Lamentálás és mindenki fantáziájának elszabadult pokla 257. Mészáros Pál Pinot Noir 2016

ittam: 2019. július

Mészáros Pál Pinot Noir 2016
Mészáros Pál Pinot Noir 2016

A palack rövid története, hogy pár hete vettem. Gondoltam, kicsit mélyebbre ásom magam a Pinot Noir rejtelmeibe. Utána lett még egy üveg TITI Pinot Noir, majd Németországban is sikerült egyet vennem a reptéren hazafelé jövet. Úgyhogy ez a hét a Pinot Noir hete lett. Annyit azért elöljáróban elmondhatok: ez a palack lett a hét legjobb PN-je, megkoronázván annak lezárását, de ne szaladjunk ennyire előre!

A palack elülső címkéje elegáns és csak a lényeges dolgokra szorítkozik. A hátsó címkéről kiderül a drasztikus 14%-os alkoholtartalom és előkerülnek a dinasztiális pincészet, nagy odafigyelés és az érték szavak. A leírás angolul is rákerült, hibátlanul.

Pohárba töltve a nedű közepesen világos rubin színű, a könnyek nagyon teltek és komótosan csordogálnak lefelé. Illatán először egy meglepő gyógynövényesség, utána a roppant alkoholtartalom érződik. Az illatnál megemlíteném még a fűszerességet is, elsősorban fekete borsot.

Ízre nekem először a maradványcukor ugrott ki. Nem, egyáltalán nem vészes (amúgy száraz borról van szó) de mellette a savasság is átütően karakteres. A tanninok kevésbé erőteljesek, fogalmazzunk úgy (csak, hogy ne a másodhegedűs szót használjam, mint TITInél), hogy bársonyosak. Az ízérzetet az erőteljes alkohol egyensúlyozná ki, de mindenféleképpen kiemelném, hogy azoknak fog igazán ízleni, akik magyaros ízléssel rendelkeznek, tehát előnyben részesítik a karakteres savakat.

Van benne még gyümölcsösség is persze, említhetünk legfőképpen málnát, de cseresznyét is. A magas alkoholtartalom ellenére azt mondanám, hogy a bor közepesen testes. Fellelhetünk még benne egy csipetnyi vaníliát is, továbbá én almasavbontásra (egy eljárás, ami csökkenti a bor almasavtartalmát és átalakítja tejsavvá, ami kevésbé éles ízű) is gyanakodnék a háttérben. Erről természetesen a borász és/vagy a bortechnológus számolhatna be, hogy valóban volt-e. Van még egy kis füstössége is és ne feledkezzünk el a fűszerességről sem, elsősorban a fekete bors képviseletében. Borsképviselet.

Az ár után keresgélve odatévedtem az oldalukra. Kiderül, hogy szeptemberben szokták szüretelni, amikor közepesen érett a PN, hogy megőrizzék a gyümölcsösségét. Terméskorlátozást, kíméletes kezelést írnak és kihangsúlyozzák, hogy bársonyos, nem túl erős tanninokat szeretnének, ezért csak finoman macerálják a cefrét. Megemlíti még a (direkt meghagyott) maradványcukrot és a hordós érlelést is.

Két dolgot emelnék ki a fentiekre referálva. A hordós jegyek számomra nem érezhetőek ki annyira, kivéve a füstösséget és a csipetnyi vaníliát, amit írtam. Továbbá van még valami, ami nem hagy nyugodni: Amennyiben a szőlő csak közepesen érett be, akkor a 14%-os alkoholtartalom és a maradványcukor egy fontos kérdésként merülnek fel… A választ mindenkinek a fantáziájára bízom. Illetve nem, akkor elszabadulna a pokol. A pinceátlagnál szóló elemzésemben kitértem valamire… Amikor Eszterbauer bácsiról írtam, meg bizonyos dolgok helyrepakolásáról… Érdemes amúgy végigolvasni azt az elemzésemet is, mert pontosan azokon a dolgokon lamentáltam, amik itt is előkerültek.

A verdikt előtt szeretnék kihangsúlyozni valamit. A legutolsó két bor, amit Mészáros Páltól kóstoltam, nagyon nem nyerték el tetszésemet. Ez a PN, ahogy a bevezetőben is említettem a legjobb a háromból, amit a héten kóstoltam. Habár nem pont olyan a bor ízvilága, amit szeretek, mindenféleképpen kiemelném, hogy ha valaki szereti a domináns savtartalmú borokat (amit magyaros ízlésnek szoktam hívni), nagyon sok örömét leli majd ebben a borban.

Tehát, verdikt: Megéri az árát? Az ára 1700ft körül mozog. Egy alapvetően kellemes, gyümölcsös, alkoholtartalmához képest relatív könnyed (ezt értsd úgy, hogy közepesen testes a magas alkoholtartalma ellenére) borról van szó. Amennyiben valaki szereti azokat a borokat, ahol a sav a dominánsabb (ki is hangsúlyozták, hogy visszafogott tannint akartak produkálni) nagyon fogja szeretni ezt a bort. Nőknek, férfiaknak is jó választás, valahol sikerült megtalálni a mezsgyét a domináns teltebb karakterek és a könnyed gyümölcsösség között. Társaságba is ideális lehet és az 1700ft szerintem egy abszolút bevállalható ár. Ezért az árért ez a bor szerintem megéri!

Ha szeretnél hozzászólni...