a karcsúbb és ropogósabb, színében is egy fokkal haloványabb volt az atyák által készített társánál. A külcsínnel kapcsolatban annyit emelnék csak ki, hogy abszolút az elegancia volt a prioritás a címkénél, egyediséget a „Léglis” türkiz adott neki. A címke modernre sikerült hátsó felén megemlítik, hogy a SB nem könnyű műfaj pláne, hogy forró volt a (‘19-es) nyár. Kiderül még a 13%-os alkoholtartalom.

Légli Sauvignon Blanc 2019
Légli Sauvignon Blanc 2019

Szín és illat

Pohárba töltve a nedű egész fakó szalmasárga színben tündököl. A könnyek közepesen teltek, viszont extra gyorsan szaladnak lefelé a pohár falán. Illatában egyszerre volt jelen a zöldpaprika fűszeressége (sőt, simán írhatunk jalapeñot vagy zöld hegyes erőset, méghozzá az „erénél”, ahol a magok vannak) és egy hangyányit édeskés bodza, kivi, citromfű, sok-sok vadvirág és vágott fű. Miután sokat kortyolgattunk leírtam, hogy egy egész mező. Pont.

Ízvilága

Természetesen a roppant karakteres, ropogós savakkal kell kezdenünk. Citrusosság terén írhatunk mindent a citromhéjtól kezdve a fehér grapefruitig. Savtartalma olyan domináns, hogy a fehér létére relatív magasnak mondható 13%-os alkoholtartalma és a maradványcukrok is eltörpülnek mellette. Az utóbbiak amúgy abszolút visszafogottnak érződnek. Szellőzéssel fűszeressége erősödik, itt mindenféleképpen a fehérborsot emelném ki.

Nedűnk ízvilágának egy másik fontos pontja az ásványosság. Nagyon sokáig furcsán néztem az emberekre, amikor sósságról beszéltek boroknál. Ha ezzel te is így lennél, érdemes megkóstolnod jelen nedűnket. Ha rémlik még fiatalkorodból a citrom+só combo egy tequilához, akkor… nyugodtan lehet nosztalgiázni, de persze csak visszafogottan, elegánsan, elvégre borozunk. Visszatérve eredeti szálunkra, ásványosságnál még a krétát jegyzeteltem magamnak.

Hosszabb szellőzés után minimális trópusi gyümölcsösség azért megjelent, a kiwit, sőt a kiwi magot mindenféleképpen megemlíteném még. Verdiktet majd a bejegyzés legvégén találsz.

Pannonhalmi Sauvignon Blanc 2019
Pannonhalmi Sauvignon Blanc 2019

364. Pannonhalmi Sauvignon Blanc 2019

A páros teltebb tagja színében, ízvilágában és nem utolsósorban komplexitásában is! De ne szaladjunk ennyire előre! A külcsínnel kapcsolatban kiemelhetjük, hogy a címkén a pannonhalmiakra jellemző képi világgal találkozunk, a hátsó címke megemlíti, hogy két dűlő termésének nedűjét tartalmazza palackunk, pedzegeti a héjon történő erjesztést, majd füves, növényi jegyeket és krémes ízt ígér. Ezeket érdemes szétszedegetni, az ízelemzés után visszatérek rájuk! Kiderül még az egész combos 13,5%-os alkoholtartalom.

Pannonhalmi Sauvignon Blanc 2019
Pannonhalmi Sauvignon Blanc 2019

Szín és illat

Pohárba töltve a nedű közepesen világos szalmasárga színben pompázik. A könnyek egészen teltek és közepes tempóban csordogálnak lefelé a pohár falán. Illatában, nos… azt írtam fel magamnak, hogy kövér fű… Tudod, olyan vágott fű, csak… kövér. Vagy félkövér. Később azért találtam nevet a gyereknek: jázmin. Itt térnék vissza a címkén említett krémességre. Jelen borunk egyáltalán nem mondható olyan értelemben krémesnek, mint mondjuk egy hordós érlelést kapott Chardonnay. Ízének és illatának teltsége inkább a jázmin nehéz illatát idézi.

Visszatérve még az illatára, az alkohol kipárolgása igencsak karakánul érezteti magát, mellette még lapul egy kevés ásványosság és sok-sok citrusosság. Szellőzéssel a vegetális jegyek erősödnek (itt is találunk egy kevés zöldpaprikát, de sokkal kevesebbet, mint előző társánál) így most is említhetünk citromfüvet és nagyon sok kiwit! Így a végére még dobjuk be azt, hogy ánizs! Jó sok! Igen, ezt mind az illatról sikerült írni. Vajon komplexitásának van köze a fent megemlített héjon erjesztéshez? Mindent a maga idejében! Nézzük az ízvilágát!

