Kis bohóka 406. Georges Duboeuf Beaujolais Nouveau 2021

Kóstoltam: 2021. november

A palack rövid története, hogy ajándékba kaptam, egyenesen Franciaországból érkezett. A Beaujolais Nouveau-ról már írtam egy gyorstalpalót a Vignerons de Bel-Air 2019-es évjáratáról szóló posztomban így most bevezető gyanánt a következőket emelném ki:

A Beaujolais Nouveau megérkezése körüli események pont olyan üde színfoltot jelentenek, mint amennyire egyedi, bohókás és könnyed a borok ízvilága. Csapra verni hordókat az utca közepén és onnan kóstolni a még épphogy kiforrt nedűt? Ugyanolyan extrém, mint az ízvilágban gyakran megjelenő vetületek: banán, cukorkák ésatöbbi… Mostanában, amikor a szokásosnál is több szürke negativitás ömlik ránk minden irányból és úgy tűnhet, hogy recseg-ropog a világ, életmentő egy-egy ilyen pillanat.

Georges Duboeufre leginkább négociantként tekinthetünk több, mint negyven termelő munkáját fogta össze és a Beaujolais Nouveau népszerűsítéséért nagyon sokat tett még a múlt század második felében. Az ő neve alatt futó Nouveau-k címkéihez versenyt szoktak kiírni és a színes – zömében virágos – pályázatok közül a szavazás alapján választják ki a nyertest.

Külcsín

Georges Duboeuf Beaujolais Nouveau 2021 palack és pohárba töltve
Persze a címke virágait megszínezte a borról visszaverődő fény - pont jól is van ez így
Georges Duboeuf Beaujolais Nouveau 2021 palack és pohárba töltve
Persze a címke virágait megszínezte a borról visszaverődő fény – pont jól is van ez így

A címke elrendezése ügyesen a festményre vezeti a tekintetet és amúgy is csak a leglényegesebb információk derülnek ki róla. A palackot parafadugó zárta.

Szín és illat

Pohárba töltve könnyed cseresznye színben tündököl néha egy-egy játékos lilás csillanással. A könnyek meglepően teltek és lassúak.

Illatában… hol is kezdjem? Tengernyi málna, virágok, karcsú vanília, természetesen a Nouveau-knál kihagyhatatlan banán és ha valami extrémet szeretnék írni még, az a rebarbara lenne.

Ízvilága

Georges Duboeuf Beaujolais Nouveau 2021
Komoly hangulatú kép egy játékos lelkületű borhoz?
Georges Duboeuf Beaujolais Nouveau 2021
Komoly hangulatú kép egy játékos lelkületű borhoz?

Enyhén még pezseg! Nem is olyan rég még csak murci volt. Mennyei! Gyümölcsösség szempontjából a málna, és az áfonya uralja a terepet! Egye fene, a sor végére a gránátalmát is odacsaphatjuk! Ilyet is ritkán írok, de ízvilágában kifejezetten florális. Igen, ízvilágában és igen, florális. Kész virágbolt!

Savai karakteresek, de kifejezetten gyümölcsösek. Az epret hangsúlyoznám leginkább a cigánymeggy és hibiszkusz mellett. Egy kevés, visszafogott friss citromot még írhatunk erre a vetületre.

Könnyed, légies borunk tanninjai természetesen visszafogottak, mindössze kevéske gyümölcsös héjasságot említhetünk, ezen a vonalon csak az áfonyahéjat emelném ki. Persze nem lenne Beaujolais, ha nem lennének az ízének extrém vetületei. A pillecukrot nyugodt szívvel írhatjuk, de a banán megemlítése után sem szakadna ránk a plafon.

Papíron 12,5%-os alkoholtartalma ízvilágában is csak megbújik a háttérben, roppant csúszóssá téve borunk. Lecsengésében visszatér az áfonya, sőt áfonyajoghurt emlékeztetve minket, hogy ne várjunk sok komolyságot, inkább engedjük el magunkat.

Bor és művészet

 Georges Duboeuf Beaujolais Nouveau 2021
Aki a virágot szereti ferdén még ragaszthat
Georges Duboeuf Beaujolais Nouveau 2021
Aki a virágot szereti ferdén még ragaszthat

Mivel a címke annyira kifejező és abszolút illik borunk ízvilágához (az meg pláne, hogy az én palackomra kicsit ferdén ragasztották fel), ezen bekezdéshez a Dire Straits – Walk Of Life című dalát választottam. Nem csak a zene, a videoklip hangulata is passzol borunk könnyed bohókásságához.

Dire Straits – Walk Of Life című dala a Youtube-ról linkelve

Verdikt

Megéri megkóstolni? Amint a bevezetőben említettem, ránk fér legalább évente egyszer kiszakadni a megszokottból. Jelen Nouveau ízvilágában is ugyanazt a könnyed, gyümölcsös, florális üdeséget találjuk, amit a címkéje is kommunikál. Ha már a Beaujolaisban tartott rendezvényre nem sikerül kijutni, egy palackkal felbonthatunk a lelkületéből!