Kos sziget borai 3. rész 279. Hatziemmanouil borászat Cabernet Sauvignon – Syrah 2017 és Malagouzia Assyrtiko 2018 Avagy, nem ide akartam jönni?

Kóstoltam: 2019 augusztus

Nos, a palack(ok) rövid története nagyon érdekes és nem is rövid. Azzal kezdődött, hogy elmentünk egy étterembe és mindkét bor fantasztikusnak bizonyult! Alapvetően a fehérekről nem szoktam jegyzetelni, de annyira finom volt mindkettő, hogy jelen esetben elengedhetetlennek érzem, hogy pár szót azért írjak róla is.

Szóval, megkóstoltuk étteremben és úgy döntöttem ellátogatok a pincészethez. Felhívtam őket reggel, segítőkészek voltak, még el is magyarázták, hogy lehet odajutni Kos városából (kb 15 km távolság, út közben találni elhagyatott strandokat, egy csomó tehenet és mini templomot). Béreltem bringát és szépen lassan elcsordogáltam… egy másik pincészetbe. Ami mindössze pár száz méterre volt az eredeti célomtól.

Nem ide akartam jönni?

Egy vörös cuvée, egy fehér cuvée és egy rozé díszdobozban

A vicces az, hogy mivel szinte csak görögül írnak a legtöbb címkére, azt hittem, hogy a két éttermi palack(ocska) valójában attól a pincészettől van, mint az előző kettő bejegyzésem két „csodája” (amúgy a tanninszörny egészen élvezhetővé vált a végére). De nem. Az étteremben felszolgált pici palackok valójában egy ajándékcsomagban találhatóak. A papírdobozon (ami három üveget tartalmaz) hatalmas betűkkel ott van a pincészet neve, de a palackokon már más a helyzet. A pincészetben (ahova végül eljutottam) amúgy nagyon segítőkészek voltak és ha minden jól megy, holnap Ritával kettesben is visszamegyünk.

Cabernet Sauvignon – Syrah 2017

Szín és illat

Pohárba töltve a nedű közepes rubin színű, a könnyek színezetlenek és közepes tempóban csordogálnak lefelé. Illatában találunk édeskés dohányt és fahéjas szilvát is! Egyszerűbben fogalmazva az illata gyümölcsös és kellemesen fanyar, egy kevés édeskés illattal. Természetesen a bor száraz, azért a biztonság kedvéért leírom.

Ízvilága

A bor, habár csak közepesen testes, mégis tele van a beérett gyümölcs telt zamatával, a tanninok dominánsak, de a savak is karakteresek. Az alkoholtartalma 13,5% és nagyon tüzesen érződik is. A bor kirobbanóan gyümölcsös! Mondhatunk cseresznyét, málnát, meggyet sőt, még ribizlit is. A fent már említett érett teltsége mézes hatást kelt a szájban. Ezzel a teltséggel együtt gyümölcs vonalon simán mondhatunk még mondjuk eperlekvárt is (a termelő oldalán ők fekete ribizli lekvárt említenek)! Kiemelhetünk még egy borsos fűszerességet és a hordós jegyeket is. Negatívumnak esetleg egy dolgot mondanék, ez pedig a relatív erős kén. Lehet viszont, hogy az egyszeri borivónak ez fel sem tűnne. Csak, hogy pozitívummal zárjunk: Lyonban ezüstérmet kapott. Szerintem teljesen jogosan.

Malagouzia Assyrtiko 2018

A borszőlők

Nos, valójában a Malagouzia és az Assyrtiko két régi görög borszőlőfajta. A Malagouzia majdnem eltűnt a történelem süllyesztőjében, de egy borászati professzor rátalált és így újra elterjedhetett Görögország területén. Nagyon aromatikus, lágy és elegáns borok készíthetőek belőle.

Az Assyrtiko Santorini szigetéről származik, érdekessége, hogy teljesen rezisztens a filoxérára. Habár, vannak akik azt feltételezik, hogy ez az ellenálló képesség nem a növény genetikájára, hanem a vulkáni hamuban bővelkedő termőtalajra vezethető vissza. A szőlőszemek nagyok (volt a borászat mögötti szőlőültetvényen is, kóstoltam, nagyon kellemes volt, már majdnem teljesen beérett. Relatív vastag a héja) és van egy olyan tulajdonságuk, hogy savasságukat még nagyon érett állapotban sem veszítik el, ez egy ilyen mediterrán termőterületen hatalmas kincs. Kiemelkedően ásványos.

Rövid elemzés

A cuvée pohárba töltve gyönyörű szalmasárga színű. Az illata elképesztően aromatikus ugyanakkor üde és friss! Leginkább a bodzát emelhetjük ki, de van egy nagyon kellemes citrusos beütése is. Vadvirágokat is említhetünk még.

Bontáskor egy picikét pezsgett ez még bolondítóbbá, üdévé és frissé tette. Van egy kellemes fanyarsága, ami dióra, mandulára emlékeztet, savai citrusokat idéznek. Én személy szerint teljesen el voltam halva tőle, ezért is vettem be az elemzésbe, leírom még egyszer, hogy üde, ropogós és friss! Az alkoholtartalma 12,5%.

Verdikt

Assyrtiko, Syrah és Cabernet Sauvignon-Syrah cuvée
Assyrtiko, Syrah és Cabernet Sauvignon-Syrah cuvée

Megérik az árukat? Igen! (még nem is írtam árat) Teljes mértékben.

Kicsit komolyra véve a szót: A három kis palackot tartalmazó ajándékcsomag ára €8. Vettem normál méretű üveggel is. Ha jól emlékszem a fehér cuvée volt €13, a vörös pedig €12. Igazság szerint nem olcsó egyik sem. De fantasztikus ízélményt nyújt mindkettő! Kos szigetéről származó borokat akartam inni és végre találtam olyanokat, amik kiemelkedő minőségűek, jellegzetes és kellemes ízvilággal rendelkeznek. Felbecsülhetetlen!

5 Comments

Add Yours →

[…] Manapság jellemzően acéltartályt használnak és mivel így a fenyőgyantának érdemi szerepe nincs a bortermelés folyamatában, azt csak a jellegzetes íz elérése érdekében adják hozzá a musthoz, amíg forr. Később a fejtés és szűrés során eltávolítják, így csak a jellegzetes íze marad hátra. Több borszőlőből is készítik a nedűt, többek között Assyrtikoból. […]