Ízvilága

Kifejezetten telt. Nehéz hol kezdeni, mert ízvilága egyrészről nagyon összetett, másrészről kellemesen kifinomult. Minden a helyén van. Tekintettel arra, hogy ízérzékelésünk először az édeset fogja fel (biztos valami evolúciós előny), kezdjük ezzel! Maradványcukor tartalma papíron 3,2g/l, ez bőven száraz (pláne ha mellévesszük az 5,9g/l savat) mégis valamelyest kiérezhető. Ezt az érett gyümölcs zamatának tudnám be. Mindenesetre abszolút beleillik ízvilágának többi vetületébe. Alkoholtartalmát én már egy picikét magasnak mondanám (főleg fehér viszonylatban), mindenesetre kiegyensúlyozott, jó testet ad a bornak.

Citrusosságát természetesen ki kell emelni SB révén, viszont mivel borunk sokkal teltebb, mint előző társa, citrusosságát nem érezzük annyira szikárnak. Természetesen citromhéjat és fehér grapefruitot, citromfüvet ugyanúgy említhetünk, mint az előbb. Egészen fűszeres borunk, itt a gyömbért emelném ki.

A lényeget a végére hagytam. Kifejezetten izgalmas, hogy habár jóval északabbra termett a szőlő, mint Légliéknél, mégis sokkal több trópusi gyümölcsöt találunk az ízvilágában. A már említett kiwi mellett nyugodtan írhatunk mangót is, illetve… félve említem meg, de jegyzeteltem magamnak egy kevés banánt is. Csak úgy visszafogottan, a háttérben.

A nedű krémességével kapcsolatban a legfontosabbakat már leírtam az illatnál. A beérett gyümölcs zamata mellett a jázmint itt is megemlíthetjük.

Részletek és technológia

A Pannonhalmi apátokban azt szeretem, hogy a weboldalukon minden nüansznyi részlettel ellátják kortyolgató olvasóikat. Innen derül ki, hogy 14 órát töltött héjon, (alacsony) 7°C fokon. Finomseprőn két hónapig tartották, acéltartályban forrt ki, részben héjon! A héj és a seprő hihetetlen komplexitást adott borunkhoz, emellett a reduktív (acéltartályos) erjesztés arról gondoskodott, hogy a gyümölcsös ízek is megmaradjanak. Felejtsd el a sötét középkort és, hogy mi történt Galileo Galileivel és sok más tudóssal! Az apátok olyan intelligenciával és profizmussal használják a modern tudomány eszközeit, ha borról van szó, hogy le a kalappal. Vagy a csuklyával, vagy… whatever.

Bor és művészet

Először Gustav Klimt The Hydra című festményét választottam boraink ízvilágának ábrázolására. A Sauvignon Blanc karakteres citrusosságát és savait Klimt aranyló sárgái ragyogóan tudják képileg ábrázolni. Szerencsére pont találtam egy olyan képet tőle, amin két lány van, hiszen két bort kóstoltam. Viszont testalkatuk csak a Léglit szimbolizálja nagyon jól.

Gustav Klimt The Hydra című festménye
Gustav Klimt The Hydra című festménye

Így hát keresni kezdtem egy másik képet is. Olyan hölgyet akartam, aki teltebb és valamilyen módon azt sugározza, hogy sokkal több van a felszín alatt, mint ami első ránézésre feltűnik, a bor komplexitását és rétegzettségét jelképezve. Sikerült találnom egy ilyen festményt. Édouard Joseph Dantan Phrosine et Mélidore című alkotását. A testalkat egyértelműen stimmel, de mi mutatja az összetettséget, a misztikumot? Nos, a férfi nem szerzetes és a hölgy nem halott. Ellenben volt a felszín alatt. Na, vajon mire gondolhatok? Értékeljünk!

Édouard Joseph Dantan Phrosine et Mélidore című festménye
Édouard Joseph Dantan Phrosine et Mélidore című festménye

Verdikt

Megérik az árukat? Légliék SB-je 2890ft-ba kerül, a Pannonhalmi SB pár forint híján 3000-ért lehet a tied. Ami mindkettőjükre igaz, hogy minőségi borokról van szó, szépen hozzák a fajta sajátosságait, Légli a szikárabb, hűvösebb klímára jellemző jegyekben erősebb (annak ellenére, hogy Balatonboglárról minden az eszedbe jutna, csak ez nem), míg a Pannonhalmi abszolút a mediterrán, sőt kicsit az újvilági stílust képviseli (a változatosság kedvéért persze kijelenthetjük, hogy ha csak Pannonhalma földrajzi elhelyezkedését néznénk ez is megdöbbentő lehetne. Nyilván sok egyéb tényező is szerepet játszik még).

Ok, ha mindkettő jó melyiket ajánlanám? Nos, attól függ. Ha egy szikárabb, frissítő nyári estés SB-t keresel, válaszd a Léglit, ha felvillanyoz a rétegzettség és komplexitás, vagy szimplán a teltebb, kerekebb fehérekért vagy oda akkor a Pannonhalmi lesz a kedvenced.

1 Comment

Add Yours →