közKecske Köszméte Krumpli! 233. Vylyan Kecske 2016

ittam: 2019. május

Vylyan Kecske 2016
Vylyan Kecske 2016
Csálé a kép, mint a kecske szarva

A villányi Vylyan pincészet Kecske fantázianevű boráról olvashatsz egy bevezető után, ami hosszabb, mint a bor lecsengése. Jó pont? A végén kiderül. A bevezető átugrásához görgess a kecskés kép alá!

A palack rövid története, hogy a múltkor, amikor a Big Bandet vettem, Ritával megláttuk, hogy kecske. Egyből a sógorom jutott eszünkbe, Ő tudja miért. Úgyhogy eldöntöttem, hogy veszek egyet és megisszuk együtt. Igazság szerint tisztában voltam vele, hogy egy Vylyantől nem várhatok túl sokat (eddig igazán jó bort még nem ittam tőlük), de kecske.

Beszéljünk egy kicsit a humorról!

Igazából a viccek és a humorizálás mögött nagy tudomány van. A poénok megalkotása pontosan ugyanolyan, mint az esszéírás vagy a verssorok farigcsálása. Vannak, akiknek ezek a dolgok természetesen jönnek. Amennyiben viszont nem, vannak bizonyos szabályok, amiket elsajátíthatsz, ezzel pótolva a természetes tehetségedet.

Humorsegédlet:

1. eszköz: a meglepetés.
– Mit csinálsz Pistike?
– Kimegyek cseresznyét szedni!
– Cseresznyét? De hát tél van!
– Tudom, sapka sál…
Ősrégi módszer, hogy egy hétköznapi vagy megszokott helyzetbe valami szokatlan dolgot helyezünk meglepetésszerűen. Amennyiben a meglepetés betalál, az egyén nevet.

2. eszköz: Az ismétlés. Három szőke nőt üldöznek a rendőrök. A szőkék bemenekülnek egy pajtába és zsákokba bújnak. A rendőrök utánuk mennek, látják a három zsákot. Odamennek az elsőhöz, belerúgnak. Az első szőke kiszól:
– kot kot kotkodács!
Továbbmennek a másodikhoz, belerúgnak:
– háp háp háp!
Belerúgnak a harmadikba: semmi. Belerúgnak még egyszer. Semmi. Harmadikra is belerúgnak, mire a szőke kikiabál: KRUMPLI!
Ősrégi módszer háromszor ismételni valamit és harmadikra megváltoztatni. Az ismétlés egyfajta ritmust ad a viccnek.

3. eszköz: Mielőtt rátérünk: szerinted az előző vicc ugyanolyan vicces lett volna, ha azt kiabálja a nő, hogy gabona? Vagy zab? Kötve hiszem. Megdöbbentő, de valamilyen okból kifolyólag az emberek viccesebbnek találják azokat a szavakat, amikben K-betű van. A krumplin felhorkansz a nevetéstől, pláne ha valaki a teljes viccel már lefárasztotta az agyad és nem csak onnan indul, amikor a szőkék bemennek a pajtába. Szóval valamiért a k-betűs szavak viccesebbek. A Dick és Mordy (nem, nem így hívják őket) című sorozatban Dick átváltoztatta magát egy kovászos uborkává. Ez magyarul talán nem annyira vicces, de… Pickle Dick? (ejtsd: Pikll Dikk) Sírva röhögtünk. Gondolj bele! Sertés. Vicces? Nem. Koca? Talán. Ha elégszer mondogatod, kocaaa. Gabonafélék nem vicces. Krumpli! Az. Réce nem vicces. Kacsa? Naná. Tehát a kecske vicces. Van benne k-betű.

Kecskés kép attribution: Ltshears – Trisha M Shears [Public domain]

Na, lássuk a kecskét!

Igazság szerint, ahogy mondtam, nem túl sokat vártam tőle és ezt hozta is szépen. Illatra az elején egyáltalán semmi nem jött át, de tényleg. Később, amikor szellőzött már egy kevéske cseresznyét véltem felfedezni az illatában. Tudom, sapka sál! (1. eszköz: meglepetés)

Színre amúgy mély rubintot említhetünk. A palackról annyi info derül ki, hogy Cabernet Sauvignon és 13,5% alkoholtartalommal bír. Meg van rajta kecske. Kecske.

Ízre meglepő pozitívum volt a domináns tannin. Fűszeres amúgy, a borsot mindenféleképpen említsük meg, illetve egy picike paprikát. Volt benne még egy pirinyó füstösség is. A savak is karakteresek, de valamelyest háttérbe szorulnak a tannin mögött, jó pont. Gyümölcsösségre nagyon próbáltam valamit találni, de nem igazán gyümölcsös, ha nagyon erőlködnék, akkor a ribizlit mondanám. A lányok azt mondták köszméte. Fogalmam sincs az milyen ízű, úgyhogy még igaz is lehet. Igazából elég gyorsan elfogyott, mert négyen ittunk egy üveget, tehát nem volt azért annyira sok ideje szellőzni, de az elég hamar világossá vált, hogy nagyon szétesős. Már ennyi idő alatt elkezdett szétesni és ami még meglepett, egyre inkább érződött rajta egyfajta szőlőcukor íz. Nemszeretős. Amúgy száraz a bor azt tegyük hozzá mindenféleképpen. Meg közepesen testesnek mondhatnánk. Ja igen, majdnem elfelejtettem a kellemetlen, erőteljes ként. Ez sem jó pont.

No, röviden ennyit tudott a közkecske.

Verdikt: Megéri az árát? Most egy kicsit bajban vagyok, mert nem emlékszem mennyiért vettem és a neten nem találni róla infót. Minden bizonnyal azért, mert borkereskedésekben nem árulják. Értenek a borokhoz tehát. Valami olyasmi rémlik, hogy kb 1400 Ft körül lehetett. Ennyit megér? Semmiféleképpen sem. Viszont kecske. A domináns tannin kellemes meglepetés volt, de nem elég ahhoz, hogy vegyek belőle többet. Amennyiben leárazva látnád mondjuk 990-ért, az már elgondolkodtató lenne, annyit tud mint a Baturrica, csak egy gyengébb kiadásban (mármint a kecske a gyengébb) és az 850. Viszont ez meg kecske.

Ha szeretnél hozzászólni...